Το συκώτι είναι από τα πιο σημαντικά όργανα του σώματος μας. Πολλές τροφές όπως το επηρεάζουν αρνητικά, δημιουργώντας ένα λιπώδη ιστό σε αυτό αυτό που λέμε μη αλκοολική λιπώδης διήθηση του ήπατος (NAFLD- γνωστό και ως αυξημένο λίπος στο συκώτι). Αποτελεί ουσιαστικά έναν ευρύ ορισμό που συμπεριλαμβάνει ένα πλήθος νοσημάτων του ήπατος και αφορά άτομα που καταναλώνουν καθόλου έως ελάχιστο αλκοόλ.
Αυτό που κάνει το αλκοόλ στο συκώτι είναι να το καταστρέφει σιγά – σιγά δημιουργώντας παθήσεις όπως η κίρρωση του ήπατος και πολλές άλλες. Η μη αλκοολική λιπώδης διήθηση του ήπατος έχει να κάνει με τη διάβρωση του συκωτιού σαν να γίνεται χρόνια χρήση αλκοόλ, ενώ στην πραγματικότητα ο ασθενείς δεν κάνει κάποια κατάχρηση.
Ποια η σημασία της Διατροφής στην αντιμετώπιση;
Η υιοθέτηση ενός ισορροπημένου τρόπου ζωής μπορεί να συμβάλλει στη διαχείριση τόσο των συμπτωμάτων όσο και της ίδιας της νόσου. Πιο συγκεκριμένα:
Υιοθετείστε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε:
- Φρούτα και λαχανικά: στοχεύστε στις 5 μερίδες ημερησίως
- Δημητριακά ολικής αλέσεως (ψωμί, ζυμαρικά, όσπρια, δημητριακά πρωινού)
- Οσπρια
- Γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών (γάλα, γιαούρτι, τυρί)
- Ψάρια, άπαχο κρέας
Αποφύγετε:
- Τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά (κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας)
- Τα απλά σάκχαρα
- Το αλάτι
- Τα προϊόντα fast-food και έτοιμης κατανάλωσης (π.χ. σφολιατοειδή, γλυκά, αναψυκτικά και ροφήματα με πρόσθετη ζάχαρη)
- Το αλκοόλ
Ο πιο μεγάλος εχθρός όμως από ότι φαίνεται η ζάχαρη, καθώς μεταβολίζεται στο ήπαρ και αυξάνει τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, τα οποία αποτελούν είδος λιπιδίων.
Μία εκ των βασικών διατροφικών συστάσεων προς τους πάσχοντες από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, είναι να μην πίνουν ροφήματα και αναψυκτικά με ζάχαρη.