Φέτος, έπειτα από τον δεύτερο χειμώνα σε συνθήκες πανδημίας, οι διακοπές φαντάζουν πιο επιτακτικές από ποτέ.
Όμως οι στρεσογόνες καταστάσεις στη ζωή δεν παύουν να υπάρχουν αυτομάτως επειδή το ημερολόγιο είναι γυρισμένο στους καλοκαιρινούς μήνες, και κάποιες φορές οι διακοπές ίσως είναι εξίσου αγχωτικές με την καθημερινή μας ζωή.
Επιπλέον, η υπερβολική προσδοκία του να περάσει κανείς ανέμελες ημέρες απαλλαγμένος από πίεση και άγχος μπορεί να λειτουργήσει αντίστροφα, ιδιαίτερα για ανθρώπους που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα άγχους ή κατάθλιψης.
“Έτσι, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι οι ξέγνοιαστες καλοκαιρινές διακοπές δεν είναι ούτε αυτοσκοπός, ούτε κάποιο είδος διαγωνίσματος στο οποίο πρέπει να διαπρέψουμε.
Υπάρχουν όμως ορισμένα πρακτικά βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι καλοκαιρινές μας διακοπές θα είναι ωφέλιμες για την ψυχική μας υγεία“, αναφέρει ο κ. Έκτορας Τσουγκαράκης – Ψυχολόγος, Γραφείο Ψυχολογικής Στήριξης Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center.
Προγραμματισμός εργασιακών θεμάτων
Εξ ορισμού οι διακοπές είναι μια απομάκρυνση από την εργασία.
Στις μέρες μας όμως είναι όλο και πιο συχνό οι εργαζόμενοι να διατηρούν επαφή με τη δουλειά τους ακόμα και τις ημέρες των διακοπών, είτε με τηλεφωνήματα είτε (κυρίως) λαμβάνοντας και απαντώντας email.
“Σαφώς υπάρχουν περιπτώσεις όπου η ενασχόληση με θέματα της δουλειάς είναι επιτακτική και αναπόφευκτη, αλλά θα πρέπει να μπορούμε να την περιορίζουμε στο ελάχιστο δυνατό και να έχουμε στο μυαλό μας ότι το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος των διακοπών, τόσο για εμάς του ίδιους όσο και για τους εργοδότες μας, είναι να επανέλθουμε αναζωογονημένοι με τις μπαταρίες μας πλήρως φορτισμένες“, τονίζει ο κ. Τσουγκαράκης, προσθέτοντας:
“Οι εργαζόμενοι πρέπει επίσης να προσέχουν να μην κάνουν τις διακοπές τους «σάντουιτς» μεταξύ δυο πολύ επιβαρυμένων εργασιακά περιόδων“.
Οι υπερβολικές ώρες εργασίας πριν τις διακοπές, προκειμένου να μη μείνουν εκκρεμότητες, συχνά προκαλούν εξάντληση που δεν μπορεί να ανακουφιστεί με τις διακοπές, ενώ ο φόβος ότι θα επιστρέψει κανείς σε ένα βουνό δουλειάς μπορεί να μη μας επιτρέψει να ευχαριστηθούμε τις ημέρες ανάπαυσης που έχουμε.
Για να αποφύγουμε τέτοιες καταστάσεις, είναι σημαντικό να κάνουμε έναν σωστότερο προγραμματισμό της εργασίας μας, ώστε να μην πρέπει να διευθετηθούν όλα την τελευταία στιγμή.
“Επίσης βοηθάει να ενημερώνουμε τους συναδέλφους μας και τους συνεργάτες μας το νωρίτερο δυνατό για τις μέρες της απουσίας μας, ώστε και αυτοί να μπορούν να προγραμματίσουν τις συνεργασίες τους μαζί μας εγκαίρως με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο”, επισημαίνει ο κ. Τσουγκαράκης και στην συνέχεια αναφέρει πέντε βήματα για την οργάνωση των διακοπών:
5 βήματα καλής οργάνωσης των διακοπών
- Ένας γενικός κανόνας είναι ότι όσο πιο καλά προγραμματίσει κανείς της διακοπές του προτού ξεκινήσει τόσο πιο πολύ θα μπορεί να χαλαρώσει όταν είναι εκεί. Αυτό γίνεται ακόμα πιο σημαντικό όταν οι διακοπές περιλαμβάνουν μικρά παιδιά, τα οποία όπως γνωρίζουμε χρειάζονται και πρόγραμμα και απασχόληση. Εδώ όμως είναι που πρέπει να δώσουμε βάση και προσοχή. Πρέπει να είμαστε πρόθυμοι και έτοιμοι να αλλάξουμε, να αναδιαμορφώσουμε ή ακόμα και να ακυρώσουμε κάποια πράγματα στο πρόγραμμα, εάν δούμε ότι δεν βγαίνουν ή ότι δεν μας ικανοποιούν.
- Προκειμένου λοιπόν να μη χρειαστούμε… διακοπές από τις διακοπές μας, είναι καλό να έχουμε μια ρεαλιστική εικόνα για το τι προλαβαίνουμε να κάνουμε εκείνες τις μέρες. Η επιθυμία να τα χωρέσουμε όλα στον περιορισμένο χρόνο των διακοπών μπορεί να λειτουργήσει ως πηγή άγχους και η αδιάκοπη προσπάθεια να προλάβουμε να δούμε αξιοθέατα ή να συμμετέχουμε σε δραστηριότητες μπορεί να επιφέρει εξάντληση αντί για την ξεκούραση που χρειαζόμαστε.
- Στις διακοπές είναι φυσικό να βγαίνουμε από τη ρουτίνα μας και την καθημερινότητά μας. Πρέπει ωστόσο κάποια πράγματα να μένουν σταθερά προκειμένου να απολαμβάνουμε τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη των διακοπών. Πρέπει να θυμόμαστε να έχουμε μια τακτικότητα στην διατροφή μας προκειμένου να νιώθουμε καλά τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.
- Αντιστοίχως πρέπει να μπορούμε να αφουγκραστούμε και τις ανάγκες του κορμιού μας σχετικά με τον ύπνο. Είναι βέβαια πολύ φυσικό να βγούμε και να ξενυχτίσουμε (ειδικά μετά τους περιορισμούς του περασμένου χειμώνα), αλλά πρέπει να προσέξουμε να κρατήσουμε μια ισορροπία και να μη στερηθούμε πολύτιμο ύπνο.
- Τέλος οι διακοπές μπορούν να είναι μια καλή ευκαιρία να αποσυνδεθούμε από το ίντερνετ και να συνδεθούμε με τους ανθρώπους γύρω μας. Ας μην ξεχνάμε ότι περάσαμε άλλον ένα χειμώνα online, ουσιαστικά αντικαθιστώντας δραστηριότητες και κοινωνικές επαφές με τις διαδικτυακές εκδοχές τους. Μπορούμε λοιπόν να κρατήσουμε την ενασχόληση με το ίντερνετ σε έναν περιορισμένο βαθμό και να συνδεθούμε πιο ουσιαστικά με φίλους και οικογένεια, με τρόπους που η καθημερινότητα δεν επιτρέπει.