Διαβητολογικά, ογκολογικά, αντισταμινικά, αντιφλεγμονώδη, φάρμακα για την σκλήρυνση κατά πλάκας και για την ρευματοειδή αρθρίτιδα …
ούτε για δείγμα σε πολλά περιφερειακά φαρμακεία της χώρας.
Ενδεικτικό είναι ότι ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαϊας Ανδρέας Σοφιανόπουλος, τονίζει πως από τα 500 σκευάσματα στα 400 παρατηρούνται ελλείψεις.
Ο λόγος για τον οποίο έχουν αδειάσει τα ράφια των φαρμακείων είναι ότι πλεόν τα “μικρά” φαρμακεία δεν έχουν το ρευστό που απαιτείται για την αγορά των φαρμάκων από τις αποθήκες, ούτε και αυτές με την σειρά τους μπορούν να πιστωθούν απο τις φαρμακευτικές εταιρείες, λόγω αδυναμίας καταβολής των χρημάτων τοις μετρητοίς.
Χθες και ο Ανδρέας Λοβέρδος παραδέκτηκε τις ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, αν και όπως είπε, δεν πρόκειται για σκευάσματα η έλλειψη των οποίων μπορεί να οδηγήσει σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών. Ο υπουργός υγείας υποστήριξε πως πρόκειται για φάρμακα τα οποία επανεξάγονται σε χώρες του εξωτερικού αφού η χαμηλή τους τιμή δεν συμφέρει την πώληση τους στην Ελλάδα.
« Υπάρχουν ελλείψεις. Κυρίως αφορούν αν κατάλαβα, αν είμαι καλά ενημερωμένος, φάρμακα που σχετίζονται με τη χαμηλή τους τιμή, όπου οι εταιρείες προτιμούν να τα κάνουν εξαγωγή παρά να τα βάζουν στην αγορά, παρανόμως βέβαια. Θα τιμωρηθούν αυτοί. Έχουμε αρκετές ποινές επιβάλει επί του συγκεκριμένου θέματος. Απ’ την άλλη πλευρά έχω παρατηρήσει και μάλιστα ορισμένοι άνθρωποι με παίρνουν τηλέφωνο και μου δίνουν τα ονόματα των φαρμακοποιών. Λόγω φόρτου εργασίας δεν τους έχω πάρει τηλέφωνο όπως έκανα στην αρχή της θητείας μου. Πάει ο άλλος, ας πούμε για ένα φάρμακο που δεν έχει έλλειψη, και λέει να πας στο Λοβέρδο να στο δώσει».
Ο κ. Λοβέρδος τόνισε πως υπάρχουν και τέτοιες συμπεριφορές, αναφέροντας γνωστό δημοσιογράφο πολύ μεγάλης εφημερίδας ο οποίος τον ενημέρωσε για παρόμοιο περιστατικό στα Βριλήσσια.