Η σπαστική κολίτιδα, ή αλλιώς σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μία δυσάρεστη κατάσταση, όχι απειλητική, που όμως αφορά μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
Για την ακρίβεια, φαίνεται, πως η σπαστική κολίτιδα είναι μία από τις συχνότερες αιτίες, που οδηγούν κάποιον στην πόρτα του ιατρού.
Ενώ, δεν πρόκειται για μία σοβαρή πάθηση, είναι χρόνια και υποτροπιάζουσα, ενώ μπορεί να επέμβει στην ποιότητα διαβίωσης του ανθρώπου.
Τα πιο συχνά συμπτώματα, που εμφανίζουν οι άνθρωποι με σπαστική κολίτιδα είναι τα εξής:
-Πρήξιμο στην κοιλιακή χώρα
-Αέρια
-Πόνος στην κοιλιά
-Διάρροια ή δυσκοιλιότητα
-Βλέννα στα κόπρανα
Αιτίες εμφάνισης
Η σπαστική κολίτιδα είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων.
Ένας από τους συχνότερους λόγους εμφάνισής της είναι μία διαταραχή στη λειτουργία των επιθηλιακών κυττάρων, που καλύπτουν το έντερο.
Όταν αναπτύσσεται αυτή η διαταραχή, υπάρχει μία ανισορροπία στο φραγμό του εντέρου και την κυκλοφορία του αίματος. Η βλεννογόνος του εντέρου χάνει τη συνοχή της.
Έτσι, βλαβερά συστατικά διαπερνούν το έντερο και διαχέονται στο αίμα.
Πρόκειται για μία δυσλειτουργία, που ονομάζεται «διαπερατό έντερο».
Τις περισσότερες φορές, η σπαστική κολίτιδα δεν απαιτεί ιατρική παρακολούθηση και περίθαλψη.
Μάλιστα, μπορεί να τη χειριστεί κανείς μέσω τις διατροφής, του τρόπου ζωής και της αναπληρώσεις συστατικών, που λείπουν από τον οργανισμό.
Τροφές που προκαλούν σπαστική κολίτιδα
Η διατροφή είναι το σημαντικότερο όπλο μας ενάντια στη σπαστική κολίτιδα.
Αντίστροφα, υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές, οι οποίες προκαλούν την εμφάνισή της..
Μέχρι πρόσφατα, υπήρχε μία λίστα με τροφές, οι οποίες θεωρούνταν απαγορευμένες σε άτομα με προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα, όπως είναι η σπαστική κολίτιδα.
Ωστόσο, όλες αυτές οι τροφές δεν είχαν κατηγοριοποιηθεί με κάποιο τρόπο, ώστε να έχουμε γνώση για τις διάφορες συστάσεις, που συμβάλλουν στην εμφάνιση συμπτωμάτων σπαστικής κολίτιδας.
Τα τελευταία χρόνια, έχει βρεθεί η σύνδεση μεταξύ των τροφών, που προκαλούν προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα.
Αυτές οι τροφές, περιέχουν μία ομάδα σακχάρων, που βρίσκονται σε τρόφιμα, όπως είναι τα παρακάτω:
-Σιτάρι
-Γαλακτοκομικά
-Φρούτα
-Όσπρια
-Λαχανικά
-Ξηροί καρποί
-Γλυκαντικά προϊόντα.
Η λίστα αυτή έχει ονομαστεί FODMAP, από τα αρχικά των σακχάρων αυτών, που είναι τα εξής:
-Fermentable: όσα υφίστανται ζύμωση
-Oligosaccharides: ολιγοσακχαρίτες, που βρίσκουμε στα φρούτα, σε όσπρια και γαλακτοκομικά,
-Disaccharides: δισακχαρίτες (λακτόζη)
-Monosaccharides: μονοσακχαρίτες (φρουκτόζη)
-Polyols: πολυόλες (σορβιτόλη, μαλτιτόλη, ερυθριτόλη, ξυλιτόλη)
Είναι όλα σάκχαρα, τα οποία έχουν βρεθεί ότι δεν μπορούν να απορροφηθούν εύκολα από το έντερο.
Τα σάκχαρα αυτά προκαλούν κατακράτηση υγρών και υπόκεινται εύκολα σε ζύμωση από τα βακτήρια του εντέρου.
Έτσι, δυσχεραίνουν την κατάσταση του εντέρου και προκαλούν προβλήματα, όπως είναι το φούσκωμα, τα αέρια και οι αλλαγές στη διαδικασία της πέψης.
Επομένως, η μικρότερη κατανάλωση των παραπάνω σακχάρων, μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη μείωση των συμπτωμάτων αυτών.
Τροφές πλούσιες σε FODMAPs
-Τροφές, όπως, το γάλα, το γιαούρτι, οι κρέμες και διάφορα τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι πλούσιες σε λακτόζη.
-Φρούτα, όπως είναι τα μήλα, τα αχλάδια, τα ροδάκινα και το καρπούζι, γλυκαντικά, όπως είναι οι μαρμελάδες και η μελάσα, είναι πλούσιες σε γλυκαντικά, όπως είναι η φρουκτόζη.
-Όσπρια, όπως τα ρεβίθια και οι φακές και λαχανικά, όπως το μπρόκολο, είναι πλούσια σε ολιγοσακχαρίτες.
Άλλα τρόφιμα, που επιδεινώνουν ή προκαλούν τη σπαστική κολίτιδα είναι:
-Σιτάρι
-Σκόρδο
-Κρεμμύδι
-Σίκαλη
-Αγκινάρες
-Σπαράγγια
-Λαχανάκια Βρυξελλών
-Παντζάρια
-Κριθάρι
-Σιτάρι
-Κάσιους
-Ταχίνι
-Τσίχλες και καραμέλες χωρίς ζάχαρη
-Φάρμακα για το βήχα
Πολυάριθμες έρευνες, σε άτομα με σπαστική κολίτιδα έχουν δείξει ότι ένα διαιτολόγιο χαμηλό σε FODMAPs, παρείχε σημαντική ανακούφιση των συμπτωμάτων της σπαστικής κολίτιδας.
Σπαστική κολίτιδα και Προβιοτικά
Στο έντερο υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός φιλικών για τον οργανισμό βακτηρίων.
Αυτά μάχονται τόσο για την υγεία του εντέρου αλλά και για να «εξοντώσουν» τα παθογόνα βακτήρια.
Σε άτομα με σπαστική κολίτιδα παρατηρείται μεγαλύτερος αριθμός παθογόνων έναντι των καλών βακτηρίων.
Στην αντιμετώπιση αυτής της δυσαρμονίας, που μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα, συμβάλλουν καθοριστικά τα προβιοτικά.
Η παράλληλη λήψη προβιοτικών σε συνδυασμό με σωστή διατροφή μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματική στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, αλλά και τη μείωση των πιθανοτήτων έξαρσης σπαστικής κολίτιδας.