Οι μηνίσκοι είναι εξαιρετικά σημαντικές ανατομικές δομές ενός φυσιολογικού γόνατος. Χρησιμεύουν στην απορρόφηση των κραδασμών και επομένως στη σωστή λειτουργία του γόνατος για πολλά χρόνια!
Οι μηνίσκοι τραυματίζονται πολύ συχνά στο γενικό πληθυσμό και βέβαια συχνότερα στους αθλητές!
Οι ρήξεις μηνίσκου χωρίζονται σε τραυματικές και εκφυλιστικές ρήξεις.
Επίσης, υπάρχουν οι τραυματικές ρήξεις σε έδαφος εκφύλισης.
Όλες οι ρήξεις μηνίσκου οδηγούν σε:
-πόνο,
-δυσκολία στη βάδιση,
-ύδραρθρο (πρήξιμο),
-και πολλές φορές δυσκαμψία γόνατος.
Έτσι, ο ασθενής αναγκάζεται να αναζητήσει τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου ορθοπεδικού στις Αθλητικές Κακώσεις.
“Ο εξειδικευμένος Ορθοπεδικός θα πάρει ένα καλό και πλήρες ιστορικό από τον ασθενή, θα ζητήσει μια μαγνητική ακτινογραφία και πιθανά και μια απλή ακτινογραφία του γόνατος.
Η σωστή εκτίμηση ενός ασθενή δεν περιλαμβάνει μόνο την αναγνώριση της ρήξης στη μαγνητική!”, επισημαίνει ο κ. Κωνσταντίνος Ιντζόγλου – MD, MSC, PHD Ορθοπαιδικός Χειρουργός, -Διευθυντής Ι’ Ορθοπεδικής Κλινικής – Αθλητικών Κακώσεων, Αρθροσκόπησης και Ελάχιστα Επεμβατικής Ορθοπεδικής Χειρουργικής Metropolitan General.
Άλλα εξίσου σημαντικά στοιχεία είναι:
- η ύπαρξη οστικού οιδήματος στη Μαγνητική Τομογραφία,
- η εκτίμηση των ριζών του έσω και έξω μηνίσκου,
- η εκτίμηση της κατάστασης των χόνδρων του γόνατος,
- η συνύπαρξη άλλων βλαβών (πχ συνδεσμικών, ρήξης πρόσθιου χιαστού κλπ.),
- η εκτίμηση του άξονα του γόνατος (βλαισό ή ραιβό),
- η κλινική εξέταση και η κατάσταση του σύστοιχου ισχίου,
- η ηλικία καθώς και η επιθυμητή ποιότητα ζωής και η δραστηριότητα του ασθενή.
Τα τελευταία χρόνια έχει αναγνωριστεί πλήρως η σπουδαιότητα της διατήρησης των μηνίσκων.
Έτσι, η συρραφή των μηνίσκων και σύμφωνα βέβαια με τις ενδείξεις αποφασίζεται και πραγματοποιείται πιο συχνά από τον εξειδικευμένο Ορθοπεδικό Χειρουργό και Αρθροσκόπο.
Παλιότερα, η ολική ή υφολική μηνισκεκτομή γινόταν πολύ συχνά!
Πλέον πραγματοποιείται πολύ σπάνια, καθώς όλο και καλύτερα υλικά και πιο καλές τεχνικές έχουν ήδη αναπτυχθεί παγκοσμίως!
Η διάσωση της λειτουργίας του μηνίσκου είναι πλέον η πραγματικότητα και εκεί πρέπει να στοχεύει ο σύγχρονος Ορθοπεδικός, που εξειδικεύεται στις Αθλητικές Κακώσεις.
“Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει και στο “σύνδρομο μετά από μηνισκεκτομή”, το οποίο αφορά κυρίως μη αθλητές και ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας.
Σε αυτή την ομάδα ασθενών, που αναπτύσοουν πόνο μετά απο αρθροσκοπική, μερική μηνισκεκτομή πολύ σημαντική είναι η φυσικοθεραπεία και οι ενδαρθρικές εγχύσεις για την ανακούφιση από τον πόνο.
Εφόσον αυτά τα συντηρητικά μέτρα αποτύχουν, θέση στη φαρέτρα του Ορθοπεδικού Χειρουργού έχουν και οι οστεοτομίες γύρω από το γόνατο (μηριαίο και κνήμη)”, καταλήγει ο κ. Ιντζόγλου.