Το μηλόξιδο έχει γίνει πολύ δημοφιλές τα τελευταία χρόνια, καθώς πιστεύεται ότι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.
Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι η ιδιότητα αυτή συνδέεται με την περιεκτικότητά του σε οξικό οξύ, το οποίο ενισχύει το ένζυμο AMPK, με αποτέλεσμα να σταματά την αποθήκευση λίπους στο σώμα και ταυτόχρονα να ενισχύει την καύση του.
Άλλοι ερευνητές αναφέρουν πως πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση μηλόξιδου για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς δεν είναι ασφαλές.
Σοβαρά στομαχικά προβλήματα: Επειδή είναι όξινο, πολλοί οργανισμοί δεν το ανέχονται. Αν πάσχετε από ελκώδη κολίτιδα, φλεγμονή του πεπτικού συστήματος ή είστε επιρρεπείς στον στομαχόπονο, πρέπει να το αποφεύγετε.
Αλλάζει τις κινήσεις του εντέρου: Το μηλόξιδο παράγεται από χυμό μήλων που έχει υποστεί ζύμωση. Τα μήλα περιέχουν πηκτίνη, μια διαλυτή φυτική ίνα που δρα ως πυκνωτικός παράγοντας στο έντερο. Η πηκτίνη του μηλόξιδου ενισχύει τα καλά βακτήρια του εντέρου και μειώνει τη φλεγμονή. Αν καταναλώνετε όμως μεγάλες ποσότητες, υπάρχει ο κίνδυνος διάρροιας.
Κίνδυνος για τα νεφρά: Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τα νεφρά σας, πρέπει να αποφεύγετε οτιδήποτε όξινο. Ειδικά το μηλόξιδο πρέπει να είναι αραιωμένο σε νερό (2 κουταλάκια του γλυκού σε 250ml νερού).
Προκαλεί φούσκωμα: Επειδή καθυστερεί την εκκένωση του στομάχου, προκαλεί φούσκωμα, αέρια και ναυτία.
Επιδεινώνει την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Η αύξηση της πρόσληψης μηλόξιδου, προκαλεί αύξηση των οξέων στο στομάχι, με αποτέλεσμα να εντείνονται οι καούρες και τα συμπτώματα της παλινδρόμησης.
Βλάπτει το ανοσοποιητικό: Τα προβιοτικά των τροφών που έχουν υποστεί ζύμωση αυξάνουν τα καλά βακτήρια στο έντερο και συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, το μηλόξιδο στερείται όμως τέτοιων προβιοτικών.