Είναι ήδη γνωστό πώς η σεξουαλική επαφή προσφέρει πολλά στην ψυχοσωματική υγεία, ωστόσο, αν έχετε αυξημένο σάκχαρο, τότε η ερωτική σας ζωή μπορεί να μην είναι όπως την θέλατε.
Και αυτό, γιατί ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ερωτική επιθυμία ή την ικανότητά σας να απολαμβάνετε το σεξ.
«Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι κύρια αιτία σεξουαλικής δυσλειτουργίας, δηλαδή προβλημάτων που συμβαίνουν σε οποιοδήποτε στάδιο της σεξουαλικής διέγερσης και αντίδρασης», λέει η ενδοκρινολόγος Dr. Shirisha Avadhanula, από την Cleveland Clinic στο Οχάιο.
«Τα πάντα, από τη στυτική λειτουργία μέχρι την ερωτική επιθυμία μπορεί να αποτελέσουν θέμα στους πάσχοντες από διαβήτη».
Αν πάσχετε από «ζάχαρο» και έχετε κάποια από τις δυσλειτουργίες που ακολουθούν, μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ τους:
- Μειωμένη (ή ανύπαρκτη) ερωτική επιθυμία. Επικαλείστε τον πονοκέφαλο συχνότερα απ’ όσο κατά το παρελθόν;
- Αδυναμία να νιώσετε ερωτική διέγερση. Μήπως δεν σας επηρεάζουν κάποια ερεθίσματα όσο κατά το παρελθόν; Μήπως χρειάζεστε συχνότερα λιπαντικά βοηθήματα;
- Μειωμένη αίσθηση. Κάνετε σεξ χωρίς να προσδοκάτε πλέον ότι θα έχετε οργασμό;
- Πόνος στο σεξ. Μήπως αποφεύγετε το σεξ επειδή πονάτε στη διάρκειά του;
- Αυξημένες λοιμώξεις. Έχετε τον τελευταίο καιρό συχνότερα κολπίτιδα ή κυστίτιδα;
- Στυτική δυσλειτουργία. Δυσκολεύεστε να αποκτήσετε ή/και να διατηρήσετε καλή στύση;
Που οφείλονται
Τα προαναφερθέντα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται στις επιπτώσεις που έχει η αυξημένη γλυκόζη αίματος (το σάκχαρο) στον οργανισμό.
«Ο διαβήτης δημιουργεί βλάβες στα αγγεία και στα νεύρα σε όλο το σώμα», λέει η Dr. Avadhanula.
«Οι βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία μειώνουν την αιμάτωση του πέους και του κόλπου. Αυτό έχει ως συνέπεια στυτική δυσλειτουργία και ξηρότητα του κόλπου, αντιστοίχως».
Αντίστοιχα, οι βλάβες στα νεύρα μπορεί να μειώσουν την αίσθηση στην άκρη του πέους και στην κλειτορίδα. Το επακόλουθο είναι αδυναμία επίτευξης οργασμού ή και πόνος κατά την ερωτική επαφή.
Ο διαβήτης μπορεί επίσης να συνοδεύεται από ορμονικές αλλαγές (στην τεστοστερόνη και στα οιστρογόνα) που επηρεάζουν:
- Την ερωτική επιθυμία
- Την λίπανση του κόλπου
- Την ικανότητα ερωτικής διέγερσης
Επιπλέον, μπορεί να συνοδεύεται από παθήσεις όπως η παχυσαρκία, η υπέρταση ή ακόμα και η κατάθλιψη. Η παχυσαρκία είναι αιτία στυτικής δυσλειτουργίας.
Η υπέρταση βλάπτει τα αγγεία, ενώ η κατάθλιψη επηρεάζει αρνητικά (και) την ερωτική επιθυμία. Και ορισμένα φάρμακα γι’ αυτές τις καταστάσεις μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα ερωτικής διέγερσης ή και την στύση.
Τέλος, οι απαιτήσεις που έχει η ρύθμιση του σακχάρου και των συννοσηροτήτων του μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την ψυχική διάθεση, μειώνοντας ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον για το σεξ.
Τι μπορείτε να κάνετε
Αν ο σακχαρώδης διαβήτης από τον οποίο πάσχετε συνοδεύεται από προβλήματα με την ερωτική σας ζωή, καλό είναι να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας. Αν και το πιθανότερο είναι πως θα διστάζετε να το πράξετε.
«Μελέτες έχουν δείξει ότι το 80% των ασθενών προτιμούν να τους ρωτήσει ο γιατρός για την ερωτική τους ζωή, παρά να αναφέρουν οι ίδιοι το θέμα», διευκρινίζει η Dr. Avadhanula.
«Ωστόσο αν εκείνος δεν σας ρωτά σε κάθε επίσκεψη, πρέπει να του μιλήσετε εσείς. Ει μη τι άλλο, το σεξ αποτελεί σημαντική συνιστώσα μιας υψηλής ποιότητας ζωής».
Ο γιατρός θα σας θέσει λεπτομερή ερωτήματα και ενδεχομένως θα σας εξετάσει. Μπορεί επίσης να ζητήσει εξειδικευμένες εξετάσεις, για να καθορίσει τι συμβαίνει και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί.
«Υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές για πολλά από τα προβλήματα που προκαλεί ο σακχαρώδης διαβήτης σε άνδρες και γυναίκες», εξηγεί η ειδικός.
«Επομένως υπάρχουν ελπίδες ότι μπορείτε να ανακτήσετε μια ενεργό, απολαυστική ερωτική ζωή».