Η εφαρμογή των μέτρων πρόληψης για την COVID-19 περιόρισε σημαντικά τα περιστατικά της γρίπης παγκοσμίως.
Ως αποτέλεσμα, ορισμένα στελέχη του ιού φαίνεται ότι έχουν σχεδόν εξαλειφθεί, σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα.
Τα δύο αυτά είδη του ιού της γρίπης δεν ανιχνεύθηκαν σε κανένα περιστατικό του ιού φέτος, γεγονός που, σύμφωνα με τους ειδικούς, δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουν εξαλειφθεί εντελώς.
“Αν και αυτό ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί, η εξάλειψη των δύο αυτών στελεχών καθιστά πολύ ευκολότερη την επιλογή των στελεχών για το επόμενο εμβόλιο της γρίπης“, επισημαίνει ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος, Διευθυντής Γ’ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν Hospital.
Προκειμένου να κατανοήσουμε ποια είναι τα δύο είδη του ιού της γρίπης που ενδεχομένως εξαλείφθηκαν, θα πρέπει αρχικά να εξηγήσουμε πως κατηγοριοποιούνται οι ιοί αυτής της οικογενείας.
Η εποχική γρίπη γνωρίζουμε σήμερα ότι προκαλείται από δύο διαφορετικές οικογένειες ιών της γρίπης, τους ιούς Α και τους ιούς Β.
Οι ιοί Α χωρίζονται σε «υποτύπους» ανάλογα με τις δύο πρωτεΐνες της επιφανείας τους, την αιμαγλουτινίνη (Η), και, τη νευροαμινιδάση (Ν).
“Αυτή τη στιγμή, οι ιοί που κυκλοφορούν περισσότερο στους ανθρώπους είναι οι Η1Ν1 και Η3Ν2, καθένας από τους οποίους μπορεί να διαχωριστεί σε συγκεκριμένους «κλάδους»“, εξηγεί ο κ. Δημητρακόπουλος.
Οι ιοί της γρίπης Β, με τη σειρά τους, δεν έχουν υποτύπους ή κλάδους.
Ωστόσο, μπορούν να διαχωριστούν σε δύο οικογένειες, τους ιούς Β/Yamagata και τους ιούς Β/Victoria.
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα σχετικά με την κυκλοφορία των ιών της γρίπης, δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα γρίπης από ιούς B/Yamagata, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον κλάδο 3c3.A του ιού Η3Ν2.
Αρκετοί ειδικοί υποστήριξαν ότι, αν και η απουσία αυτών των ιών από τα περιστατικά της γρίπης φέτος είναι κάτι ιδιαίτερα θετικό, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχουν εξαλειφθεί, καθώς ενδέχεται να προκάλεσαν περιστατικά που δεν καταγράφηκαν.
Ωστόσο, ο περιορισμός του συνολικού αριθμού των ιών που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή παγκοσμίως είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά και στην επιλογή των στελεχών που περιέχει το εμβόλιο της γρίπης.
Κάθε χρόνο, συνήθως το Φεβρουάριο, ειδικοί επιστήμονες από το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) συζητούν σχετικά με τα στελέχη της γρίπης που κυκλοφόρησαν φέτος και, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα εκείνη τη στιγμή, προσπαθούν να προβλέψουν ποια θα είναι τα στελέχη της γρίπης που θα κυκλοφορήσουν το επόμενο έτος.
Η εξάλειψη των ιών Β/Yamagata και 3c3.A, διευκολύνει πολύ το έργο των παραπάνω επιστημόνων οι οποίοι θα μπορούν πλέον να επιλέξουν πολύ ευκολότερα ποια θα είναι τα στελέχη στο εμβόλιο της γρίπης για τη σεζόν 2021-2022.
Προφανώς, το γεγονός αυτό θα οδηγήσει σε ένα πιο αποτελεσματικό εμβόλιο για τον ιό αυτό.
“Οι ιοί Η3Ν2 αποτελούν μία οικογένεια με μεγάλη ποικιλομορφία και πριν την πανδημία της COVID-19 παρουσίαζαν μεταλλάξεις με μεγάλη συχνότητα, σύμφωνα με τα δεδομένα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας.
Κατά συνέπεια, η επιλογή για τον ιό αυτής της οικογενείας είναι αυτή που οδηγεί συχνότερα σε ένα εμβόλιο γρίπης με μειωμένη αποτελεσματικότητα“, σημειώνει ο κ. Δημητρακόπουλος, για να καταλήξει:
“Καταλαβαίνουμε, επομένως, ότι η εξάλειψη του 3c3.A θα βοηθήσει σημαντικά έτσι ώστε το εμβόλιο της γρίπης για το νέο έτος να έχει όσο το δυνατόν υψηλότερη αποτελεσματικότητα”.