Έχουν την υγεία τους σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό της χώρας αλλά δεν κάνουν προληπτικές εξετάσεις οι ξένες μητέρες που ζουν στη χώρα μας και κυρίως στην Κρήτη όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κρήτης.
Ειδικότερα οι ξένες μητέρες φαίνεται να μην παρουσιάζουν σε υψηλό ποσοστό χρόνια νόσο αλλά παραμελούν την υγεία τους σε ότι αφορά τις απαραίτητες εξετάσεις που πρέπει να κάνουν. Οι ερευνητές επιχείρησαν με τη μελέτη τους να καταγράψουν την κατάσταση της υγείας των μεταναστριών που ζουν στη χώρα μας και να διερευνήσουν τους παράγοντες που επηρεάζουν την υποκειμενική αντίληψη της υγείας των μεταναστριών μητέρων που διαμένουν στο Δήμο Γαζίου, Κρήτης. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Γαζίου του Ηρακλείου Κρήτης.
Κατά τη μελέτη, 47 από τις 104 μετανάστριες (45% των μεταναστριών) απάντησαν στη συνέντευξη μετά από προγραμματισμένες επισκέψεις στο σπίτι. Το ποσοστό των ερωτηθεισών που ανέφερε χρόνια νόσο (20%) διαπιστώνεται ότι είναι χαμηλό σε σύγκριση με το αντίστοιχο του γενικού πληθυσμού. Από το σύνολο του δείγματος, μικρό μέρος (8%) επισκέφθηκε το γιατρό τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Η πλειοψηφία των γυναικών (72%) δεν έχει υποβληθεί σε εξέταση Παπανικολάου τα 3 τελευταία χρόνια. Η αναλογία των εκτρώσεων προς τις γεννήσεις ήταν 3:1.
Η χρήση μέτρων αντισύλληψης έφθανε το 48%. Τα συνηθισμένα συμπτώματα που ανέφεραν οι ερωτώμενες τον τελευταίο χρόνο σχετίζονταν στατιστικώς σημαντικά με την υποκειμενική αντίληψη της υγείας και μάλιστα αρνητικά. Υπήρχε θετική συσχέτιση με την ικανοποίηση από τη ζωή και άλλους παράγοντες ικανοποίησης που μετρήθηκαν, όπως η ικανοποίηση από το σύζυγο, τον εαυτό και την υγεία.
Τα αποτελέσματα της μελέτης αναδεικνύουν την ανάγκη ενημέρωσης και συνεργασίας των μεταναστριών με ομάδες και οργανώσεις της τοπικής κοινωνίας, σημειώνουν οι ειδικοί επιστήμονες.