Αύξηση των ασθενών που βασανίζονται από έντονους πόνους στον αυχένα προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.
Πρόσφατη Βρετανική έρευνα έδειξε ότι 3 στις 10 γυναίκες υποφέρουν από πόνο στον αυχένα (αυχεναλγία), εξαιτίας της υπερβολικής χρήσης των κινητών τους τηλεφώνων και λοιπών φορητών ηλεκτρονικών συσκευών.
Περισσότερες από τις μισές γυναίκες που ερωτήθηκαν παραδέχτηκαν ότι ελέγχουν τις συσκευές αυτές κατά μέσο όρο 13 φορές την ώρα.
Το 42% εξ αυτών επιπλέον ανέφεραν ότι, από τότε που άρχισε η πανδημία έχουν αυξήσει και τον χρόνο ενασχόλησης με τα ψηφιακά μέσα.
Σε μία άλλη έρευνα:
-το 30,8% των συμμετεχόντων είπαν ότι αφιέρωναν 6-8 ώρες την ημέρα σε φορητούς υπολογιστές ή στην τηλεόραση στη διάρκεια της καραντίνας COVID-19, ενώ,
–το 3,5% ξοδεύει ακόμα περισσότερες από 8 ώρες την ημέρα στον φορητό υπολογιστή.
Η ίδια μελέτη έδειξε επίσης ότι:
-το 34,2% των συμμετεχόντων έχουν πόνο στον αυχένα,
-με σχεδόν τέσσερις στους δέκα να παρουσιάζουν και πόνο στη μέση.
Βασική αιτία του πόνου στον αυχένα είναι η στάση που έχει το κεφάλι και τα χέρια μας όταν χειριζόμαστε φορητές ηλεκτρονικές συσκευές.
«Το κεφάλι ζυγίζει κατά μέσο όρο 5-6 κιλά.
Οι μυς, οι τένοντες και οι σύνδεσμοι του αυχένα συγκρατούν άνετα αυτό το βάρος, αρκεί να το δέχονται σε ευθυγράμμιση με την σπονδυλική στήλη και όχι υπό γωνία, αλλιώς η καταπόνηση που δέχονται πολλαπλασιάζεται», εξηγεί ο Φυσικοθεραπευτής-Χειροθεραπευτής Γιώργος Κακαβάς.
«Ωστόσο για να διαβάσουμε στο κινητό ή να γράψουμε στο λάπτοπ, το κεφάλι μας κάνει κλίση 45-60 μοίρες.
Σε αυτή την περίπτωση το βάρος που καλείται να σηκώσει ο αυχένας ανέρχεται στα 25-30 κιλά.
Επειδή εξάλλου η ενασχόληση με το κινητό ή το tablet έχει καθημερινά πολύωρη διάρκεια, ο αυχένας καταπονείται υπερβολικά».
Το επακόλουθο είναι να προκαλούνται ορισμένα συμπτώματα, που όχι μόνο δυσκολεύουν την ζωή μας, αλλά μπορεί να εξελιχθούν σε σοβαρά προβλήματα αν αφεθούν χωρίς θεραπεία.
-Πόνος στον αυχένα και τις ωμοπλάτες,
-μειωμένη κινητικότητα (δυσκαμψία),
-πονοκέφαλοι,
-μυϊκή αδυναμία,
-μούδιασμα,
-αυχενική ριζοπάθεια,
-προβλήματα ισορροπίας, ακόμα και,
-πόνος στη γνάθο, είναι τα πιο συχνά προβλήματα από την κακή στάση του αυχένα εξαιτίας της χρήσης φορητών ηλεκτρονικών συσκευών.
Αν η υποκείμενη αιτία για όλα αυτά τα συμπτώματα δεν αντιμετωπιστεί σωστά και έγκαιρα, ο πόνος και η δυσκαμψία επιδεινώνονται και η τελική κατάληξη είναι η ανεπάρκεια των σπονδυλικών δομών.
«Ο εντοπισμός της αιτίας του πόνου στον αυχένα είναι εξαιρετικά σημαντικός, διότι υπάρχει κίνδυνος να μετατραπεί ένα παροδικό πρόβλημα σε χρόνιο, υπονομεύοντας σημαντικά την ποιότητα της ζωής», τονίζει ο κ. Κακαβάς.
Γι’ αυτό τον λόγο αν νιώθετε πόνο ή ενοχλήματα στον αυχένα που δεν υποχωρούν, έπειτα από το παρατεταμένο lockdown ή την υποχρεωτική τηλεργασία σε ακατάλληλο χώρο εργασίας όπως η τραπεζαρία του σπιτιού, συμβουλευθείτε έναν ειδικό, συνιστά ο ειδικός φυσικοθεραπευτής.
Η κατάλληλη θεραπεία μπορεί να σας γλιτώσει από σοβαρότερα προβλήματα.