Η οξεία φλεβική θρόμβωση και τα συνεπακόλουθά της, πνευμονική εμβολή και μεταθρομβωτικό σύνδρομο, είναι μία ολοένα και συχνότερη πάθηση παγκοσμίως.
Υπολογίζεται ότι 2.5-5% του πληθυσμού, κάποια στιγμή στη ζωή του, θα έχει ένα επεισόδιο θρόμβωσης.
Η πανδημία COVID που ο κόσμος μας διανύει την έχει κάνει πιο «δημοφιλή» μιας και είναι μία από τις κύριες επιπλοκές της λοίμωξης από τον ιό, ωστόσο οι αιτίες εκδήλωσής της είναι πολύ περισσότερες.
“Η πρώιμη διάγνωση, η έγκαιρη έναρξη φαρμακευτικής αγωγής και οι σύγχρονες επεμβατικές θεραπείες για τις πιο προχωρημένες φλεβικές θρομβώσεις, ανακουφίζουν άμεσα από τα συμπτώματα, προλαμβάνουν τη δυνητικά θανατηφόρα πνευμονική εμβολή και βελτιώνουν μακροπρόθεσμα την ποιότητα ζωής των ασθενών“, επισημαίνει ο κ. Ευθύμιος Αυγερινός, Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής του Πανεπιστημίου Pittsburgh, ΗΠΑ και Συνδιευθυντής της Κλινικής Αγγειακής και Ενδαγγειακής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.
Οξεία Φλεβική Θρόμβωση
Οξεία φλεβική θρόμβωση είναι η δημιουργία θρόμβου αίματος συνήθως σε μία από τις «βαθύτερες» φλέβες μας, μπλοκάροντας τη ροή του αίματος.
Κομμάτια του θρόμβου, μπορεί να αποσπαστούν και να καταλήξουν μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, στον πνεύμονα.
Αυτό ονομάζεται πνευμονική εμβολή και είναι άκρως απειλητικό για τη ζωή μας.
“Οι φλεβικές θρομβώσεις μπορεί να αναπτυχθούν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματός μας, συχνότερα όμως συμβαίνουν στις φλέβες των ποδιών και της πυέλου“, εξηγεί ο κ. Αυγερινός.
Ο όρος θρομβοφλεβίτιδα είναι ο συνδυασμός θρόμβωσης και φλεγμονής.
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες κινδύνου που συμβάλουν στην ανάπτυξη της φλεβικής θρόμβωσης:
- Χειρουργική επέμβαση ή σοβαρός τραυματισμός
- Καρκίνος και κάποιες από τις θεραπείες του (π.χ. χημειοθεραπεία)
- Λοιμώξεις (π.χ. COVID-19)
- Παρατεταμένη κατάκλιση ή καθιστή θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα (π.χ. στο αεροπλάνο)
- Εγκυμοσύνη και οι έξι πρώτες εβδομάδες της λοχείας
- Αντισυλληπτικά χάπια ή ορμονική θεραπεία για τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
- Οικογενειακό ιστορικό θρομβώσεων
- Κληρονομικές αιματολογικές διαταραχές που κάνουν το αίμα πιο πηκτό (π.χ. θρομβοφιλία)
- Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (π.χ. Crohn, ελκώδης κολίτιδα)
- Αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ. λύκος, αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο)
- Εκτεταμένοι κιρσοί
- Κάπνισμα και παχυσαρκία
- Φλεβικοί καθετήρες, βηματοδότες, απινιδωτές
Συμπτώματα της οξείας φλεβικής θρόμβωσης:
Η οξεία φλεβική θρόμβωση στις μισές περιπτώσεις δεν συνοδεύεται από συμπτώματα.
“Μερικές φορές, καθώς κομμάτια θρόμβου αποσπώνται, τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να είναι αυτά της πνευμονικής εμβολής (πόνος στο στήθος και δύσπνοια).
Παρ’ όλα αυτά τα συνήθη συμπτώματα στην οξεία φάση της φλεβικής θρόμβωσης είναι πρήξιμο και πόνος του ποδιού (ή του χεριού) και αυξημένη θερμότητα με ερυθρότητα στην περιοχή του πρηξίματος“, αναφέρει ο κ. Αυγερινός και προσθέτει:
Όταν ο θρόμβος αρχίζει και χρονίζει, η χρόνια φλεβική απόφραξη προκαλεί:
-επίμονο οίδημα στα πόδια,
-πόνο,
-δυσκολία στο περπάτημα και,
-έλκη που δύσκολα επουλώνονται.
Αυτό είναι το λεγόμενο μεταθρομβωτικό σύνδρομο.
Διάγνωση φλεβικής θρόμβωσης:
Τα συμπτώματα της οξείας φλεβικής θρόμβωσης πολλές φορές μοιάζουν με συμπτώματα άλλων παθήσεων καθιστώντας δύσκολη τη διάγνωσή της.
Με βάση το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, ο αγγειοχειρουργός θα συστήσει κάποιες εξετάσεις αίματος (D-Dimers) και έναν απεικονιστικό έλεγχο.
–Το φλεβικό υπερηχογράφημα είναι μια εξέταση απλή, γρήγορη, μη επεμβατική και ακριβής.
–Σε πιο προχωρημένες καταστάσεις μπορεί να χρειαστεί αξονική ή μαγνητική τομογραφία (φλεβογραφία).
–Μέρος της διαγνωστικής προσέγγισης και ειδικά όταν δεν υπάρχει προφανής αιτία θρόμβωσης αποτελεί και ο γονιδιακός έλεγχος θρομβοφιλίας.
Σύγχρονες ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες στην υπηρεσία του ασθενούς:
Ο κύριος και απαραίτητος τρόπος αντιμετώπισης για όλες τις περιπτώσεις οξείας φλεβικής θρόμβωσης είναι τα αντιπηκτικά φάρμακα που θα περιορίσουν την επέκταση του θρόμβου και η ελαστική συμπίεση με ειδικές κάλτσες που θα ανακουφίσει από τα συμπτώματα.
“Σε ασθενείς όμως με βαρύτερη συμπτωματολογία σύγχρονες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές (χωρίς τομές) δύναται να εφαρμοστούν και να απομακρύνουν άμεσα τον θρόμβο (θρομβεκτομή, θρομβοαναρρόφηση, θρομβόλυση).
Μια τέτοια θεραπεία μπορεί να προλάβει μελλοντικά επεισόδια νέας θρόμβωσης και να μειώσει την εμφάνιση μακροχρόνιων επιπλοκών, κυρίως του μεταθρομβωτικού συνδρόμου“, λέει ο κ. Αυγερινός..
Η επάνοδος στην καθημερινότητα δε, είναι πολύ πιο γρήγορη.
Καλύτερα αποτελέσματα έχουν οι ασθενείς που τα συμπτώματά τους αντιμετωπίζονται σε λιγότερο από 15 ημέρες, όταν ο θρόμβος είναι ακόμα «φρέσκος».
Οι θεραπείες φλεβικής θρομβοαναρρόφησης ή θρομβόλυσης ενώ είναι αρκετά διαδεδομένες στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη διενεργούνται συστηματικά σε πολύ λίγα κέντρα.
“Τα καλά αποτελέσματα απαιτούν εξειδικευμένες πολυεπιστημονικές ομάδες και ειδικά διαμορφωμένα υβριδικά χειρουργεία.
Το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών πρόσφατα εγκαινίασε το μοναδικό στην Ελλάδα, νέο πιστοποιημένο Ρομποτικό Υβριδικό Χειρουργείο – «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» (Discovery IGS 740 της GΕ Healthcare), καθιστώντας το σημείο αναφοράς για τέτοιες προηγμένες θεραπείες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο“, επισημαίνει ο κ. Αυγερινός, καταλήγοντας:
Με την πολυετή εξειδίκευση και εμπειρία της ομάδας μας στις ΗΠΑ και με σύμμαχο τον υπερσύγχρονο βιοϊατρικό εξοπλισμό του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε την πλέον εξατομικευμένη, ακίνδυνη και ελάχιστα τραυματική λύση, για κάθε περίπτωση οξείας φλεβικής θρόμβωσης.