Οι κακές διατροφικές συνήθειες, η έλλειψη βιταμινών, η κακή στοματική υγιεινή και οι κληρονομικοί παράγοντες έχουν πολύ ισχυρή επίδραση στην υγεία των δοντιών και των ούλων. Αλλά αν υποβληθείτε σε οδοντιατρικό έλεγχο τουλάχιστον μία φορά κάθε έξι μήνες, τότε τα δόντια και τα ούλα σας θα είναι υγιή.
Ένα από τα πρώτα σημάδια μιας οδοντικής ασθένειας μπορεί να είναι το οίδημα και η αιμορραγία των ούλων. Εάν δεν ανταποκριθείτε εγκαίρως σε ένα τέτοιο σήμα, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ακόμη και υγιών δοντιών.
Σε περίπτωση που έχετε πρησμένα ούλα, συμβουλευτείτε αμέσως έναν οδοντίατρο. Υπάρχει βέβαια η πιθανότητα το οίδημα και η ερυθρότητα να εμφανιστούν λόγω εγκαύματος ή τραυματισμού των ούλων. Σε αυτήν την περίπτωση συνιστάται να ξεπλένετε το στόμα σας με ένα απολυμαντικό διάλυμα σόδας δυο φορές την ημέρα μετά το βούρτσισμα των δοντιών.
Ωστόσο, εάν τα ούλα σας είναι πρησμένα για μεγάλο χρονικό διάστημα, πιθανότητα πάσχετε από περιοδοντίτιδα και ουλίτιδα. Επισκεφθείτε άμεσα έναν οδοντίατρο-περιοδοντολόγο εάν τα ούλα σας αιμορραγούν.
Επίσης στα φαρμακεία πωλούνται ειδικά αντισηπτικά τζελ. Ακόμα κι αν καταφέρατε να αφαιρέσετε τον πόνο και το πρήξιμο των ούλων, θα πρέπει να επισκεφθείτε τον οδοντίατρο. Πρέπει να καθορίσει την αιτία της νόσου και να αποφασίσει με βάση την κλινική σας κατάσταση, εάν είναι απαραίτητη η θεραπεία.
Πώς θα διαπιστώσετε ότι πάσχετε από ουλίτιδα
Τα κύρια κλινικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:
Αλλαγή χρώματος των ούλων
Πρήξιμο
Ήπιες αιμορραγίες
Σταδιακή υποχώρηση των δοντιών
Τι προκαλεί φλεγμονή και οίδημα στα ούλα
Κακή υγιεινή των δοντιών
Εμφάνιση βακτηριακής πλάκας
Περιοδοντίτιδα
Τεχνητές οδοντοστοιχίες και σιδεράκια που δεν εφαρμόζουν σωστά
Ορμονικές αλλαγές (στις περιόδους της εφηβείας, της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης)
Το κάπνισμα και η κατάχρηση ουσιών
Ξηροστομία
Ιϊκές και μυκητιασικές λοιμώξεις
Καρδιακές παθήσεις
Διαβήτης
Καρκίνος του στόματος
Τι πρέπει να περιλαμβάνει η καθημερινή στοματική υγιεινή
Τακτικό βούρτσισμα των δοντιών με μαλακές κινήσεις σε όλη την οδοντοστοιχία και τη γλώσσα (2 φορές την ημέρα)
Χρήση οδοντικού νήματος
Χρήση στοματικού διαλύματος για αντιμικροβιακή προστασία
Συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο σε εξαμηνιαία βάση
Για να διατηρήσετε την ομορφιά και την υγεία των δοντιών, μην ξεχνάτε τους κανόνες υγιεινής. Χρησιμοποιήστε οδοντικό νήμα και τσίχλα μετά το φαγητό. Όταν επιλέγετε μια οδοντόκρεμα, εστιάστε στις θεραπευτικές ιδιότητές της και λιγότερο στη γεύση ή την μυρωδιά.
Επίσης, η θερμότητα στο σημείο της φλεγμονής μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση πύου. Παρακολουθήστε τα δόντια και τα ούλα σας, επισκεφθείτε το γιατρό εγκαίρως, μην πίνετε πολύ ζεστά και κρύα ποτά και μην τρώτε τρόφιμα που χρωματίζουν τα ούλα. Αντιθέτως προτιμήστε κρεμμύδια, φυλλώδη λαχανικά, πράσινο τσάι, πιπεριές και εσπεριδοειδή, σέλινο, καρότα και μήλα.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση
Ο οδοντίατρός σας θα προβεί σε βαθύ καθαρισμό οδοντικής πλάκας και πέτρας με υπερήχους. Τέλος, θα καθορίσει στη συνέχεια τη συχνότητα των καθαρισμών. Θα σας συστήσει, επίσης, εφαρμογή αντιμικροβιακών και αντιβιοτικών σκευασμάτων στα ούλα.