Πόσο σοβαρή για την υγεία μας είναι η έλλειψη ιωδίου;
Το ιώδιο είναι ένα βασικό μέταλλο που συναντάται συχνά στα θαλασσινά.
Ο θυρεοειδής αδένας σας χρησιμοποιεί το ιώδιο για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, οι οποίες βοηθούν:
-στον έλεγχο της ανάπτυξης,
-την αποκατάσταση των κατεστραμμένων κυττάρων και,
-την υποστήριξη ενός υγιούς μεταβολισμού.
Δυστυχώς, το ένα τρίτο των ανθρώπων παγκοσμίως κινδυνεύει από έλλειψη ιωδίου.
Άτομα τα οποία βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω της ανεπάρκειας ιωδίου περιλαμβάνουν:
-την έγκυο γυναίκα,
-άτομα που δεν χρησιμοποιούν ιωδιούχο αλάτι και,
-άτομα που ακολουθούν μια χορτοφαγική ή vegan διατροφή.
Η ανεπάρκεια ιωδίου μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα και ακόμη και σοβαρά συμπτώματα.
Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν:
-πρήξιμο στο λαιμό,
-θέματα σχετικά με την εγκυμοσύνη,
-αύξηση βάρους και,
-μαθησιακές δυσκολίες.
Τα συμπτώματά του είναι παρόμοια με αυτά του υποθυρεοειδισμού, ή των χαμηλών ορμονών του θυρεοειδούς.
Δείτε τα σημάδια που εμφανίζονται στον οργανισμό σας, καθώς και ποιες τροφές είναι πλούσιες σε ιώδιο.
Ο οργανισμός μας έχει ανάγκη από τις θυρεοειδικές ορμόνες, που είναι απαραίτητες για τη φυσιολογική ανάπτυξη.
Το ιώδιο είναι επίσης απαραίτητο:
-κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και,
-για την υγεία των μικρών παιδιών, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.
Τι μπορεί να προκαλέσει η ανεπάρκεια ιωδίου;
Οι πιο κοινές διαταραχές ανεπάρκειας του ιωδίου, που μπορεί να επιδρούν και στην ανάπτυξη του οργανισμού, περιλαμβάνουν τις παρακάτω:
Βρογχοκήλη: Η βρογχοκήλη εμφανίζεται ως πρήξιμο στο λαιμό, καθώς ο θυρεοειδής αδένας διογκώνεται.
Συνοδεύεται από συμπτώματα ξηροδερμίας, κόπωσης και απώλειας μαλλιών.
Κρετινισμός: Η σοβαρή ανεπάρκεια ιωδίου (30 μg/ημέρα) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε κρετινισμό στα βρέφη.
Αυτό το σύνδρομο χαρακτηρίζεται μεταξύ άλλων από νοητική καθυστέρηση και χαμηλό ανάστημα.
Ποιες τροφές περιέχουν ιώδιο;
Μία πολύ καλή διατροφική πηγή ιωδίου είναι το επιτραπέζιο αλάτι.
Αν ωστόσο για λόγους υγείας πρέπει να περιορίσετε το αλάτι, τότε μπορείτε να βρείτε επίσης καλές ποσότητες ιωδίου:
-στα θαλασσινά,
-το κρέας,
-τα γαλακτοκομικά προϊόντα,
-τα αυγά και,
-το ψωμί.
Καθώς το ιώδιο υπάρχει φυσικά στο έδαφος, η περιεκτικότητα των φυτικών τροφών σε ιώδιο διαφέρει ανά περιοχή.
Ενδεικτικά η περιεκτικότητα τροφών ανά 100 γρ. σε ιώδιο:
Μύδια: 160 μg
Σολωμός: 60 μg
Ψωμί: 45 μg
Τυρί τσένταρ: 23 μg
Αυγά: 22 μg
Παγωτό: 21 μg
Γιαούρτι: 16 μg
Γάλα: 13 μg