Τα στατιστικά δεδομένα είναι ξεκάθαρα. Οι άνδρες στην Ελλάδα έχουν χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής (~78 έτη) από τις γυναίκες (~83 έτη).
Το δεδομένο αυτό, αν και συνάρτηση πολλών διαφορετικών παραγόντων, σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στη συχνότητα καπνίσματος και στην αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ.
Επιπρόσθετα, οι άνδρες εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά σπλαχνικού / κοιλιακού λίπους και από πιο νωρίς (έναρξη από 35-40 ετών) σε σύγκριση με τις γυναίκες (οι οποίες συσσωρεύουν ενδοσπλαχνικό λίπος μετά την εμμηνόπαυση ~45-50 ετών).
“Έτσι εξηγείται εν μέρει και γιατί είναι πιο επιρρεπείς στις καρδιαγγειακές παθήσεις που με τη σειρά τους είναι η νούμερο 1 αιτία θανάτου παγκοσμίως“, αναφέρει ο κ. Ιωάννης Αρναούτης– MSc, Ph.D Υπεύθυνος Bioiatriki+, Εργοφυσιολόγος -Διδάκτωρ Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.
Πιο συγκεκριμένα:
– Τα καρδιακά και τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι υπεύθυνα για το 80% των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα στους άνδρες, και,
– για το 75% των θανάτων στις γυναίκες, ενώ και,
-η συχνότητα των καρδιαγγειακών παθήσεων στους άνδρες >65 ετών είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι στις γυναίκες.
Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι:
-ως 1ος επιβαρυντικός παράγοντας αναγνωρίζεται η υπέρταση η οποία ευθύνεται για το 13% των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα,
-ακολουθεί το κάπνισμα (9%),
-ο διαβήτης τύπου ΙΙ (6%),
-η έλλειψη άσκησης (6%) και,
-η παχυσαρκία (5%).
“Τα παραπάνω στοιχεία αναδεικνύουν, παράλληλα, και το πόσο ζωτικής σημασίας είναι η αλλαγή του τρόπου ζωής, μιας και είναι αποδεδειγμένο από πλήθος μελετών ότι η ένταξη της φυσικής δραστηριότητας στην καθημερινότητα και η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών διατροφής μπορούν να βελτιώσουν αισθητά όλους τους προαναφερθέντες επιβαρυντικούς παράγοντες“, τονίζει ο κ. Αρναούτης.
Τέλος, εν μέσω πανδημίας αξίζει να σημειωθεί πως παρατηρήθηκε ότι οι άνδρες ασθενείς νοσούν πιο βαριά από τον COVID-19, χωρίς ωστόσο η αιτιολογία για αυτό το εύρημα να είναι ξεκάθαρη.
Κάποιες ουσιαστικές συμβουλές – από τον κ. Ιωάννη Αρναούτη- που μπορούν να κινητοποιήσουν τους άνδρες σε όφελος για την υγεία τους είναι:
- Θέστε ρεαλιστικούς στόχους: Δεν χρειάζεται να στοχεύετε σε υπερβολική απώλεια βάρους. Μία απώλεια της τάξεως του 5 με 10% του σωματικού βάρους θα επιφέρει σημαντικές ευεργετικές αλλαγές σε πληθώρα κλινικών δεικτών.
- Δείτε τα όρια του οργανισμού σας: Μία εργομετρική αξιολόγηση θα δείξει τις ρεαλιστικές δυνατότητες άσκησης που μπορείτε να κάνετε με ασφάλεια.
- Κινηθείτε περισσότερο μέσα στην ημέρα και αφιερώστε λιγότερο χρόνο σε καθιστικές δραστηριότητες. Τα οφέλη από την λίγη άσκηση είναι πολύ περισσότερα από την καθόλου. Ενδεικτικά, η συστηματική (~30 λεπτά ημερησίως), μέτριας έντασης άσκηση φαίνεται να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του σπλαχνικού λίπους, όπως επίσης και οι ασκήσεις με αντιστάσεις. Μάλιστα, η αύξηση της φυσικής δραστηριότητας σε 60 λεπτά/ημέρα για ένα διάστημα 3 μηνών έχει βρεθεί να συμβάλει στη μείωση του σπλαχνικού λίπους κατά περίπου 30%.
- Κάντε τις προληπτικές εξετάσεις σας έγκαιρα και τακτικά. Οι άνδρες δεν κάνουν με την ίδια συχνότητα τις εξετάσεις τους σε σχέση με τις γυναίκες και μάλιστα καθυστερούν την έναρξή τους, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους.