Περισσότερα από 4 δισ. ευρώ εκτιμάται πως είναι η ζημιά που έχει υποστεί το υγειονομικό σύστημα της χώρας από τα χιλιάδες επιδόματα που εισέπρατταν δικαούχοι… δήθεν ανάπηροι.Η απογραφή ολοκληρώνεται την Πέμπτη, ωστόσο τα πρώτα στοιχεία από τους ελέγχους που αποκάλυψε το ΜΕGΑ είναι αποκαλυπτικα. Ενδεικτικά, ασφαλισμένοι έπαιρναν επίδομα τυφλότητας ενώ δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα όρασης ή επίδοματα βαριάς αναπηρίας χωρίς καν να έχουν καταγραφεί στις ιατρικές κάρτελες των νοσοκομείων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 700 “τυφλούς” που αποκαλύφθηκε πέρυσι τον Αύγουστο ότι υπάρχουν στη Ζάκυνθο και έπαιρναν το επίδομα τυφλότητας, μέχρι σήμερα προσήλθαν για έλεγχο στις υγιειονομικές επιτροπές μόνον οι 100 και από αυτούς διαπιστώθηκε ότι οι 60 έβλεπαν. Δηλαδή μόλις 40 από τους 700 βρέθηκαν μέχρι στιγμής να είναι πραγματικά τυφλοί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο από την περιοχή του δήμου Ελευσίνας έχουν σταλεί στον εισαγγελέα 107 φάκελοι ασφαλισμένων οι οποίοι ελέγχονται για τον τρόπο που πήραν τα προνοιακά επιδόματα, ενώ για το θέμα αυτό γίνονται διασταυρώσεις στοιχείων και έλεγχοι σε 2 δημόσια νοσοκομεία του λεκανοπεδίου.
Επίσης, η Κάλυμνος εμφανίζεται να έχει χτυπηθεί από “επιδημία” αναπήρων, αφού στο δίμηνο Ιούλιου – Αύγουστου του 2011 καταγράφονται 595 περιπτώσεις δικαιούχων με βαριά αναπηρία. Δηλαδή, με βάση τα στοιχεία, ο Δήμος Καλύμνου έχει το 31% των αναπήρων όλης της Δωδεκανήσου, ενώ ο πληθυσμός του νησιού είναι μόλις το 8% του νομού!
Στην Κάλυμνο, όμως, παρατηρείται πληθώρα προνοιακών επιδομάτων κάθε είδους για το δίμηνο Ιούλιος – Αύγουστος 2011. Ειδικότερα, στο διάστημα αυτό:
Στα Δωδεκάνησα υπήρχαν 68 δικαιούχοι επιδόματος καυσίμων για άτομα με αναπηρία, εκ των οποίων οι 59 ήταν στην Κάλυμνο, δηλαδή ποσοστό 87%.
Στα Δωδεκάνησα υπήρχαν 335 δικαιούχοι επιδόματος τυφλότητας, εκ των οποίων οι 59 ήταν στην Κάλυμνο, δηλαδή ποσοστό 18%.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών του υπουργειου Υγείας, μέχρι σήμερα έχουν προσέλθει να απογραφούν περίπου 225.000 δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων.
Από τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις διαπιστώνονται σοβαρές παρατυπίες και στη λειτουργία των υπηρεσιών που εκδίδουν τα πιστοποιητικά, αλλά και σε Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.