Οι ηλικιωμένοι που αποφεύγουν τους παράγοντες κινδύνου για τις καρδιακές παθήσεις, όπως την παχυσαρκία και το διαβήτη, μπορεί να είναι σε θέση να διατηρήσουν τα αιμοφόρα αγγεία τους σε εξαιρετική υγεία – αντίστοιχα με τα αγγεία ενός 29χρονου!- σύμφωνα με έρευνα.
«Η υπέρταση και η αγγειακή δυσκαμψία είναι αναπόφευκτες συνέπειες της γήρανσης», είπαν οι ερευνητές.
Στην παρούσα μελέτη, αποφάσισαν να ερευνήσουν αν η σχετιζόμενη με την ηλικία έκπτωση της αγγειακής λειτουργίας μπορεί να αποφευχθεί.
Μελέτησαν δεδομένα από 3,196 ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω για να διαπιστώσουν με ποιον τρόπο η διαδικασία της αγγειακής γήρανσης (μειωμένη ελαστικότητα στα αιμοφόρα αγγεία) επηρεάζεται από επτά παράγοντες κινδύνου για τις καρδιακές παθήσεις:
- την υπέρταση
- την αυξημένη χοληστερόλη
- το υψηλό σάκχαρο στο αίμα
- την αδράνεια
- την κακή διατροφή
- την παχυσαρκία
- το κάπνισμα
Αποδείχθηκε ότι οι ηλικιωμένοι που απέφυγαν τουλάχιστον 6 από τους 7 αυτούς παράγοντες κινδύνου είχαν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν υγιή αγγεία σε σχέση με όσους είχαν αποφύγει μόνο 1 από αυτούς τους παράγοντες.
«Ειδικά η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και η πρόληψη του διαβήτη είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες», δήλωσε ο διευθυντής της μελέτης.
«Οι παράγοντες αυτοί είναι οι πλέον σημαντικοί λόγω της αυξημένης φλεγμονής και των νευροορμονικών διαταραχών που συνδέονται με την παχυσαρκία και το διαβήτη», πρόσθεσε.
Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν έπασχε από καρδιαγγειακή νόσο όταν εντάχθηκαν στη μελέτη, αλλά αφού οι ερευνητές παρακολούθησαν τους μισούς από αυτούς για τουλάχιστον 9,6 χρόνια, οι 391 εμφάνισαν κάποια καρδιακή πάθηση.
Οι ηλικιωμένοι με υγιείς αρτηρίες είχαν 55% μικρότερη πιθανότητα να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις σε σχέση με τους υπόλοιπους.
Συνολικά, σε 566 συμμετέχοντες (σχεδόν 18%), παρατηρήθηκε υγιής αγγειακή γήρανση.
Ο τρίτος σημαντικότερος παράγοντας για τη διατήρηση της αγγειακής υγείας, μετά την παχυσαρκία και το διαβήτη, ήταν η διατήρηση της χοληστερόλης σε υγιή επίπεδα.
Οι υπόλοιποι παράγοντες κινδύνου για τις καρδιακές παθήσεις, όπως:
-το κάπνισμα,
-η διατροφή και,
-η άσκηση, δεν αποδείχθηκε ότι σχετίζονται άμεσα με την υγιή αγγειακή γήρανση.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι ένα σύνολο αποφάσεων που αφορά τον τρόπο ζωής μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία των αγγείων, ακόμα και στην τρίτη ηλικία.
Επιπλέον, για τους ασθενείς που έχουν υγιή αγγεία, η μελέτη αυτή αποτελεί επιβεβαίωση ότι πρέπει να συνεχίσουν να αποφεύγουν τους παράγοντες κινδύνου και στο μέλλον.
Η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, η φυσική άσκηση και η διακοπή του καπνίσματος καθώς και η χρήση φαρμάκων για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και των λιπιδίων (σε όποιους χρειάζεται) αποτελούν συνήθειες που βοηθούν σημαντικά στη διατήρηση της αγγειακής υγείας σε όλες τις ηλικίες.
Πηγή: Αντώνιος Δημητρακόπουλος, Ερρίκος Ντυνάν Hospital