Έρευνες δείχνουν ότι η ικανότητα των ανθρώπων να στέκονται στο ένα πόδι είναι ένας δείκτης υγείας και ότι η καλύτερη στάση στο ένα πόδι μπορεί να προσθέσει καλύτερη φυσική κατάσταση και δυνητικά να επηρεάσει την διάρκεια ζωής.
Το να μπορείς να σταθείς στο ένα πόδι συνδέεται με αυξημένα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας και μειωμένο κίνδυνο πτώσεων, ενώ σχετίζεται τόσο με την ποιότητα όσο και με τη διάρκεια ζωής.
Περίπου 37,3 εκατομμύρια πτώσεις ανά έτος παγκοσμίως είναι αρκετά σοβαρές ώστε να απαιτούν ιατρική φροντίδα.
“Η αδυναμία ισορροπίας στο ένα πόδι για 20 δευτερόλεπτα, ή περισσότερο, συνδέεται σε κατά τα άλλα υγιή άτομα με αυξημένο κίνδυνο βλάβης των μικρών αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο και μειωμένη ικανότητα κατανόησης ιδεών”, αναφέρει η
Καθηγήτρια Γήρανσης και Υγείας, Πανεπιστήμιο Καληδονίας της Γλασκόβης.
Είναι λιγότερο πιθανό να μπορέσετε να σταθείτε στο ένα πόδι χωρίς ταλάντωση εάν έχετε πληθώρα ιατρικών παθήσεων, όπως:
-η νόσος του Πάρκινσον ,
-το εγκεφαλικό επεισόδιο ή,
Άλλα αίτια
-Η εγκυμοσύνη,
-η εμμηνόπαυση,
-η διάγνωση νόσου και,
-η συνταξιοδότηση, μπορούν επίσης να αλλάξουν τη δύναμη και την ισορροπία και την ικανότητά μας να παραμένουμε όρθιοι, κυρίως λόγω του τρόπου με τον οποίο επηρεάζουν την ικανότητα και το κίνητρό μας να ασκούμε τακτική σωματική δραστηριότητα.
Το να κάθεστε ή να ξαπλώνετε την ημέρα σχετίζεται με:
-χαμηλότερη μυϊκή δύναμη,
-κίνδυνο πτώσης και,
-κακής φυσικής λειτουργίας, ανεξάρτητα από την μέτρια ή έντονη σωματική δραστηριότητα που κάνετε.
Τα άτομα που κάθονται για παρατεταμένες περιόδους έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν:
-διαβήτη τύπου 2,
-μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης και,
–παχυσαρκία .
Το γιατί μπορείς να στέκεσαι στο ένα πόδι έχει σημασία
Τα δεδομένα δείχνουν ότι ο χρόνος που οι άνθρωποι μπορούν να σταθούν στο ένα πόδι αλλάζει για άνδρες και γυναίκες σε διαφορετικές ηλικίες – και η αδυναμία να επιτύχει αυτούς τους στόχους για την ηλικιακή του ομάδα μπορεί να αναδείξει προβλήματα υγείας.
Το ανθρώπινο σώμα, όταν στέκεται όρθιο, είναι εγγενώς ασταθές.
Έχουμε μια πολύ μικρή βάση στήριξης σε σχέση με το ύψος και το πλάτος μας.
Όταν είμαστε καλά στην υγεία μας, στηριζόμαστε στο κεντρικό και περιφερικό νευρικό μας σύστημα για να ενσωματώσουμε όλες τις πληροφορίες που προέρχονται από τις αισθήσεις ισορροπίας μας (μάτια, εσωτερικά αυτιά και ανατροφοδότηση από τους μυς και τις αρθρώσεις).
Στη συνέχεια, εμπλέκουμε τους σωστούς μυς (πόδια, αστράγαλο, πόδι και μυς του πυρήνα, μερικές φορές ακόμη και τους βραχίονες) τη σωστή στιγμή για να κάνουμε τις απαραίτητες προσαρμογές στη στάση μας για να παραμείνουμε όρθιοι.
Όσο πιο σωματικά δραστήριοι είμαστε, τόσο πιο πιθανό είναι να έχουμε καλή ισορροπία και φυσικά τα ευρύτερα σωματικά, ψυχολογικά και κοινωνικά οφέλη της τακτικής φυσικής δραστηριότητας που είναι γνωστά.