Δύο νεφρά χοίρου γενετικά κατασκευασμένα για να αποτρέπουν την απόρριψη από το ανοσοποιητικό σύστημα μεταμοσχεύθηκαν σε έναν άνδρα που ήταν εγκεφαλικά νεκρός ως το πρώτο βήμα για τη θεραπεία ασθενών.
Τα νεφρά δεν απορρίφθηκαν κατά τις 77 ώρες που διήρκεσε το πείραμα, που διεξήχθη στις ΗΠΑ.
«Αυτή η στιγμή που αλλάζει το παιχνίδι [είναι] ένα σημαντικό ορόσημο στον τομέα της ξενομεταμόσχευσης, η οποία είναι αναμφισβήτητα η καλύτερη λύση για την κρίση έλλειψης οργάνων», δήλωσε ο χειρουργός Jayme Locke στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ σε δήλωση.
Ο στόχος της μελέτης είναι να ανοίξει το δρόμο για μια κλινική δοκιμή, η οποία ο Locke ελπίζει ότι θα ξεκινήσει αργότερα, μέσα στο έτος.
Το πείραμα πραγματοποιήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, αλλά οι λεπτομέρειες αποκαλύφθηκαν σε ένα έγγραφο που δημοσιεύτηκε χθες.
Τα νεφρά προέρχονταν από την ίδια σειρά γενετικά τροποποιημένων χοίρων με την καρδιά που μεταμοσχεύτηκε στον David Bennett στις 7 Ιανουαρίου .
Ενώ ο Μπένετ πήρε την καρδιά του χοίρου επειδή δεν υπήρχαν άλλες επιλογές για αυτόν, η μεταμόσχευση νεφρού έγινε μόνο ως αρχική δοκιμή ασφάλειας.
Ο παραλήπτης, ο Τζιμ Πάρσονς, τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια αγώνα μοτοσικλέτας.
Ήταν εγγεγραμμένος δότης οργάνων, αλλά κανένα από τα όργανά του δεν ήταν κατάλληλο για μεταμόσχευση.
Η οικογένειά του έδωσε την άδεια να κρατηθεί ζωντανό το σώμα του σε αναπνευστήρα, ώστε να γίνει η μελέτη.
Τα δικά του νεφρά αφαιρέθηκαν και αντικαταστάθηκαν με τα γενετικά τροποποιημένα νεφρά χοίρου.
«Ως οικογένεια, δεν είχαμε καμία αμφιβολία ότι αυτό θα ήθελε ο Τζιμ», είπε η πρώην σύζυγός του Τζούλι Ο’ Χάρα σε συνέντευξη Τύπου, που στεκόταν δίπλα σε άλλα μέλη της οικογένειας.
Η Λοκ είπε στην ενημέρωση ότι, ενώ η ιδέα της δοκιμής θεραπειών σε εγκεφαλικά νεκρούς έχει προταθεί στο παρελθόν, η ομάδα της είναι η πρώτη που το κάνει.
“Το μοντέλο Parsons, όπως αποφάσισε η ομάδα της να το αποκαλέσει, θα μπορούσε να είναι πολύτιμο εκεί όπου οι δοκιμές σε ζώα δεν είναι επαρκείς“, πρόσθεσε.
Τέσσερα γονίδια έχουν απενεργοποιηθεί, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που κωδικοποιούν τις πρωτεΐνες που προκαλούν την ανοσολογική απόκριση στον άνθρωπο.
Τα γουρούνια έχουν επίσης έξι προστιθέμενα ανθρώπινα γονίδια.
Αυτή η εργασία κατέστη δυνατή χάρη στην ανάπτυξη της τεχνικής γονιδιακής επεξεργασίας CRISPR , είπε ο Locke.
«Με αυτό, το πεδίο της ξενομομοσχεύσεως έχει εκραγεί», είπε.
Τα νεφρά του χοίρου δεν απορρίφθηκαν κατά τη διάρκεια του πειράματος των 77 ωρών.
«Μέσα σε 23 λεπτά, άρχισε να βγάζει ούρα», είπε ο Λοκ, αναφερόμενος στον πρώτο από τους δύο νεφρούς χοίρου που μεταμοσχεύτηκαν.
«Είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα.
Είχαμε ένα όμορφο ροζ νεφρό, όχι ένα που έγινε μαύρο από υπεροξεία απόρριψη», πρόσθεσε.
Ωστόσο, ενώ τα νεφρά παρήγαγαν ούρα, δεν αφαίρεσαν μια ουσία που ονομάζεται κρεατινίνη από το αίμα, ένα βασικό μέτρο της φυσιολογικής νεφρικής λειτουργίας.
Η ομάδα δεν είναι σίγουρη γιατί συνέβη αυτό, αλλά θα μπορούσε να σχετίζεται με την κατάσταση του Πάρσονς.
Ένα πιθανό ζήτημα είναι, ότι οι χοίροι έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση από τους ανθρώπους, που σημαίνει ότι τα αιμοφόρα αγγεία στα νεφρά των χοίρων μπορεί να καταστραφούν από την υψηλότερη αρτηριακή πίεση μετά τη μεταμόσχευση.
Αλλά η ομάδα δεν είδε καμία ένδειξη για προβλήματα.
Μια άλλη ανησυχία είναι ότι τα γονίδια του ιού που κρύβονται στα γονιδιώματα των χοίρων μπορεί να είναι σε θέση να μολύνουν ανθρώπους, αλλά η ομάδα δεν βρήκε κανένα σημάδι αυτού.
Ωστόσο, τουλάχιστον μία άλλη εταιρεία που εργάζεται για τη δημιουργία χοίρων κατάλληλων για μεταμοσχεύσεις διαγράφει όλα τα ιικά γονίδια για να διασφαλίσει ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί.
Ο Λοκ είπε στην ενημέρωση ότι η μεταμόσχευση νεφρού είναι η θεραπεία για τη χρόνια νεφρική νόσο, αλλά ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν πριν προλάβουν να τη λάβουν.
Υπάρχουν περίπου 100.000 άτομα στη λίστα αναμονής για μεταμοσχεύσεις στις ΗΠΑ, αλλά λιγότερες από 25.000 μεταμοσχεύσεις γίνονται κάθε χρόνο.
«Η ανάγκη εξακολουθεί να υπερβαίνει κατά πολύ την προσφορά», είπε.
«Χρειαζόμαστε μια ριζική λύση».
Αναφορά περιοδικού: American Journal of Transplantation , DOI: 10.1111/ajt.16930