Η ζέστη και η υγρασία τους καλοκαιρινούς μήνες αυξάνουν τον κίνδυνο μυκητιάσεων στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.
Άλλες αιτίες μπορεί να είναι η ανισορροπία της χλωρίδας του κόλπου, ορμονικές αλλαγές, εγκυμοσύνη ή εμμηνόπαυση, η λήψη φαρμακευτικής αγωγής, η ανοσολογική ανεπάρκεια και τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της μυκητίασης είναι ο πόνος, η φαγούρα, η φλεγμονή, οι έντονες κολπικές εκκρίσεις, το οίδημα και ο ερεθισμός του αιδοίου, ενώ η εσωτερική επιφάνεια του κόλπου μπορεί να είναι καλυμμένη με λευκά υγρά και το δέρμα της περιοχής να παρουσιάζει ευαισθησία.
Μερικά από τα βότανα που καταπολεμούν τους μύκητες είναι:
- Η καλέντουλα έχει ισχυρές αντιμικροβιακές ιδιότητες, μειώνει τα επίπεδα φλεγμονής και αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος.
- Η κανέλα έχει ισχυρή αντιμυκητιακή δράση, καθώς ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αποτρέποντας έτσι την υπερβολική ανάπτυξη των μυκήτων.
- Η άγρια ρίγανη είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιμυκητιακά βότανα, καθώς έχει αντι-ιικές, αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
- Το γαρύφαλλο συμβάλλει στην αντιμετώπιση της δυσπεψία και της διάρροιας, ενώ περιορίζει και την ανάπτυξη των μυκήτων.
- Η βερβερίνη είναι μια βιοδραστική ουσία, η οποία βρίσκεται σε συγκεκριμένα θαμνώδη φυτά (βερβερίδες). Έχει έντονη αντιμυκητιακή δράση, μειώνει τη φλεγμονή, αποτοξινώνει το ήπαρ και την χοληδόχο κύστη και εμποδίζει την παραγωγή της λιπάσης, ενός ενζύμου που συμβάλλει στην υπερβολική ανάπτυξη των μυκήτων.