Μπορεί να ευθύνονται για το γήρας μας οι ορμόνες; Υπάρχουν πολλές θεωρίες γύρω από το γιατί γερνάμε, και μία από αυτές έχει να κάνει με τις ορμόνες μας. Οι ειδικοί που υποστηρίζουν την θεωρία αυτή πιστεύουν πως οι ορμόνες, που ελέγχουν τη λειτουργία των οργάνων μας, μπορεί να είναι εκείνες που ευθύνονται για τη φθορά του οργανισμού.
Ο ρόλος του ενδοκρινικού συστήματος
Το ενδοκρινικό σύστημα του οργανισμού εκκρίνει και ρυθμίζει τις ορμόνες που ελέγχουν πολλές λειτουργίες στο σώμα – ανάμεσα σε αυτές ο μεταβολισμός, η αξιοποίηση των θρεπτικών συστατικών, η αποβολή τους αλλά και η αναπαραγωγή.
Όσο μεγαλώνουμε, αυτά τα συστήματα γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά, οδηγώντας σε διάφορες αλλαγές στον οργανισμό. Η εμμηνόπαυση είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η ορμονική θεωρία των γηρατειών ισχυρίζεται πως αυτές οι ορμονικές αλλαγές είναι που προκαλούν και τις φθορές του γήρατος.
Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που στηρίζουν αυτή την θεωρία. Σε μια παλαιότερη μελέτη, ερευνητές αφαίρεσαν τον ενδοκρινή αδένα από ποντίκια- τον αδένα που ελέγχει το ενδοκρινικό σύστημα. Συνέχισαν να παρέχουν στα ποντίκια τις απαραίτητες ορμόνες για να ζουν κανονικά.
Τα ποντίκια που τους είχε αφαιρεθεί ο αδένας έζησαν περισσότερο, και αυτό οδήγησε τους επιστήμονες να σκεφτούν πως ο αδένας εκκρίνει και κάποια άλλη, άγνωστη ορμόνη, η οποία επιδρά αρνητικά ως προς τα γηρατειά.
Η έρευνα σε διάφορους οργανισμούς έχει δείξει πως μεταλλάξεις που μειώνουν την σωματομεδίνη C (ή αλλιώς ινσουλινόμορφο αυξητικό παράγοντα-1, ή IGF-1) μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής σε ανθρώπους. Η μείωση όμως της IGF-1 δεν είναι απόλυτο πως θα βοηθήσει, καθώς ελαττώνει τον κίνδυνο για ορισμένες παθήσεις σχετικές με το γήρας, αυξάνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο για άλλες.
Επίσης, φαίνεται (όπως είναι λογικό) ότι επιλογές του τρόπου ζωής όπως η σωστή διατροφή και η γυμναστική, παίζουν σημαντικό ρόλο.
Η ιδέα ότι οι ορμόνες ή η μειωμένη ποσότητά τους ευθύνεται για τα σημάδια της γήρανσης θα υποστήριζε ότι υπάρχει και κάποιος τρόπος να αξιοποιηθούν ως αντιγηραντική ουσία. Συνθετικές μορφές αυξητικής ορμόνης θα το αποδείξουν αυτό, όπως ελπίζουν οι ειδικοί. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν ακόμα αρκετές πιθανές παρενέργειες από τη χρήση αυξητικής ορμόνης, όπως πρήξιμο στα χέρια και τα πόδια, μυϊκοί πόνοι, ακόμα και αυξημένος κίνδυνος για διαβήτη και υπέρταση.