Αύξηση των ψυχικών διαταραχών, κλιμάκωση της σχολικής βίας, επιδείνωση της χρήσης τοξικών ουσιών και επανεμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων, είναι μερικές μόνο από τις θλιβερές διαπιστώσεις των στοιχείων που παρουσιάστηκαν στον πρώτο Υγειονομικό Χάρτη που συντάχθηκε στην χώρα μας.
Οι ραγδαίες κοινωνικοοικονομικές αλλαγές που συντελούνται έχουν άμεση επίπτωση στην υγεία των Ελλήνων, τονίζουν οι συντάκτες του Υγειονομικού Χάρτη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι έφηβοι και τα παιδιά, στα οποία όσο βελτιώνονται οι δείκτες σωματικής υγείας τόσο μεγαλώνουν και επιδεινώνονται τα ψυχικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ένα στα δέκα Ελληνόπουλα υφίσταται συστηματικά κάποια μορφή αποκλεισμού μέσα στο σχολείο του, είτε με την άσκηση ψυχολογικής (λεκτικός εκφοβισμός), είτε με την άσκηση σωματικής βίας (ξυλοδαρμός)!
Αντίστοιχα, οι διαρκώς αυξανόμενες μετακινήσεις πληθυσμών που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια φέρνουν στην επιφάνεια λοιμώδη νοσήματα που έτειναν να ξεχαστούν, ενώ και «επιδημίες» όπως το AIDS, με πορεία 30 ετών και πλέον, αποκτούν νέες τάσεις: το 2011 τα νέα κρούσματα HIV λοίμωξης που καταγράφηκαν στη χώρα μας έφτασαν τα 954, αριθμός αυξημένος κατά 57% σε σχέση με το 2010!
Το σημαντικότερο, όμως, στοιχείο που αναδεικνύεται από την αύξηση αυτή είναι η πρωτοφανής για τα Ελληνικά χρονικά «επιδημία» στους χρήστες ενδοφλέβιων ψυχοδραστικών ουσιών. Συγκεκριμένα, κατά την περσινή χρονιά δηλώθηκαν στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) 241 HIV μολύνσεις, αριθμός που μεταφράζεται σε ποσοστιαία αύξηση 1500%!!!
Τα στοιχεία αυτά αναφέρονται στον Υγειονομικό Χάρτη που εκπόνησαν από κοινού το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. και η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (Ε.Σ.Δ.Υ.)
Η συλλογή των στοιχείων γίνεται διαδικτυακά, με τη βοήθεια καταγραφικών εντύπων/ερωτηματολογίων. Σε ό,τι αφορά το Δημόσιο Τομέα, έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο 455 ατόμων από τα Νοσοκομεία και 245 από τα Κέντρα Υγείας για τη συλλογή δεδομένων και πληροφοριών που σχετίζονται με το Χάρτη.
Το έργο της συλλογής στοιχείων από τα 134 Νοσοκομεία (συμπεριλαμβανομένων και των Στρατιωτικών) και τα 206 Κέντρα Υγείας της χώρας ξεκίνησε το Μάρτιο του 2011 και υποστηριζόταν καθ’ όλη τη διάρκειά του από το Γραφείο Υποστήριξης του Υγειονομικού Χάρτη. Στη συνέχεια, η ομάδα επεξεργασίας των πρωτογενών δεδομένων, ανέλαβε το έργο της τυποποίησης και ομογενοποίησης των εγγραφών της βάσης δεδομένων.