Η ανδρική γονιμότητα είναι πραγματικά μια σύνθετη διαδικασία.
Πλέον, είναι σαφές από όλες τις σύγχρονες μελέτες ότι η υπογονιμότητα δεν αποτελεί αποκλειστικά γυναικείο πρόβλημα.
Στο 40 – 50% περίπου των υπογόνιμων ζευγαριών, το αίτιο υπογονιμότητας έγκειται αποκλειστικά στον ανδρικό παράγοντα, με συχνότερη αιτία υπογονιμότητας την αδυναμία του οργανισμού να παράγει ικανοποιητικό αριθμό υγιών σπερματοζωαρίων.
Η υγεία των σπερματοζωαρίων, εκτός των ορμονικών και ανατομικών παθολογικών καταστάσεων, φαίνεται να επηρεάζεται και από περιβαλλοντικούς παράγοντες, καθώς και από καθημερινές συνήθειες που δεν είχαμε φαντασθεί ότι ενδέχεται να επηρεάζουν τη γονιμότητα ενός άνδρα.
Και πώς γίνεται να επηρεάσει το περιβάλλον, την ανδρική γονιμότητα;
Μέσω των λεγόμενων “ορμονικών διαταρρακτών”, δηλαδή των ουσιών εκείνων που απορροφώνται από τον οργανισμό ενός άνδρα και διαταράσσουν το ενδοκρινικό του σύστημα.
Επιπλέον, μπορούν να επηρεαστούν και πολλές από τις υπόλοιπες λειτουργίες του οργανισμού του, από τον μεταβολισμό έως τη διάθεσή του.
Ορισμένες από τις ουσίες αυτές που αποτελούν συστατικά συσκευών και αντικειμένων που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας.
Ενδεικτικά, κάποιες από αυτές τις ουσίες είναι:
- Η δισφαινόλη Α (ΒΡΑ) βρίσκεται σε πλαστικά μπουκάλια νερού, σε δοχεία τροφίμων και σε κονσέρβες
- Το διχλωρο-διφαινυλ-τριχλωροαιθάνιο (DDT) είναι ένα εντομοκτόνο που μπορεί να βρίσκεται στο κρέας, στα ψάρια και στα γαλακτοκομικά προϊόντα
- Οι διοξίνες είναι από τις πιο διαδεδομένες χημικές ουσίες που είναι γνωστό ότι διαταράσσουν την ανδρική αναπαραγωγική υγεία. Βρίσκονται σε πολλά προϊόντα, όπως τα χάρτινα φίλτρα καφέ, τις ζωικές πρωτεΐνες, τα καθαριστικά προϊόντα σπιτιού, τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας (ειδικά αυτά που περιέχουν triclosan, στις πετσέτες μιας χρήσης και τις χαρτοπετσέτες)
- Τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB) είναι χημικές ουσίες που μπορεί να βρίσκονται σε μολυσμένα προϊόντα κρέατος, σε γαλακτοκομικά προϊόντα και σε ορισμένα ψάρια
- Οι φθαλικές ενώσεις είναι μια ομάδα χημικών ουσιών που μπορούν να αναστείλουν την παραγωγή τεστοστερόνης, καθώς και τη λειτουργία των κυττάρων Leydig, γεγονός που επηρεάζει τη δημιουργία των σπερματοζωαρίων και την ποιότητα του σπέρματος. Συχνά ανιχνεύονται σε διάφορα τρόφιμα, σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας όπως λοσιόν, κολώνιες, αφρούς ξυρίσματος, βαφές μαλλιών και οικιακά καθαριστικά
- Τα φυτοοιστρογόνα είναι ένας τύπος φυτικών ουσιών που μοιάζουν με τα ανθρώπινα οιστρογόνα και είναι τεκμηριωμένο ότι μειώνουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Βρίσκονται στη σόγια, στο λιναρόσπορο, στο σουσάμι, στη βρώμη καθώς και σε παρασιτοκτόνα και βιομηχανικά χημικά
- Η ατραζίνη είναι ένα ζιζανιοκτόνο που βρίσκεται στο καλαμπόκι, το ζαχαροκάλαμο, τον ανανά και το σόργο
- Ο υδράργυρος βρίσκεται στα θαλασσινά, στο σκουμπρί, στον ξιφία και σε άλλα μεγάλα ψάρια
- Η δισφαινόλη S (BPS) αντικαθιστά την BPA που είναι εξίσου επικίνδυνη και βρίσκεται σε πλαστικά μπουκάλια νερού και σε δοχεία τροφίμων.