Μιλώντας για οσφυαλγία αναφερόμαστε στον πόνο στην περιοχή της μέσης.
Η οσφυαλγία τα τελευταία χρόνια αποτελεί ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα και είναι ο συνηθέστερος λόγος για τον οποίο ένας ασθενής θα επισκεφθεί τον ορθοπαιδικό.
Η οσφυαλγία μπορεί να παρουσιαστεί για διάφορους λόγους που συνήθως εξαρτώνται από την ηλικία, το σωματικό βάρος και τις δραστηριότητες μας.
Παρότι μας φαίνεται «φυσιολογικό» να παραπονιέται για οσφυαλγία ένας ηλικιωμένος, δυστυχώς ολοένα και περισσότερα παιδιά έχουν προβλήματα με πόνους στην μέση.
Γενικότερα, η οσφυαλγία δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα της τρίτης ηλικίας, αλλά όλων των ηλικιών.
Η οσφυαλγία σε μεγάλες ηλικίες
Η οσφυαλγία στις μεγάλες ηλικίες μπορεί να εμφανιστεί λόγω αρθρίτιδας ή και κάποιας κήλης η φθοράς του μεσοσπονδυλίου δίσκου.
Συνήθως αρκεί ο έλεγχος με μια απλή ακτινογραφία της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, σε δύο προβολές (face και profil).
Αντιμετωπίζεται με την χρήση αντιφλεγμονωδών, φυσιοθεραπείες και ανάπαυση.
Η οσφυαλγία μπορεί όμως να υποδηλώνει και κάποιο σπονδυλικό κάταγμα, ιδίως σε ασθενείς με οστεοπόρωση, οπότε και μπορεί να είναι απαραίτητη η παραμονή στο κρεβάτι και η χρήση ειδικών ναρθήκων.
Σπάνια στις μεγάλες ηλικίες οδηγούμαστε σε χειρουργική αντιμετώπιση της οσφυαλγίας.
Οσφυαλγία σε νέους
Η οσφυαλγία στους νέους ανθρώπους οφείλεται συνήθως σε τραυματισμούς ή έντονη καταπόνηση και είναι συνδεδεμένη με την καθημερινότητα μας, και τον χώρο και τρόπο εργασίας μας.
Τόσο μία έντονη σωματική εργασία όσο και μια καθιστική εργασία, μπορούν εξίσου να οδηγήσουν σε οσφυαλγία.
Η οσφυαλγία στους νέους συνδέεται συχνά και με κάποια κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου.
Η θεραπεία της οσφυαλγίας στους νέους περιλαμβάνει:
– την χρήση αντιφλεγμονωδών,
-φυσιοθεραπείες και,
-ανάπαυση
Σε περιπτώσεις που η συντηρητική αυτή θεραπεία δεν αποδώσει για διάστημα μέχρι και 6 μηνών, ή εάν παρουσιαστεί έντονη νευρολογική σημειολογία, είναι απαραίτητος επιπλέον έλεγχος με την βοήθεια της μαγνητικής η αξονικής τομογραφίας.
Εάν έχουμε σημαντικά αποτελέσματα από την τομογραφία, τότε μπορεί να είναι απαραίτητη η χειρουργική αντιμετώπιση της οσφυαλγίας η οποία πρέπει να γίνεται πάντα με αυστηρά κριτήρια.
Οσφυαλγία στα παιδιά
Η οσφυαλγία στα παιδιά παρότι ακούγεται σαν κάτι παράξενο, δυστυχώς αποτελεί μια πραγματικότητα τα τελευταία χρόνια.
Όταν ένα παιδί παραπονεθεί για πόνο στην μέση πρέπει πάντα να εκτιμάται με προσοχή γιατί μπορεί να υποδηλώνει κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα.
Οσφυαλγία μπορεί να παρουσιαστεί λόγω:
-σκολίωσης,
-σπονδυλόλυσης,
-σπονδυλολίσθισης και,
-για διάφορους άλλους λόγους που χρήζουν πρώιμης αντιμετώπισης.
Τις περισσότερες φορές, η οσφυαλγία στα παιδιά εμφανίζεται λόγω μικροτραυματισμών κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, ή αθλητικών δραστηριοτήτων και υποχωρεί με απλή ανάπαυση.
Ο κύριος λόγος είναι ότι τα τελευταία χρόνια, ακόμη και τα παιδιά :
-περνούν περισσότερες ώρες καθισμένα σε μια καρέκλα,
–γυμνάζονται λιγότερο και,
–οι αθλητικές τους δραστηριότητες γίνονται συνήθως απογευματινές και βραδινές ώρες, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες τραυματισμών.
Ο ρόλος της παχυσαρκίας
Ένα άλλο αίτιο οσφυαλγίας είναι η παχυσαρκία.
Η οσφυαλγία λόγω αυξημένου σωματικού βάρους παρουσιάζεται σε όλες τις ηλικίες και πολλές φορές επιβαρύνει μια προηγούμενη παθολογική κατάσταση.
Η οσφυαλγία αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα της εποχής μας, αλλά τις περισσότερες φορές μπορεί να αντιμετωπιστεί με απλές μεθόδους.
Χρειάζεται όμως μια σωστή ιατρική παρακολούθηση, προσεκτική ενημέρωση του ασθενή και φυσικά ο ασθενής να εφαρμόζει προσεκτικά τις οδηγίες του θεράποντος.