Αυτό που λίγοι γνωρίζουν, ωστόσο, είναι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τα πλαστικά, που βάζουμε πολλές φορές στον φούρνο μικροκυμάτων για να ζεστάνουμε διάφορα φαγητά.
Φθαλικές ενώσεις στά πλαστικά
Σύμφωνα με δύο σχετικές έρευνες, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στα επιστημονικά περιοδικά Hypertnesion και Clinical Endocrinology and Metabolism, αυτός ο κίνδυνος αφορά τις φθαλικές ενώσεις που υπάρχουν στα πλαστικά δοχεία και τις πλαστικές μεμβράνες,με τις οποίες σκεπάζουμε ή αποθηκεύουμε τις τροφές.
Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι μία από αυτές τις ενώσεις, με τα αρχικά DEHP, ήταν πολύ επικίνδυνη για την υγεία του ανθρώπου και έτσι οι κατασκευαστές πλαστικών την αντικατέστησαν με δύο άλλες συγγενικές ουσίες, την DINP και DIDP. Αυτές χρησιμοποιούνται για να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα του πλαστικού.
Ωστόσο, όταν τα πλαστικά θερμαίνονται, αυτές οι ουσίες είναι δυνατό να περάσουν από το δοχείο/μεμβράνη προς το φαγητό που εμπεριέχεται σε αυτό και από εκεί φυσικά να φτάσει και μέσα στον οργανισμό μας όταν το τρώμε.
Έτσι, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι είναι καλύτερο να βάζουμε το φαγητό που θέλουμε να ζεστάνουμε στα μικροκύματα, πρώτα στο πιάτο που θα χρησιμοποιήσουμε και να το ζεστάνουμε στο πιάτο και όχι στο πλαστικό.
Αυτό αφορά τόσο τα κλασικά πλαστικά δοχεία (τάπερ κλπ) όσο και τις πλαστικές μεμβράνες.
Κάτι που πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα οι γονείς: Το να θερμαίνονται πλαστικά δοχεία (πχ τάπερ, μπουκάλια κ.α.) στον φούρνο μικροκυμάτων, ή να μπαίνουν στο πλυντήριο πιάτων όπου γίνεται πλύση με πολύ ζεστό νερό, αυξάνει την πιθανότητα διαρροής επικίνδυνων χημικών ουσιών, σύμφωνα με την AAP.
Τα πλαστικά με κωδικούς ανακύκλωσης:
“3” που υποδηλώνει ότι περιέχουν φθαλικές ενώσεις (phthalates)
“6” που υποδηλώνει ότι περιέχουν για στυρένιο (styrene) και
“7” που υποδηλώνει ότι περιέχουν δισφαινόλες (bisphenols)
πρέπει να αποφεύγονται, αναφέρει η έκθεση.
Τα γυάλινα δοχεία ή οι συσκευασίες από ανοξείδωτο χάλυβα συνιστώνται ως οι καλύτερες επιλογές. Η επιλογή τροφών ολικής άλεσης έναντι επεξεργασμένων τροφών μειώνει επίσης τον κίνδυνο μόλυνσης, καθώς και το πλύσιμο των χεριών και των φρέσκων λαχανικών κατά την προετοιμασία του φαγητού.
Περισσότερες από 10.000 πρόσθετες ουσίες που θεωρούνται «γενικά αναγνωρισμένες ως ασφαλείς» από την δεκαετία του 1950 και μετά, καθώς και τα έμμεσα πρόσθετα, όπως η κόλλα, οι βαφές και το πλαστικό στις συσκευασίες, έχουν συνδεθεί με σοβαρά προβλήματα υγείας.
Μερικά από αυτά τα προβλήματα υγείας είναι:
- εγκεφαλική ανάπτυξη
- παχυσαρκία
- αυτισμός
- διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας
- περιορισμένη μυϊκή μάζα και αντοχή των οστών
Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αναλύει τα ευρήματα αυτής της έρευνας. Αξιωματούχος του FDA τόνισε ότι η έρευνα αυτή δείχνει «λογική επιστημονική βεβαιότητα» ότι τα πρόσθετα που «γενικώς αναγνωρίζονται ως ασφαλή» δεν είναι επιβλαβή όταν χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες.
Τα πιο σημαντικά πρόσθετα είναι:
- δισφαινόλες
- φθαλικές ενώσεις
- υπερφθοροαλκυλοχαρμίνες (perfluoroalkyl chemicals)
- υπερχλωρικά (perchlorate)
- νιτρικά/νιτρώδη (nitrates/nitrites) και
- τεχνητή χρωστική τροφίμων