Το καλοκαίρι έφτασε επιτέλους, για τους λάτρεις του ήλιου, της ζέστης, της θάλασσας.
Για πολλούς, αυτό σημαίνει περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, αυξημένα επίπεδα δραστηριότητας και βελτιωμένη διάθεση.
Για μερικούς, ωστόσο, το καλοκαίρι μπορεί να σημαίνει δυσκολία στην αναπνοή.
Καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις πιθανές απειλές για την υγεία λόγω της ζέστης.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους ενήλικες.
Η αυξημένη θερμοκρασία περιβάλλοντος αποτελεί παράγοντα κινδύνου για άτομα με αναπνευστικά νοσήματα.
-Ποιες παθήσεις επιδεινώνονται με την ζέστη
“Το άσθμα επιδεινώνεται στη ζέστη και την υγρασία.
Ο ζεστός αέρας μπορεί να ερεθίσει τον αεραγωγό σας και να οδηγήσει σε βρογχόσπασμο, σφίξιμο στο στήθος και δύσπνοια“, αναφέρει η κ. Κωνσταντίνα Πανδή -Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος, Επικεφαλής ομάδας πνευμονολόγων Ερρίκος Ντυνάν Ηospital Center.
–Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) είναι μια χρόνια αναπνευστική νόσος που επιδεινώνεται εύκολα στη ζέστη του καλοκαιριού.
“Ο ζεστός καιρός δεν είναι καλά ανεκτός ούτε σε άτομα με ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση.
Αυτό οφείλεται τόσο στην υψηλή θερμοκρασία όσο και στα επίπεδα υγρασίας.
Άτομα που πάσχουν από καρδιολογικά προβλήματα ή εγκεφαλικό επεισόδιο μπορούν επίσης να αντιμετωπίσουν αναπνευστική δυσχέρεια σε ακραίες καιρικές συνθήκες“, επισημαίνει η κ. Πανδή.
Χρήσιμες συμβουλές
- Δώστε στο σώμα σας χρόνο προσαρμογής στην ζέστη – κάντε το με βαθμιαία έκθεση
- Χρησιμοποιήστε κλιματιστικό: Η χρήση ενός κλιματιστικού θα κρυώσει και θα αφαιρέσει την υγρασία από το περιβάλλον σας, βοηθώντας σας να αναπνέετε πιο εύκολα.
- Αποφύγετε τον ήλιο για μεγάλο χρονικό διάστημα και αποφύγετε τη ζέστη του μεσημεριού.
- Μείνετε ενυδατωμένοι: Πίνετε άφθονα υγρά προτού αισθανθείτε δίψα.
- Φάτε υγιεινά.
- Κρατήστε το σπίτι σας δροσερό και κάνετε δροσερά μπάνια ή ντους.
- Ελαχιστοποιήστε την έκθεση σε υπαίθρια ρύπανση.
- Άσκηση σε εσωτερικούς χώρους: Μην σταματήσετε να ασκείστε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, αλλά κάντε το σε δροσερό εσωτερικό χώρο.
- Μάθετε τα προειδοποιητικά σημάδια για πιο σοβαρές ασθένειες και επισκεφθείτε έναν γιατρό εάν παρατηρήσετε συμπτώματα. Οι περισσότερες ασθένειες των πνευμόνων παρουσιάζουν δύσπνοια και βήχα. Εάν διαπιστώσετε ότι έχετε έναν ενοχλητικό, επίμονο βήχα που δεν σχετίζεται με σωματική άσκηση, μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από ζέστη. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Καλοκαιρινοί κίνδυνοι
Η οδηγία για το φετινό καλοκαίρι, λόγω της πανδημίας, από την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, είναι η συνέχιση της αγωγής που λαμβάνει κάθε ασθενής, ακόμα και αν η νόσος του είναι ελεγχόμενη, καθώς και η επικοινωνία με το θεράποντα πνευμονολόγο για οποιαδήποτε αλλαγή της.
Πέρα από τον COVID-19, το καλοκαίρι εγκυμονεί κινδύνους λοίμωξης από άλλα μικρόβια και ιούς καθότι αλλάζουν οι περιβαλλοντικές συνθήκες με την ζέστη και την υγρασία.
-Η αφυδάτωση μετά από την ηλιοθεραπεία,
-η χρήση αλκοόλ και,
-η δίαιτα για απώλεια βάρους,
είναι σίγουρα παράγοντες που προκαλούν ανοσοκαταστολή .
Σε συνδυασμό με τον συγχρωτισμό σε παραλίες και παραθαλάσσια μαγαζιά, και βεβαίως το κάπνισμα ευνοούν την ανάπτυξη λοιμώξεων του αναπνευστικού.
Χρήση κλιματιστικού
Οι συχνότεροι ιοί που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι οι αδενοιοί με συμπτώματα ρινόρροιας βήχα απόχρεμψη και πυρετό.
Η χρήση των πλημμελώς συντηρημένων κλιματιστικών ευνοεί τις συνθήκες ανάπτυξης legionella.
“Όχι πολύ χαμηλά το κλιματιστικό γιατί η συνέπεια θα είναι η παροδική εξασθένηση των φυσικών αμυντικών μηχανισμών στην μύτη και τον λαιμό με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού – κρυολογήματα και τους πονόλαιμους του καλοκαιριού“, εξηγεί η κ. Πανδή, καταλήγοντας:
“Κάθε διαφορά θερμοκρασίας πάνω από 5-6 βαθμούς μπορεί να είναι επιζήμια.
Να μην βάζουμε σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία τα κλιματιστικά, επίσης πρέπει να τα σβήνουμε 20 λεπτά πριν βγούμε από το σπίτι ή το αυτοκίνητο, ώστε να προσαρμοσθεί ο οργανισμός στη ζέστη“.