Την Παρασκευή 12 και το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά με πολύ μεγάλη επιτυχία η 4η Διημερίδα των Σπάνιων Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών που διοργάνωσε η Ιατρική Εταιρεία Μελέτης της Βιολογίας και Θεραπείας του Καρκίνου (Ι.Ε.Μ.ΒΙ.ΘΕ.Κ) σε συνεργασία με τη Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.
Στην ημερίδα έλαβαν μέρος περισσότεροι από 200 συμμετέχοντες, κυρίως γιατροί, πολλαπλών ειδικοτήτων, όπως αιματολόγοι, καρδιολόγοι, νεφρολόγοι, παθολόγοι, νευρολόγοι, παθολογοανατόμοι.
Την Παρασκευή, 12/2, παρουσιάστηκαν νεότερα δεδομένα που σχετικά με την βιολογία και θεραπεία της Μακροσφαιριναιμίας του Waldenström, καθώς και σπανιότερων επιπλοκών της με την συμμετοχή του Καθηγητή Αιματολογίας κ. Παναγιωτίδη, της δρ Μπαγκρατούνι, της δρ Δ. Φωτίου, της Επικ. Καθηγήτριας Κλινικής Έρευνας κα Μ. Γαβριατοπούλου και της Καθηγήτριας Αιματολογίας κα Μ.Χ. Κυρτσώνη.
Στην συνέχεια παρουσιάστηκαν νεότερα δεδομένα σχετικά με τις δερματολογικές εκδηλώσεις των πλασματοκυτταρικών δυσκρασιών από την Δρ Β. Νικολάου,-“Δεδομένα από την διεθνή και την Ελληνική εμπειρία σχετικά με την αντιμετώπιση του μονήρους πλασματοκυττώματος και της πλασμαβλαστικής λευχαιμίας” από την Δρ Σ. Δελήμπαση και την Δρ Ε. Κατωδρύτου, αμφότερες διευθύντριες αιματολόγους.
Ο Αν. Καθηγητής Νευρολογίας κος Μ. Ρέτζος παρουσίασε τις προκλήσεις στην διάγνωση και αντιμετώπιση των περιφερικών νευροπαθειών που σχετίζονται με παραπρωτεϊναιμία, ενώ, νεότερα δεδομένα για την νόσο Castleman έδειξε ο Αν. Καθηγητής Αιματολογίας κος Π. Τσιριγώτης.
Συζητήθηκαν οι διαγνωστικές και θεραπευτικές προκλήσεις που αφορούν στις μονοκλωνικές γαμμαπάθειες που προσβάλουν τους νεφρούς αλλά και άλλες ιδιαίτερα σπάνιες πλασματοκυτταρικές δυσκρασίες που συχνά διαλάθουν την σωστή διάγνωση.
Στην συζήτηση συμμετείχαν ο Καθηγητής Νεφρολογίας κος Ι. Μπολέτης, η Αν. Καθηγήτριας Παθ. Ανατομικής κα Χ. Γακιοπούλου, η Επ. Καθηγήτρια Νεφρολογίας κα Σ. Μαρινακη, ο Αν Καθηγητής Θεραπευτικής/ Παθολογίας-Ογκολογίας κος Ε. Καστρίτης.
Η δεύτερη ημέρα της Διημερίδας
Η δεύτερη ημέρα, Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, ήταν αφιερωμένη στην αμυλοείδωση, ένα νόσημα με πολλά πρόσωπα, ιδιαίτερες δυσκολίες στην διάγνωση και στην αντιμετώπιση, για το οποίο όμως έχουν υπάρξει σημαντικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια.
Υπό την προεδρία του Πρύτανη του ΕΚΠΑ Καθηγητή κ. Μ.Α. Δημόπουλος, η Αν. Καθηγήτρια Μοριακής Βιοφυσικής Β. Οικονομίδου και ο Καθηγητής Βιολογίας του Κυττάρου του ΕΚΠΑ Ι. Τρουγκάκος παρουσίασαν την ιδιαίτερη βιολογία της νόσου και τις θεραπευτικές προκλήσεις σε μοριακό επίπεδο.
Στη συνέχεια, ο Καθηγητής Καρδιολογίας κος Κ. Τούτουζας και η Καθηγήτρια κα Ι. Ανδρεάδου διηύθυναν την συζήτηση πάνω σε ορισμένες ιδιαίτερες κλινικές περιπτώσεις με διαγνωστικές ιδιαιτερότητες και ανέδειξαν τις δυσκολίες στην διάγνωση της νόσου, δίνοντας στην συνέχεια την ευκαιρία στην Διευθύντρια Παθολογοανατόμο κα Α. Παπανικολάου να παρουσιάσει την εκτεταμένη εμπειρία της από την ιστολογική διάγνωση της νόσου, που αποτελεί το κλειδί για τη σωστή διάγνωση, και στην Υποψήφιας Διδάκτορα κα Π.Ε. Νικολάου να αναδείξει τις δυνατότητες των νέων τεχνικών όπως η φασματομετρία μάζας.
Ακολούθησε η παρουσίαση νέων δεδομένων που αφορούν στην μαγνητική τομογραφία καρδιάς από την Δρ Ακτινολόγο Ν. Λάμμα και τον Καθηγητή Ακτινολογίας κο Ν. Κελέκη, ενώ μαζί με τον Καθηγητή Καρδιολογίας κο Γ. Φιλιππάτο συζήτησαν τον αλγόριθμο για την διάγνωση της αμυλοείδωσης καρδιάς που ανάπτυξε η δρ Β. Μπιστόλα, Καρδιολόγος Επιμ Β, αλλά και την ανάγκη συντονισμού των διαγνωστικών και θεραπευτικών προσπαθειών και την σημασία των εξειδικευμένων κέντρων αναφοράς.
Ο Επικ. Καθηγητής Νευρολογίας/Νευρογενετικής κ. Κούτσης παρουσίασε τα δεδομένα από την την κληρονομουμένη αμυλοείδωση ATTR στην Ελλάδα και την εργασία στην οποία συντόνισε για την καταγραφή της.
Σε μια σειρά δορυφορικών συμποσίων παρουσιάστηκαν τα νεότερα δεδομένα από τις στοχευμένες θεραπείες που υπάρχουν πλέον για την αμυλοείδωση ATTR τόσο όσον αφορά την μυοκαρδιοπάθεια όσο και την νευροπαθητική μορφή της νόσου.
Στο δεύτερο κομμάτι της ημέρας η εκδήλωση επικεντρώθηκε στην AL Αμυλοείδωση. Η κ. Μ. Γαβριατοπούλου και η Διευθύντρια Νεφρολόγος κα Ε. Ψημένου συντόνισαν την παρουσίαση κλινικών περιπτώσεων από την Αιματολόγο κα Τσίρου, την Διευθύντρια Αιματολόγο κα Ε. Κατωδρύτου, την Επικ. Καθηγήτρια Αιματολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κα Χατζημιχαήλ και την δρ Μ. Ρούσσου που ανέδειξαν τις προκλήσεις στην θεραπεία και την παρακολούθηση αυτών των ασθενών.
Κατόπιν παρουσιάστηκαν οι ιδιαιτερότητες του πλασματοκυτταρικού κλώνου και νέα αδημοσίευτα δεδομένα σχετικά με την βιολογία του από τον κο Ε. Καστρίτη ενώ οι Δρ Ελευθεράκης-Παπαϊακώβου και ο Καθηγητής Αιματολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κος Α. Συμεωνίδης αντιπαρέθεσαν τα δεδομένα γύρω από τον ρόλο της αυτόλογης μεταμόσχευσης αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων σε ασθενείς με AL αμυλοείδωση σήμερα.
Παρουσιάστηκαν οι τελευταίες θεραπευτικές εξελίξεις στη αντιμετώπιση της AL αμυλοείδωσης από τον κο Καστρίτη.
Η εκδήλωση έληξε με μια στρογγυλή τράπεζα υπό τον Καθηγητή Καρδιολογίας κ. Κ. Τσιούφη, τον Αν. Καθηγητή Θεραπευτικής-Καρδιολογίας κο Κ. Σταματελόπουλο με θέμα σε ιδιαίτερες κλινικές εκδηλώσεις και επιπλοκές από τον Αν. Καθηγητή Νευρολογίας κο Π. Κοκκότη που παρουσίασε ερευνητικά δεδομένα σχετικά με την νευροπάθεια των λεπτών νευρικών ινών και του αυτονόμου ΝΣ στην AL αμυλοείδωση, δεδομένα από την λειτουργική μελέτη των πνευμόνων από την Αν. Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Πνευμονολογίας κα Γ. Τρακαδά ενώ ο Επικ. Καθηγητής Θεραπευτικής-Καρδιολογίας κο Α. Μπριασούλης ανέδειξε τις θεραπευτικές προκλήσεις στην AL αμυλοείδωση με προσβολή της καρδιάς.
Τέλος, παρουσιάστηκαν οι κλινικές μελέτες που βρίσκονται τα εξέλιξη στην Μονάδα Πλασματοκυτταρικών Δυσκρασιών και που αφορούν ασθενείς με αμυλοείδωση σε διάφορα στάδια της νόσου και που δίνουν την δυνατότητα στους ασθενείς στην Ελλάδα να λάβουν σύγχρονες και καινοτόμες θεραπείες για την σπάνια αυτή νόσο
Όλες οι παρουσιάσεις είναι προσβάσιμες στο site http://myeloma.med.uoa.gr/ (στο πεδίο: Ανακοινώσεις)