Γενικά η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος κυμαίνεται μεταξύ 36,4°C και 37,5°C, ανάλογα με την ηλικία, την κατάσταση του ανοσοποιητικού, το περιβάλλον, τα ρούχα.
Όταν κάποιος έχει θερμοκρασία 38,3°C για παράδειγμα, δεν είναι κατάσταση που εμπνέει ανησυχία και μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς να χρειαστεί να επισκεφτεί γιατρό. Ο πυρετός είναι συνήθως σύμπτωμα υποκείμενης λοίμωξης και συνοδεύεται από θερμότητα του σώματος, εφίδρωση και έντονη δίψα.
Όταν υπάρχει λοίμωξη, άλλα συμπτώματα είναι ο πονόλαιμος, οι ναυτίες και ο πόνος στο αυτί.
Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να υποχωρήσει ταχύτερα ο πυρετός:
Ενυδάτωση: Η πρόσληψη υγρών βοηθά στην ταχύτερη ανάρρωση, καθώς απομακρύνονται οι τοξίνες από το σώμα. Τα παιδιά πρέπει να πίνουν αραιωμένους χυμούς φρούτων, επειδή τα ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ευνοούν τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να αποφεύγονται όλα τα ροφήματα με ζάχαρη κατά τη διάρκεια της εμπύρετης περιόδου. Το νερό καρύδας είναι καλή επιλογή επειδή περιέχει ηλεκτρολύτες. Εξίσου ωφέλιμα είναι και τα αφεψήματα βοτάνων.
Ύπνος: Η ξεκούραση ενεργοποιεί τις ορμόνες που ανανεώνουν τους ιστούς και ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Επτά έως 9 ώρες ύπνου βοηθούν το σώμα να παράγει λευκά αιμοσφαίρια τα οποία καταπολεμούν τους ιούς.
Ζεστό μπάνιο: Ένα αφρόλουτρο με χλιαρό νερό, στο οποίο θα προσθέσετε άλατα epsom και αιθέρια έλαια που βοηθούν στη χαλάρωση των μυών, θα σας ανακουφίσουν από τους σωματικούς πόνους.
Ελαφριά ρούχα: Οι βαριές κουβέρτες και τα πολύ ζεστά ρούχα συγκρατούν τη θερμότητα που παράγεται από τον πυρετό και αυξάνουν τη θερμοκρασία. Επιλέξτε ελαφριές κουβέρτες και ρούχα που συμβαδίζουν με τη θερμοκρασία του δωματίου για να απαλλαγείτε ταχύτερα από τον πυρετό.
Προβιοτικά: Το ανοσοποιητικό έχει την έδρα του στο έντερο. Η λήψη προβιοτικών βελτιώνει τη λειτουργία του και βοηθά το σώμα να καταπολεμήσει τη λοίμωξη.
Κατάλληλη διατροφή: Αποφεύγετε τις επεξεργασμένες τροφές και τη ζάχαρη, ώστε να ανακτήσετε την όρεξή σας και να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα της ναυτίας.