Κατά τη διάρκεια της ζωής κάθε οργανισμού, τα κύτταρά του εκτίθενται σε πληθώρα χημικών και περιβαλλοντικών μέσων που έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν βλάβες στο DNA του και να προκαλέσουν μεταλλάξεις.
Χωρίς αποτελεσματικό μηχανισμό επιδιόρθωσης αυτών των βλαβών/μεταλλάξεων του DNA αυτές θα οδηγούσαν με βεβαιότητα στον γενετικό θάνατο των φορέων τους.
“Ευτυχώς κατά τη διάρκεια της εξέλιξης, δημιουργήθηκαν αρκετοί μηχανισμοί οι οποίοι μπορούν να επιδιορθώσουν τις βλάβες αυτές και να αντιστρέψουν τις δυσμενείς επιπτώσεις των μεταλλάξεων“, αναφέρει ο Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής του Α. Π. Θ. κ. Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, προσθέτοντας:
“Η ακραία μακροζωία είναι το παράδειγμα υγιούς γήρανσης, καθώς τα άτομα που έφτασαν στις ακραίες δεκαετίες της ανθρώπινης ζωής απέφυγαν ή ανέστειλαν σε μεγάλο βαθμό όλες τις σημαντικές ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία“.
Μελέτη
Σε μελέτη προσδιορίστηκε η αλληλουχία DNA ολόκληρου του γονιδιώματος αιωνόβιων (μέση ηλικία: 106,6) και υγιών Ιταλών εθελοντών.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι αιωνόβιοι χαρακτηρίζονται από ένα μοναδικό γενετικό υπόβαθρο που σχετίζεται με αποτελεσματικούς μηχανισμούς επιδιόρθωσης του DNA, όπως αποδεικνύεται τόσο από τα δεδομένα της βλαστικής γραμμής (κοινές όσο και σπάνιες παραλλαγές DNA) και από τα πρότυπα σωματικών μεταλλάξεων (χαμηλότερο φορτίο μετάλλαξης σε σύγκριση με τους νεότερους υγιείς μάρτυρες).
Οι πιο συχνά παρατηρούμενες γενετικές αλλαγές συνδέθηκαν με αυξημένη δραστηριότητα του γονίδιου STK17A σε ορισμένους ιστούς.
“Το γονίδιο αυτό, εμπλέκεται σε τρεις σημαντικούς τομείς για την υγεία των κυττάρων: συντονισμός της απόκρισης των κυττάρων στη βλάβη του DNA, ενθάρρυνση των κατεστραμμένων κυττάρων να υποβληθούν σε προγραμματισμένο κυτταρικό θάνατο και διαχείριση της ποσότητας επικίνδυνων δραστικών ριζών οξυγόνου μέσα σε ένα κύτταρο“, εξηγεί ο κ. Τριαναταφυλλίδης, καταλήγοντας:
“Αυτές είναι σημαντικές διαδικασίες που εμπλέκονται στην έναρξη και ανάπτυξη πολλών ασθενειών, όπως ο καρκίνος”.
Στην Ελλάδα, έχουμε το παράδειγμα της Ικαρίας, όπου οι αιωνόβιοι κάτοικοι που έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ μακροζωίας-