Μια ομάδα σημαντικών ευρωπαϊκών εταίρων που σχηματίστηκε πρόσφατα με την ονομασία SAATI (Supporting Active Ageing Through Immunisation) ανακοίνωσε τη δέσμευσή της να αντιμετωπίσει την περιορισμένη ευαισθητοποίηση του κοινού, σχετικά με τον κίνδυνο και την επιβάρυνση από τα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό σε ενηλίκους μεγαλύτερης ηλικίας.
Κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Έτους Υγιούς Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών, η SAATI θα συνεργάζεται με φορείς χάραξης πολιτικής και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη για να εξετάσει πώς θα μπορούσε ο εμβολιασμός, ως στρατηγική πρόληψης, να αποτελέσει μέρος μιας ηλικιακής προσέγγισης στη πολιτική της υγείας για όλες τις φάσεις της ζωής του ατόμου. Επί του παρόντος, η πολιτική εμβολιασμού δεν είναι ομοιόμορφη και επικεντρώνεται κυρίως στους πολύ νέους, στους πολύ ηλικιωμένους ή σε όσους ανήκουν σε ομάδες κινδύνου.
«Επωφελούμαστε από την εστίαση της ΕΕ στην υγιή γήρανση για να υπογραμμίσουμε την ανάγκη αναθεώρησης των ευρωπαϊκών πολιτικών, πρακτικών και επικοινωνιών γύρω από τον εμβολιασμό των ενηλίκων», δήλωσε ο Καθηγητής Javier Garau, Πρόεδρος της SAATI και πρώην Πρόεδρος της ESCMID (European Society of Clinical Microbiology and Infectious Diseases). «Ο εμβολιασμός είναι μια ιδιαιτέρως συναφής στρατηγική υγείας για τους ενηλίκους, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί με το πέρασμα των χρόνων και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο που διατρέχουμε να προσβληθούμε από σοβαρά νοσήματα, όπως η γρίπη και η πνευμονιοκοκκική νόσος, που προλαμβάνονται όμως με τον εμβολιασμό.
Επιπλέον, το ευρύ κοινό έχει συνήθως περιορισμένες γνώσεις όσον αφορά τα συμπτώματα και τον αντίκτυπο αυτών των νοσημάτων. Σε αντίθεση με τα βρέφη, δεν υπάρχουν ολοκληρωμένες ή συνεπείς κατευθυντήριες γραμμές για την ανοσοποίηση των ενηλίκων, και πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα εμπόδια για τη μείωση των προλαμβανόμενων και μερικές φορές θανατηφόρων ασθενειών.»
Σε ολόκληρη την Ευρώπη μόνο για την πνευμονία, το κόστος εκτιμάται σε πάνω από 10 δισ. ευρώ για άμεσες και έμμεσες δαπάνες ετησίως.1 Αυτό θα πρέπει να προβληματίσει τους ευρωπαϊκούς φορείς χάραξης πολιτικής, όχι μόνο λόγω της γήρανσης της κοινωνίας της Ευρώπης, αλλά και λόγω των πιέσεων που αντιμετωπίζουν όλες οι κυβερνήσεις για καλύτερη διαχείριση των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας.
«Η ανοσοποίηση δεν αφορά μόνο τα παιδιά, αλλά είναι ουσιώδους σημασίας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Πρέπει να τυποποιήσουμε την ανοσοποίηση ως σημαντικό κομμάτι της υγιούς γήρανσης. Οι ολοκληρωμένες στρατηγικές εμβολιασμού ενηλίκων θα μείωναν σημαντικά την εμφάνιση των νοσημάτων και την επιβάρυνση ατόμων, εργοδοτών και συστημάτων υγείας», είπε η Βαρόνη Sally Greengross, Chief Executive του International Longevity Centre στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προσδιορίσει την υγιή γήρανση ως κοινωνική πρόκληση κοινή για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Έτσι, ανακήρυξε το 2012 ως Ευρωπαϊκό Έτος Υγιούς Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών. Το έτος αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να διερευνηθεί περαιτέρω ο ρόλος των στρατηγικών πρόληψης και διαχείρισης υγείας για τους ενηλίκους μεγαλύτερης ηλικίας, ώστε να μπορούν να διατηρούν έναν ενεργό ρόλο στην κοινωνία.