Η Παρηγορική Φροντίδα, σύμφωνα με τον ορισμό που έδωσε το 2002 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, είναι μια προσέγγιση που βελτιώνει την ποιότητα ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους που υποφέρουν από νοσήματα απειλητικά για τη ζωή τους, μέσω της πρόληψης, εκτίμησης και αντιμετώπισης του πόνου και των λοιπών συνοδών συμπτωμάτων, καθώς και των ψυχολογικών, κοινωνικών και πνευματικών αναγκών τους.
Με άλλα λόγια, η Παρηγορική Φροντίδα εστιάζει κυρίως στον ασθενή και τους ανθρώπους που τον περιβάλλουν και λιγότερο στη νόσο από την οποία πάσχει, θέτοντας ως κύριο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του, και όχι τη θεραπεία.
Δεν είναι μόνον οι Παγκόσμιες Ημέρες για να μας θυμίζουν τις ανάγκες, αλλά κάθε μέρα θα πρέπει να θυμόμαστε και να φροντίζουμε γι αυτές τις ανάγκες – ιατρικές, κοινωνικές, πρακτικές, πνευματικές – των ανθρώπων που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα, αλλά και τις ανάγκες που τα νοσήματα αυτά συνεπάγονται για τις οικογένειες και τους φροντιστές τους.
Έρχεται να υπενθυμίσει στην Πολιτεία ότι η φροντίδα των αδύναμων είναι χρέος της, και ότι η παροχή της φροντίδας αυτής εκτός νοσοκομείου, είναι προς όφελος όλων.
Πώς παρέχεται η Παρηγορική Φροντίδα
Η Παρηγορική Φροντίδα μπορεί να παρέχεται από έναν επαγγελματία υγείας με ειδική εκπαίδευση, αλλά κατά κανόνα αποτελεί μία συνολική προσέγγιση φροντίδας, που εφαρμόζεται από μία διεπιστημονική ομάδα.
Στην ομάδα μπορεί να συμμετέχουν, εκτός από τον γιατρό που τη συντονίζει, νοσηλευτής, ψυχολόγος, φυσιοθεραπευτής, διατροφολόγος, αλλά ενδεχομένως και βελονιστής, ρεφλεξολόγος, μουσικολόγος – ανάλογα με το κύριο νόσημα και τις επιθυμίες του πάσχοντα.
“Η Παρηγορική Φροντίδα δεν απευθύνεται μόνο σε ανθρώπους που διανύουν τις τελευταίες ημέρες της ζωής τους, αλλά εντάσσεται από τη στιγμή της διάγνωσης ενός νοσήματος που περιορίζει το προσδόκιμο επιβίωσης, με σκοπό όχι «να προσθέσει μέρες στη ζωή, αλλά ζωή στις μέρες», αναφέρει η κ. Χρυσούλα Καραναστάση, Αναισθησιολόγος, Υπεύθυνης του Κέντρου Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας του Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center.
Κέντρο Πόνου Και Παρηγορικής Φροντίδας, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center (ΚΠΠΦ)
Το ΚΠΠΦ στο Ερρίκος Ντυνάν HOSPITAL CENTER λειτούργησε για πρώτη φορά στα πλαίσια του Αναισθησιολογικού Τμήματος το Μάιο του 2018.
Στο Κέντρο αντιμετωπίζονται ασθενείς που προσέρχονται στα Εξωτερικά Ιατρεία είτε αυτόβουλα είτε κατόπιν προτροπής του θεράποντα ιατρού τους, καθώς και ασθενείς που νοσηλεύονται για οποιοδήποτε λόγο και για τους οποίους ο θεράπων ιατρός κρίνει αναγκαία τη συμβολή της ομάδας στη διαχείριση του ασθενούς.
Συντονίζεται από αναισθησιολόγους, ενώ βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με τους ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, διαθέτει ψυχολόγο ενώ υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης των ασθενών και εξ αποστάσεως.
Εφαρμόζονται όλες οι διαθέσιμες φαρμακευτικές θεραπείες, πραγματοποιούνται επεμβατικές τεχνικές, και εντάσσονται – εφόσον κρίνεται σκόπιμο – συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες.