Νέα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Παγκόσμια Τράπεζα έδειξαν ότι η πανδημία COVID είναι πιθανό να διακόψει παγκόσμια πρόοδο 2 δεκαετιών όσον αφορά στην Παγκόσμια Κάλυψη Υγείας.
Οι Οργανώσεις αποκαλύπτουν ότι περισσότερο από μισό δις άνθρωποι ωθούνται σε ακραία φτώχεια, επειδή χρειάζεται να πληρώσουν για υπηρεσίες υγείας από τις τσέπες τους.
Τα ευρήματα συμπυκνώνονται σε 2 εκθέσεις και παρουσιάστηκαν την Παγκόσμια Ημέρα Κάλυψης Υγείας, υπογραμμίζοντας το καταστροφικό αντίκτυπο της COVID-19 στην ικανότητα των ατόμων αποκτήσουν φροντίδα για την υγεία τους και να μπορούν να την πληρώσουν.
Το 2020, η πανδημία διατάραξε υπηρεσίες υγείας και ώθησε στα όρια τους τα συστήματα υγείας.
Ως εκ τούτου, η ανοσοποιητική κάλυψη έπεσε για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια και οι θάνατοι από τη φυματίωση και την ελονοσία αυξήθηκαν.
Η πανδημία πυροδότησε επίσης και τη χειρότερη οικονομική κρίση από τη δεκαετία του 1930, κάνοντας δύσκολο για τον κόσμο να πληρώσει για τη φροντίδα του.
Ακόμα και πριν την πανδημία, μισό δις ατόμων ωθήθηκαν (ή ωθήθηκαν ακόμα περισσότερο) σε ακραία φτώχεια λόγω πληρωμών που έκαναν για την υγειονομική τους φροντίδα.
Οι οργανώσεις θεωρούν ότι αυτό το νούμερο σήμερα είναι σημαντικά υψηλότερο.
Στις πρώτες 2 δεκαετίες αυτού του αιώνα, πολλές κυβερνήσεις σημείωσαν πρόοδο στην κάλυψη υπηρεσιών.
Το 2019, πριν την πανδημία:
– 68% του παγκόσμιου πληθυσμού ήταν καλυμμένος από τις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας, όπως:
-η προγεννητική και μεταγεννητική φροντίδα και ,
-οι υπηρεσίες αναπαραγωγικής υγείας,
-υπηρεσίες εμβολιασμού,
-θεραπεία ασθενειών όπως ο HIV, η φυματίωση και η ελονοσία και,
-υπηρεσίες για τη διάγνωση και τη θεραπεία μη μεταδοτικών ασθενειών όπως:
-ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.
Αλλά δεν είχαν κάνει τέτοιες προόδους για να εξασφαλίσουν οικονομικά προσιτή τιμή.
Ως αποτέλεσμα, οι φτωχότερες ομάδες και εκείνοι που ζουν σε αγροτικές περιοχές έχουν τις λιγότερες δυνατότητες να λάβουν υπηρεσίες υγείας και τις λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πληρωμής τους.
Έως και το 90% όλων των νοικοκυριών που υφίστανται εξαθλιωτικές δαπάνες για την υγεία βρίσκονται ήδη στο όριο της φτώχειας, ή κάτω από αυτό – υπογραμμίζοντας την ανάγκη απαλλαγής των φτωχών από τις δαπάνες για την υγεία.