Η βιταμίνη Β1, γνωστή και ως θειαμίνη, ανήκει στο πολύτιμο σύμπλεγμα βιταμινών Β και επιτελεί ευρύ φάσμα σημαντικών λειτουργιών στον ανθρώπινο οργανισμό.
Σχεδόν όλα τα κύτταρα χρησιμοποιούν τη βιταμίνη Β1, ενώ παράλληλα εμπλέκεται στον μεταβολισμό, δηλαδή στη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια.
Δεδομένου ότι ο οργανισμός μας δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του τη βιταμίνη Β1, πρέπει να τη λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β1
Η συνιστώμενη διαιτητική πρόσληψη (ΣΔΠ) για τη βιταμίνη Β1 είναι 1,2 mg για τους άντρες και 1,1 mg για τις γυναίκες.
Μερικές από τις καλύτερες τροφές για να ανακαλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού σας σε βιταμίνη Β1 είναι οι εξής:
- Μακαντάμια (ωμά): 80% της ΣΠΔ
- Χοιρινό καρέ (μαγειρεμένο): 37% της ΣΠΔ
- Μοσχαρίσιο συκώτι: 13% της ΣΔΠ
- Μαύρα φασόλια (μαγειρεμένα): 16% της ΣΔΠ
- Φακές (μαγειρεμένες): 15% της ΣΠΔ
- Ενταμάμε (μαγειρεμένα): 13% της ΣΠΔ
- Σπαράγγια: 10% της ΣΠΔ
Μικρές ποσότητες βιταμίνης Β1 παρέχουν επίσης τα ψάρια, όλα τα κρέατα, καθώς και οι ξηροί καρποί και οι διάφοροι σπόροι. Επίσης, ορισμένα προϊόντα (π.χ. δημητριακά) ενισχύονται τεχνητά με βιταμίνη Β1.
Σημάδια έλλειψης βιταμίνης Β1
Η έλλειψη της βιταμίνης Β1 είναι αρκετά σπάνια στις ανεπτυγμένες χώρες. Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, ιδίως να περιλαμβάνει τα προϊόντα που αναφέρθηκαν παραπάνω, μπορεί να εξασφαλίσει στον οργανισμό την ποσότητα βιταμίνης Β1 που χρειάζεται καθημερινά.
Ωστόσο, ορισμένες ομάδες του πληθυσμού είναι επιρρεπείς στην έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης:
- Άτομα εξαρτημένα από το αλκοόλ
- Ηλικιωμένοι
- Άτομα με HIV/AIDS
- Διαβητικοί
- Άτομα που έχουν υποβληθεί σε βαριατρική επέμβαση
- Νεφροπαθείς που κάνουν αιμοκάθαρση
- Άτομα που λαμβάνουν μεγάλες δόσεις διουρητικών φαρμάκων
Η έλλειψη της βιταμίνης Β1 συχνά περνά απαρατήρητη, καθώς τα συμπτώματα που προκαλεί είναι πολλές φορές ήπια ή παραπέμπουν σε άλλες παθήσεις. Πατώντας επάνω στις φωτογραφίες της παρακάτω gallery μπορείτε να δείτε ποια είναι τα κυριότερα συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι ο οργανισμός δεν λαμβάνει επαρκή ποσότητα βιταμίνης Β1.
Πως μπορεί να μας επηρεάσει η έλλειψη θειαμίνης;
Η έλλειψη θειαμίνης μπορεί να παρουσιαστεί με τα εξής συμπτώματα: ευερεθιστότητα, πονοκέφαλος, ασυνήθιστο αίσθημα κόπωσης και απώλεια της όρεξης.
Ωστόσο η πολύ σοβαρή έλλειψη θειαμίνης μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση της νόσου Beriberi. Η νόσος αυτή παρουσιάζεται είτε με τον ξηρό τύπο που επηρεάζει κυρίως το περιφερικό νευρικό σύστημα, είτε με τον υγρό τύπο που επηρεάζει κυρίως το καρδιαγγειακό σύστημα αλλά και άλλα όργανα.
Έτσι, συνήθως εαν υπάρχει πολύ σοβαρή έλλειψη θειαμίνη είναι πιθανόν να εμφανίσετε παράλληλα τόσο νευρολογικά όσο και καρδιαγγειακά συμπτώματα.
Τέλος, έχει αναφερθεί ο βρεφικός τύπος που μπορεί να επηρεάζει τα μωρά που θηλάζουν από μητέρες που υποσιτίζονται. Το είδος αυτό μπορεί να εμφανιστεί στα μωρά ηλικίας από 2 έως 6 μηνών και μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο μέσα σε λίγες μόνο ώρες.
Πηγή: Healthline