Eρευνητές από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα απαριθμούν τους πρωταρχικούς παράγοντες που προειδοποιούν για την εμφάνιση γαστρορραγίας μετά από καρδιακή προσβολή.
Η γαστρορραγία αποτελεί μια από τις πιο συνηθισμένες επιπλοκές μετά από ένα οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, με την ιατρική κοινότητα να έχει ήδη αναγνωρίσει ορισμένους συντελεστές που την προαναγγέλλουν.
Τα νεότερα ερευνητικά δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στο European Heart Journal – Cardiovascular Pharmacotherapy από το Ινστιτούτο Καρολίνσκα ,προσθέτουν επιπλέον τρεις προγνωστικούς παράγοντες όπως:
-το κάπνισμα,
-την αρτηριακή πίεση και,
-τη γλυκόζη στο αίμα.
«Εάν καταφέρουμε να εντοπίσουμε τους ασθενείς που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο αιμορραγίας του ανώτερου γαστρεντερικού μετά από μια καρδιακή προσβολή, η ιατρική κοινότητα θα μπορέσει να λάβει τα σωστά μέτρα έτσι ώστε να μετριαστεί αυτός ο κίνδυνος», σημειώνει η συγγραφέας της μελέτης Moa Simonsson, αναπληρώτρια σύμβουλος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Καρολίνσκα και διδακτορική φοιτήτρια στο Τμήμα Κλινικών Επιστημών του Ινστιτούτου Καρολίνσκα.
«Υπάρχουν, για παράδειγμα, αγωγές που καταπολεμούν τις επιπλοκές της αιμορραγίας και εξετάσεις των βακτηρίων του εντέρου που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και σε εξατομικευμένες θεραπείες για τους ασθενείς με καρδιακή προσβολή που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο επιπλοκών της αιμορραγίας», εξηγεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η γαστρορραγία ως επιπλοκή αυξάνει την πίεση στα νοσοκομεία, ενώ αντίστοιχα αυξάνει και τον κίνδυνο θανάτου για τους συγκεκριμένους ασθενείς.
Η χρήση αντιθρομβωτικών αγωγών είναι περιοριστική, καθώς θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την καρδιαγγειακή πρόγνωση.
Αν και οι στρατηγικές για τη μείωση του κινδύνου της γαστρορραγίας έχουν αυξηθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, δεν υπάρχουν επαρκή ερευνητικά ευρήματα σχετικά με τη συγκεκριμένη επιπλοκή στους ασθενείς με καρδιακή προσβολή.
Η μεθοδολογία της έρευνας και τα αποτελέσματα
Η συγκεκριμένη μελέτη εστίασε σε ιατρικά δεδομένα από το εθνικό μητρώο της Σουηδίας SWEDEHEART και αφορούσε περίπου 150.000 ασθενείς με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου την περίοδο από το 2007 έως και το 2016.
Το 1,5% των ασθενών αυτών υπέστη γαστρορραγία μέσα σε διάστημα ενός έτους από την καρδιακή προσβολή.
Επιπλέον, διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου.
Ορισμένοι από τους παράγοντες που επηρέασαν την εκδήλωση της γαστρορραγίας και επιβεβαίωσαν οι ερευνητές ήταν ήδη γνωστοί όπως:
-τα χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης,
-της πρωτεΐνης δηλαδή που βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου στο αίμα,
-προηγούμενη γαστρορραγία,
-η ηλικία και,
-η εντατική αντιθρομβωτική θεραπεία.
Οι επιπρόσθετοι παράγοντες που διαπιστώθηκαν έπειτα από υπολογισμούς μέσω ενός αλγορίθμου ήταν:
-το κάπνισμα,
-η αρτηριακή πίεση,
-η γλυκόζη του αίματος και,
-η λήψη αγωγής για τη θεραπεία διάφορων διαταραχών του στομάχου στο παρελθόν, όπως το έλκος και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
«Ο συνδυασμός των παραδοσιακών στατιστικών μοντέλων με μεθόδους μηχανικής μάθησης μας δίνουν την ευκαιρία να εντοπίσουμε τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για άγνωστα στο παρελθόν καρδιαγγειακά επεισόδια» σημειώνει ο συν-συγγραφέας της έρευνας Philip Sarajlic, διδακτορικός φοιτητής στο Τμήμα Ιατρικής του Ινστιτούτου Καρολίνσκα.
Και εξηγεί ότι «αυτό μας επιτρέπει να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά πολύτιμα ιατρικά δεδομένα λαμβάνοντας υπόψη τις περίπλοκες σχέσεις μεταξύ των παραγόντων κινδύνου και των αποτελεσμάτων, προκειμένου να βελτιστοποιήσουμε τις συστάσεις για τη φροντίδα των ασθενών».
Οι ερευνητές στοχεύουν το ερχόμενο φθινόπωρο να ξεκινήσουν τις κλινικές μελέτες για να διερευνήσουν περαιτέρω τη σημασία της διάγνωσης και της θεραπείας μιας κοινής λοίμωξης στο ανώτερο γαστρεντερικό σωλήνα.