Παραδόθηκε σήμερα από τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση κ. Αντώνη Παπαδημητρίου στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη η μελέτη για το Εθνικό Σχέδιο για τη Δωρεά και Μεταμόσχευση Συμπαγών Οργάνων στην Ελλάδα.
Τη μελέτη διεξήγαγαν οι επιστήμονες κ. Ηλίας Μόσιαλος και κ. Βασίλης Παπαλόης, προκειμένου να έχει η χώρα μας άμεσα Εθνικό Σχέδιο.
Συγκεκριμένα, το 2019, το Ίδρυμα Ωνάση, αφού διασφάλισε τη διακομματική αποδοχή, ανέθεσε την εκπόνηση της μελέτης στο London School of Economics σε συνεργασία με το Imperial College London.
Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας είναι οι Έλληνες επιστήμονες Ηλίας Μόσιαλος και Βασίλης Παπαλόης, οι οποίοι ολοκλήρωσαν το ερευνητικό έργο τους και σήμερα το Εθνικό Σχέδιο για τη Δωρεά και Μεταμόσχευση Συμπαγών Οργάνων παραδίδεται στην Πολιτεία.
Τα συμπεράσματα της έρευνας θα περιλαμβάνουν ένα πλαίσιο κανόνων και βέλτιστων πρακτικών με διεθνείς προδιαγραφές, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως ένα εθνικό σχέδιο υγείας.
Σε αυτό θα προσδιορίζονται:
- η αναγκαία στρατηγική του κράτους
- ο ρόλος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και άλλων Μεταμοσχευτικών Κέντρων
- οι υποδομές και οι ανάγκες τους
- οι μέθοδοι εκπαίδευσης του εξειδικευμένου προσωπικού
- οι τάσεις της κοινής γνώμης απέναντι στις μεταμοσχεύσεις και ο ρόλος των Μέσων Ενημέρωσης
Παράλληλα, θα δίνονται κατευθύνσεις για:
- τα κριτήρια ταυτοποίησης των δυνητικών δοτών
- τη διαδικασία εντοπισμού και συντήρησης των οργάνων
- τις κλινικές προδιαγραφές για την αφαίρεση και μεταμόσχευση οργάνων
- τη συμβουλευτική στήριξη των οικογενειών
Στόχος είναι στα μέσα του 2022, η Ελλάδα να έχει αποκτήσει ένα νοσοκομείο αφιερωμένο στις μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων, προσφέροντας παράλληλα υψηλές υπηρεσίες υγείας στην Παιδοκαρδιολογία και Παιδοκαρδιοχειρουργική.
Η Ελλάδα παίρνει πολύ χαμηλό βαθμό στις μεταμοσχεύσεις
Η μεταμόσχευση αναδεικνύεται παγκοσμίως στην πλέον σύγχρονη θεραπευτική πρακτική του 21ου αιώνα, καθώς αποτελεί τη μόνη λύση για την τελικού σταδίου ανεπάρκεια καρδιάς, ήπατος και πνεύμονα, καθώς και την αποτελεσματικότερη για τη νεφρική ανεπάρκεια.
Σε αυτό τον τομέα, δυστυχώς, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση στην Ευρώπη και ανάμεσα στις δέκα τελευταίες χώρες του Δυτικού κόσμου.
Τα επίσημα στοιχεία από τον Ε.Ο.Μ. είναι αποκαρδιωτικά:
-Το 2018 υπήρξαν μόλις 45 δότες οργάνων στη χώρα μας και έγιναν 172 μεταμοσχεύσεις, όταν σε ευρωπαϊκές χώρες με ανάλογο πληθυσμό, όπως το Βέλγιο και η Πορτογαλία, οι αντίστοιχοι αριθμοί ήταν 344 δότες / 1.021 μεταμοσχεύσεις και 344 δότες / 783 μεταμοσχεύσεις.
Επόμενο βήμα θα είναι η προσαρμογή και μετατροπή της μελέτης σε νόμο του κράτους.
Στο πλαίσιο αυτό, τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο του 2021, θα πραγματοποιηθεί επίσημη αναλυτική παρουσίαση των σημαντικότερων προτάσεων για την εφαρμογή της μελέτης.