Υγεία

Tυρί: Oι πιο πολλοί από εμάς το αποθηκεύουν λάθος – Δείτε γιατί

Tυρί: Oι πιο πολλοί από εμάς το αποθηκεύουν λάθος – Δείτε γιατί

Το τυρί είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη μεσογειακή διατροφή. Είτε επάνω σε κράκερ, είτε στα μακαρόνια ή τη σαλάτα, αν είστε από αυτούς που το καταναλώνουν φανατικά, τότε σίγουρα όταν στέκεστε μπροστά από τη βιτρίνα των τυριών ενός σουπερμάρκετ, αγοράζετε με το κιλό κάποιο από τα είδη του.

Ωστόσο, πρόκειται για μια τροφή αρκετά ευαίσθητη, που χρειάζεται ειδική μεταχείριση, για το λόγο αυτό, πρέπει να συντηρείται πάντοτε σε κατάλληλη θερμοκρασία και περιβάλλον, ώστε να αντέξει στο χρόνο, να έχει υπέροχη γεύση και να την απολαμβάνετε με ασφάλεια.

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνετε είναι η επιλογή του περιτυλίγματος

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Good Housekeeping Institute, η πλαστική μεμβράνη είναι μια λύση για να μην ξεραθεί το τυρί που έχετε αγοράσει, παρόλα αυτά, έχει την τάση να «αιχμαλωτίζει» υγρασία (από τον ιδρώτα που αφήνει το προϊόν) και αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη γρηγορότερη δημιουργία μούχλας στην επιφάνεια του.

Αν όμως αυτή η μεμβράνη είναι ακατάλληλη, τότε ποιος είναι ο σωστός τρόπος συντήρησης του στο ψυγείο;

Καταλληλότερο είναι το ειδικό κερωμένο χαρτί, που δεν κρατάει τόση υγρασία και προστατεύει το τυρί από το να ξεραθεί, ενώ ως προς τη θερμοκρασία του, οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι τα σκληρά τυριά πρέπει να αποθηκεύονται στους 8C με 15C, ενώ τα μαλακά τυριά στους 5C με 8C.

Έξυπνο τρικ για να μη μουχλιάσει ποτέ ξανά το τυρί στο ψυγείο σας

Πόσες φορές έχεις ξεχάσει ακάλυπτο το τυρί στο ψυγείο και έχει καταλήξει στα σκουπίδιαΑυτό πλέον δεν θα ξανασυμβεί αν ακολουθήσεις την παρακάτω απλή συμβουλή: Βάλε το τυρί σε ένα πλαστικό σακουλάκι. Πρόσθεσε 1-2 κύβους ζάχαρη και κλείσε καλά το σακουλάκι με ένα λαστιχάκι!

Ο γενικός κανόνας είναι ότι τα τυριά συντηρούνται στο ψυγείο σε θερμοκρασία 2-4 βαθμούς Κελσίου και έως την ημερομηνία λήξεως εφ’ όσον δεν ανοιχτεί η συσκευασία. Αν τα ανοίξουμε μπορούμε να τα διατηρήσουμε:

*Τα κρεμώδη τυριά πρέπει να βρίσκονται κλεισμένα σε αεροστεγή δοχεία. Τα υπόλοιπα μπορούν να μπουν σε τάπερ, κατά προτίμηση γυάλινα (αν χρησιμοποιήσουμε πλαστικό τάπερ θα πρέπει να βάλουμε στον πάτο χαρτί κουζίνας που είναι καλό να αλλάζουμε κάθε 1 ή 2 μέρες), και είναι σκόπιμο να βρίσκονται στα ψηλά ράφια του ψυγείου, κυρίως τα λευκά που είναι και πιο ευπαθή και χρειάζονται χαμηλότερες θερμοκρασίες.

*Τα τυριά δεν πρέπει να ανακατεύονται στα τάπερ, αν για παράδειγμα βάλουμε το ροκφόρ μαζί με την γκούντα είναι πιθανό να αποκτήσει σύντομα και η γκούντα τη μούχλα του ροκφόρ. Ούτε όμως πρέπει να φυλάμε μαζί τα μαλακά τυριά (π.χ. φέτα) που έχουν υψηλή οξύτητα με τα σκληρά τυριά (π.χ. κεφαλογραβιέρα) αφού το πιθανότερο είναι πως θα χαλάσουν ή θα αλλοιωθεί η γεύση όλων νωρίτερα από ότι θα περιμέναμε.

*Τα τυριά που έχουν εξωτερικό περίβλημα ή κόρα (π.χ. γκούντα, γραβιέρα κλπ.) δεν πρέπει να τα καθαρίζουμε όσο τα φυλάμε στο ψυγείο μας παρά μόνο όταν πρόκειται να τα φάμε, αν η κόρα δεν τρώγεται βέβαια μαζί με το εσωτερικό (π.χ. παρμεζάνα). Επίσης δεν είναι σκόπιμο να βγάζουμε τα τυριά που πωλούνται σε ειδικές συσκευασίες (π.χ. μοτσαρέλα, σεβρ κλπ.) από αυτές παρά μόνο όταν έχουμε σκοπό να τα καταναλώσουμε.

*Όταν αγοράζουμε τυριά μας τα τυλίγουν μέσα σε ένα ειδικό χαρτί. Παρ’ όλα αυτά πρέπει να τα βγάζουμε από αυτό όταν μπαίνουν στο ψυγείο, γιατί αλλιώς η ψύξη δεν διαπερνά εύκολα το χαρτί και υπάρχει κίνδυνος να αλλοιωθούν γρηγορότερα αλλά και να αποκτήσουν πολύ δυνατή γεύση και μυρωδιά. Αν θέλουμε να τα τυλίξουμε με κάτι για όσο διάστημα είναι στο ψυγείο μπορούμε να επιλέξουμε αλουμινόχαρτο ή διάφανη μεμβράνη για τρόφιμα.

*Τα λευκά τυριά, που είναι και αλμυρά, μπορούμε να τα ξαλμυρίζουμε σε νερό ή γάλα πριν τα βάλουμε στο ψυγείο. Μπορούμε όμως και να τα διατηρούμε μέσα σε γάλα ώστε να παρατείνουμε τη διάρκεια «ζωής» τους. Επίσης, τη φέτα μπορούμε να τη διατηρήσουμε μέσα σε άλμη που φτιάχνουμε μόνοι μας ως εξής: Βράζουμε 80 γραμμάρια αλάτι μαζί με 1 λίτρο νερό. Το αφήνουμε να κρυώσει και κατόπιν το τοποθετούμε στο ψυγείο σε καθαρό δοχείο και όταν η θερμοκρασία φτάσει στους 2 με 4 βαθμούς Κελσίου τοποθετούμε μέσα τη φέτα.

Προσοχή: Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταναλώνουμε αυτά τα τυριά αν έχουν «μυρίσει» ή κιτρινίσει.

*Το τυρί που έχουμε σκοπό να τρίψουμε, π.χ. για να το προσθέσουμε στα μακαρόνια, καλό είναι το διατηρούμε ολόκληρο γιατί έτσι συντηρείται για περισσότερο διάστημα και σε καλύτερη κατάσταση και να το τρίβουμε όταν έχουμε σκοπό να το καταναλώσουμε.

*Το τριμμένο τυρί μπορούμε να το διατηρήσουμε στην κατάψυξη και να βγάζουμε κάθε φορά όσο θέλουμε να καταναλώσουμε.

Υγεία

14.01.2025

Γυμναστική στο σπίτι: Οι 6+1 ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε για να τονώσετε τους γλουτούς σας

Οι γλουτοί είναι από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές μυϊκές ομάδες του σώματος

14.01.2025

Τα σημάδια που δείχνουν ότι ήρθε η ώρα να αλλάξετε οδοντόβουρτσα

Μπορεί να κρύβει περισσότερα μικρόβια από ό,τι φαντάζεστε

Δείτε ποια είναι η κατάλληλη στάση ύπνου αν έχετε αναπνευστικά προβλήματα
14.01.2025

Δείτε ποια είναι η κατάλληλη στάση ύπνου αν έχετε αναπνευστικά προβλήματα

Όσα πρέπει να ξέρετε για τον χρόνιο πόνο: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και πώς να τον αντιμετωπίσετε
14.01.2025

Όσα πρέπει να ξέρετε για τον χρόνιο πόνο: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και πώς να τον αντιμετωπίσετε

Σουσάμι: Αυτά είναι τα οφέλη και οι πιθανές παρενέργειες που έχει για την υγεία
14.01.2025

Σουσάμι: Αυτά είναι τα οφέλη και οι πιθανές παρενέργειες που έχει για την υγεία

Yπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Αλλάζουν ακόμα και τα πρόσωπα των παιδιών!
14.01.2025

Yπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Αλλάζουν ακόμα και τα πρόσωπα των παιδιών!

Μελέτη: Οι τακτικές σεξουαλικές επαφές μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας
13.01.2025

Μελέτη: Οι τακτικές σεξουαλικές επαφές μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

Η ουλίτιδα μπορεί να διαταράξει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου – Τι διαπίστωσε μελέτη
13.01.2025

Η ουλίτιδα μπορεί να διαταράξει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου – Τι διαπίστωσε μελέτη

Στη ΜΕΘ στο Αττικό Νοσοκομείο νοσηλεύεται ασθενής θετικός στον ιό HMPV
13.01.2025

Στη ΜΕΘ στο Αττικό Νοσοκομείο νοσηλεύεται ασθενής θετικός στον ιό HMPV

FDA προς GSK και Pfizer: «Τα εμβόλιά σας κατά του RSV προκαλούν παράλυση»!
13.01.2025

FDA προς GSK και Pfizer: «Τα εμβόλιά σας κατά του RSV προκαλούν παράλυση»!

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

14.01.2025

Γυμναστική στο σπίτι: Οι 6+1 ασκήσεις που μπορείτε να κάνετε για να τονώσετε τους γλουτούς σας

Οι γλουτοί είναι από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές μυϊκές ομάδες του σώματος

14.01.2025

Τα σημάδια που δείχνουν ότι ήρθε η ώρα να αλλάξετε οδοντόβουρτσα

Μπορεί να κρύβει περισσότερα μικρόβια από ό,τι φαντάζεστε

Δείτε ποια είναι η κατάλληλη στάση ύπνου αν έχετε αναπνευστικά προβλήματα
14.01.2025

Δείτε ποια είναι η κατάλληλη στάση ύπνου αν έχετε αναπνευστικά προβλήματα

Όσα πρέπει να ξέρετε για τον χρόνιο πόνο: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και πώς να τον αντιμετωπίσετε
14.01.2025

Όσα πρέπει να ξέρετε για τον χρόνιο πόνο: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο και πώς να τον αντιμετωπίσετε

Σουσάμι: Αυτά είναι τα οφέλη και οι πιθανές παρενέργειες που έχει για την υγεία
14.01.2025

Σουσάμι: Αυτά είναι τα οφέλη και οι πιθανές παρενέργειες που έχει για την υγεία

Yπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Αλλάζουν ακόμα και τα πρόσωπα των παιδιών!
14.01.2025

Yπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Αλλάζουν ακόμα και τα πρόσωπα των παιδιών!

Μελέτη: Οι τακτικές σεξουαλικές επαφές μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας
13.01.2025

Μελέτη: Οι τακτικές σεξουαλικές επαφές μειώνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

Η ουλίτιδα μπορεί να διαταράξει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου – Τι διαπίστωσε μελέτη
13.01.2025

Η ουλίτιδα μπορεί να διαταράξει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου – Τι διαπίστωσε μελέτη

Στη ΜΕΘ στο Αττικό Νοσοκομείο νοσηλεύεται ασθενής θετικός στον ιό HMPV
13.01.2025

Στη ΜΕΘ στο Αττικό Νοσοκομείο νοσηλεύεται ασθενής θετικός στον ιό HMPV

FDA προς GSK και Pfizer: «Τα εμβόλιά σας κατά του RSV προκαλούν παράλυση»!
13.01.2025

FDA προς GSK και Pfizer: «Τα εμβόλιά σας κατά του RSV προκαλούν παράλυση»!