Η αρθρίτιδα ταλαιπωρεί ένα αρκετά μεγάλο φάσμα ανθρώπων. Είναι σύνηθες, όπως και στις περισσότερες χρόνιες παθήσεις να υπάρχει έξαρση λόγω της εποχής ή λόγω κάποιων τροφών που ερεθίζουν τις αρθρώσεις.
Γαλακτοκομικά: Τα γαλακτοκομικά προκαλούν σε ορισμένες περιπτώσεις έξαρση των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδα, λόγω των αυξημένων πρωτεϊνών που περιέχουν. Αποτέλεσμα αυτής της αντίδρασης του ανοσοποιητικού είναι η φλεγμονή και ο πόνος.
Τηγανητά & έτοιμα γεύματα: Μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Mount Sinai έχει δείξει ότι περιορίζοντας τα τηγανητά και τα πρόχειρα φαγητά είναι δυνατό να μειωθούν οι δείκτες φλεγμονής στο σώμα. Τα τηγανητά περιέχουν σημαντικές ποσότητες βλαβερών κορεσμένων λιπαρών, τα οποία εντείνουν τις φλεγμονές στο σώμα, κι έτσι καλό είναι να αποφεύγονται.
Λευκοί υδατάνθρακες: Το ρύζι, οι πατάτες, το ψωμί, τα κρακεράκια και άλλα αντίστοιχα προϊόντα που περιέχουν λευκούς (επεξεργασμένους) υδατάνθρακες διασπώνται γρήγορα στον οργανισμό. Η διάσπασή τους συνοδεύεται από τη μαζική απελευθέρωση σακχάρων, τα οποία προωθούν τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Αντί για τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες προτιμήστε τα προϊόντα ολικής άλεσης.
Ζάχαρη και γλυκά: Τα επεξεργασμένα σάκχαρα, όπως η λευκή ζάχαρη που προσθέτουμε στον καφέ και αυτά που βρίσκονται στα γλυκά και τα ζαχαρωτά, οδηγούν στην απελευθέρωση βλαβερών πρωτεϊνών (ονομάζονται κυτοκίνες ή κυτταροκίνες) που εντείνουν τον πόνο της αρθρίτιδας.
Κόκκινο κρέας: Το κόκκινο κρέας είναι πλουσιότερο σε λιπαρά και θερμίδες από το λευκό (κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι) και όταν μεταβολίζεται απελευθερώνει χημικές ουσίες που προωθούν τις φλεγμονές στο σώμα. Μεγαλύτερη είναι η επιβάρυνση που προκύπτει για τον οργανισμό όταν το κρέας ψήνεται στα κάρβουνα ή τηγανίζεται σε υψηλές θερμοκρασίες, καθώς οι συγκεκριμένες μέθοδοι μαγειρέματος οδηγούν στον σχηματισμό χημικών ουσιών (τελικά προϊόντα προχωρημένης γλυκοζυλίωσης – AGEs) που εμπλέκονται στην εκδήλωση της φλεγμονής.
Αλκοόλ: Η δράση του αλκοόλ είναι επιβαρυντική κυρίως για το συκώτι, όμως σε μεγάλες ποσότητες βλάπτει και τις αρθρώσεις. Μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας έχει δείξει ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (πάνω από ένα ποτό για τις γυναίκες και πάνω από δύο για τους άντρες) αυξάνει τις κυτοκίνες στο σώμα, οι οποίες, όπως αναφέρθηκε, επιδεινώνουν τον πόνο στις αρθρώσεις.
Επίσης, το κάπνισμα έχει επιπτώσεις στα οστά, τις αρθρώσεις και τον συνδετικό ιστό, ενώ καθιστά τη θεραπεία της αρθρίτιδας λιγότερο αποτελεσματική.
Αλάτι: Το αλάτι έχει σοβαρές επιπτώσεις σε κάποιους πάσχοντες από αρθρίτιδα, καθώς συχνά επιδεινώνει την κοινή φλεγμονή. Τα περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα περιέχουν πολύ αλάτι και πολλά συντηρητικά