Το Crohn’s & Colitis Congess, που πραγματοποιήθηκε στις 23-25 Ιανουαρίου στο Τέξας, αποτελεί ένα ετήσιο συνέδριο των ειδικών για τις φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα.
Στο συνέδριο αυτό, στο οποίο συμμετέχουν τόσο το Crohn’s & Colitis Foundation όσο και το American Gastroenterological Association (AGA), παρουσιάζονται κάθε χρόνο οι σημαντικότερες εξελίξεις για τα νοσήματα αυτά καθώς και οι νέες προσεγγίσεις για τη θεραπεία των ασθενών.
Στο παρόν άρθρο θα αναφέρουμε τις 5 σημαντικότερες έρευνες που παρουσιάστηκαν φέτος στο συνέδριο αυτό.
-Η αντι-TNF Θεραπεία δεν συνδέεται με κίνδυνο λεμφώματος στους Παιδιατρικούς Ασθενείς με φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου
“Τα αντι-TNF φάρμακα αποτελούν μία από τις πλέον αποτελεσματικές κατηγορίες φαρμάκων για την αντιμετώπιση των φλεγμονωδών νόσων του εντέρου στα παιδιά.
Παρά την αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητά τους, ωστόσο, ορισμένες έρευνες είχαν διαπιστώσει ότι συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο λεμφώματος, γεγονός που είχε οδηγήσει σε περιορισμό της χρήσης τους“, επισημαίνει ο κ. Αντώνιος Δημητρακόπουλος, Διευθυντής Γ΄ Παθολογικής Κλινικής Ερρίκος Ντυνάν, επισημαίνοντας:
“Μία μεγάλη έρευνα που εξέτασε σχεδόν 9.284 παιδιά με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, διαπίστωσε ότι η θεραπεία με αντι-TNF παράγοντες ή/και ανοσορυθμιστικά φάρμακα δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο κακοηθειών”.
Από τα αποτελέσματα φαίνεται επίσης ότι τα οφέλη από τη χορήγηση των αντι-TNF υπερβαίνουν τους κινδύνους.
-Νέο φάρμακο για τη θεραπεία της νόσου του Crohn
Σήμερα δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για τη νόσο του Crohn και τα διαθέσιμα φάρμακα δεν είναι αποτελεσματικά σε όλους τους ασθενείς, επομένως οι περισσότεροι ασθενείς και γιατροί παρακολουθούν προσεκτικά την ανάπτυξη νέων φαρμάκων.
Μία πρώιμη κλινική δοκιμή φάσης 1 εξέτασε το φάρμακο AZD4205 για τη θεραπεία της νόσου του Crohn.
Το AZD4205 είναι ένα χάπι που ανταγωνίζεται το ATP και αναστέλλει εκλεκτικά το JAK1. Πειράματα με το φάρμακο αυτό σε πειραματόζωα έδειξαν ότι μπορεί να αποτελέσει μία ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία για τους ασθενείς με νόσο του Crohn.
Το AZD4205 εξετάστηκε επίσης σε υγιείς εθελοντές σε μία κλινική δοκιμή φάσης 1 όπου διαπιστώθηκε ότι έχει καλή ανοχή και δεν προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες.
Αυτή τη στιγμή το φάρμακο εξετάζεται σε μία κλινική δοκιμή φάσης 2 με ασθενείς που πάσχουν από μέτρια ή σοβαρή νόσο του Crohn.
-Διατροφή που Στοχεύει το Μικροβίωμα Βελτιώνει τα Συμπτώματα των Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου
“Οι ασθενείς που υποφέρουν από φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου έχουν διαταραχές στην ισορροπία των μικροβίων του εντέρου, γεγονός που συμβάλλει στην εμφάνιση φλεγμονής.
Μία ομάδα ερευνητών από την ιατρική σχολή UMASS δημιούργησε την Αντιφλεγμονώδη Δίαιτα για τις Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου με σκοπό να διορθωθεί η ισορροπία ανάμεσα στα ωφέλιμα και τα επιβλαβή μικρόβια του εντέρου διασφαλίζοντας παράλληλα μία υγιεινή διατροφή“, αναφέρει ο κ. Δημητρακόπουλος.
Στην έρευνά τους, η πλειοψηφία των ασθενών (61.3%) που ακολούθησαν τη δίαιτα για τουλάχιστον 8 εβδομάδες ανέφεραν σημαντική μείωση στα συμπτώματα της νόσου.
Η δίαιτα αυτή κατάφερε επίσης να αυξήσει τον πληθυσμό των βακτηρίων που παράγουν λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου, περιορίζοντας έτσι τη φλεγμονή και επάγοντας τη μετάβαση της νόσου σε ύφεση.
Η δίαιτα εστιάζει στην αυξημένη πρόσληψη πρεβιοτικών, προβιοτικών και άλλων υγιεινών τροφίμων, περιορίζοντας παράλληλα την κατανάλωση υδατανθράκων και επεξεργασμένων τροφίμων.
Οι βιολογικοί παράγοντες έχουν μειώσει τον αριθμό των ασθενών που χρειάζονται Κολεκτομή
Μετά την εισαγωγή των βιολογικών παραγόντων στη θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας, τα ποσοστά κολεκτομής (χειρουργικής αφαίρεσης τμήματος του παχέος εντέρου) μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο έχουν περιοριστεί σημαντικά.
Μία έρευνα που εξέτασε δεδομένα από μεγάλους οργανισμούς υγείας διαπίστωσε ότι το 5.3% των ασθενών κάνουν κολεκτομή κατά την πρώτη νοσηλεία τους για ελκώδη κολίτιδα,
–το 11.9% κάνουν την επέμβαση αυτή μέσα σε 1 χρόνο μετά τη νοσηλεία.
Πριν τους βιολογικούς παράγοντες, τα ποσοστά αυτά ήταν 20% και 30% αντίστοιχα.
-Τα αδέρφια κοντινής ηλικίας αποτελούν τους καλύτερους δότες εντερικού μικροβιώματος για τους ασθενείς με Ελκώδη Κολίτιδα
Η μεταμόσχευση εντερικού μικροβιώματος (FMT) αποτελεί μία νέα προσέγγιση στη θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας.
Η παρούσα μελέτη είναι η πρώτη που ανέδειξε τη σημαντικότητα στην επιλογή του δότη για τη μακροπρόθεσμη διατήρηση της ύφεσης στους ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα.
Οι ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα που έλαβαν εντερικό μικροβίωμα από τον/την σύζυγο ή ένα συγγενή τους μετά από την τριπλή αντιβιοτική θεραπεία (αμοξικιλλίνη, φωσφομυκίνη και μετρονιδαζόλη) παρουσίασαν υψηλότερη απόκριση στα φάρμακα αυτά σε σχέση με τους ασθενείς που έλαβαν μόνο την τριπλή θεραπεία.
Η μεγαλύτερη διάρκεια ύφεσης παρατηρήθηκε όταν ο δότης ήταν ένα από τα αδέρφια του ασθενούς και συγκεκριμένα όταν η διαφορά ηλικίας ανάμεσα στους 2 ήταν μικρότερη από 10 χρόνια.
Οι παραπάνω έρευνες αλλά και όλες οι μελέτες που παρουσιάστηκαν στο Crohn’s & Colitis Congress δημοσιεύτηκαν στα επιστημονικά περιοδικά Inflammatory Bowel Diseases και Gastroenterology.