Το σύνδρομο κροταφογναθικής διάρθρωσης αποτελεί μια ομάδα παθήσεων με επίκεντρο την κροταφογναθική διάρθρωση και τους μύες που την πλαισιώνουν, με κοινά όμως σημεία και συμπτώματα.
Μπορεί να εμφανιστεί κατά την εφηβεία με πόνο στην άρθρωση και παραγωγή χαρακτηριστικού ήχου («κλίκινγκ»).
Πολλές φορές η κατάσταση υποχωρεί χωρίς θεραπεία και δεν υποτροπιάζει.
Σε ένα ποσοστό ασθενών όμως, η κατάσταση δεν αυτοϊάται και αναπτύσσεται το σύνδρομο δυσλειτουργίας της κροταφογναθικής διάρθρωσης.
Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου κροταφογναθικής διάρθρωσης;
–Το κύριο και σταθερό σύμπτωμα είναι ο πόνος στα πλάγια του προσώπου, ιδιαίτερα μπροστά από το αυτί, αλλά με επέκταση προς το κεφάλι, την κάτω γνάθο και τον αυχένα.
Συνήθως, είναι σταθερός όλη την ημέρα αλλά γίνεται εντονότερος τις πρωινές ώρες ή κατά την μάσηση.
–Οι περισσότεροι ασθενείς δηλώνουν αδιευκρίνιστους πονοκεφάλους, πόνο στο αυτί ή στα δόντια.
–Μερικές φορές ο πόνος συνοδεύεται από περιορισμό στην διάνοιξη του στόματος ή από θορύβους στην περιοχή της άρθρωσης κατά το άνοιγμα και κλείσιμο του στόματος.
Ωστόσο, υπάρχουν παθήσεις όπως n νευραλγία του τριδύμου, ημικρανία ή παθήσεις του ωτός με παρόμοια συμπτώματα.
Ποια είναι τα αίτια
“Πολλοί ερευνητές ενοχοποιούν τις διαταραχές της σύγκλεισης, δηλαδή του τρόπου συνάρθρωσης των άνω και κάτω δοντιών για τη δυσαρμονία στην κίνηση των κροταφογναθικών διαρθρώσεων“, αναφέρει ο Κωνσταντίνος Ψωμαδέρης, Διευθυντής Στοματικής & Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής, Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center, προσθέτοντας ότι:
“H κατάσταση επιδεινώνεται από συνθήκες έντονου ψυχολογικού στρες, που προκαλούν αυξημένο μυϊκό πόνο των μυών που κινούν την κάτω γνάθο”.
Ο ψυχολογικός παράγοντας παίζει σημαντικό ρόλο στην επιδείνωση του συνδρόμου
“Είναι αποδεδειγμένο ότι o ψυχολογικός παράγοντας παίζει σημαντικό ρόλο στην επιδείνωση του συνδρόμου, αλλά όχι στη δημιουργία του“, είναι η επισήμανση του κ. Ψωμαδέρη, ενώ προσθέτει:
“Ο πόνος είναι συνέπεια του σπασμού των μασητηρίων μυών και επηρεάζεται από στοματικές έξεις, ανωμαλίες σύγκλεισης και το υπερβολικό σφίξιμο, ή το τρίξιμο των δοντιών κατά την διάρκεια του ύπνου”.
Ωστόσο, υπάρχουν συστηματικά νοσήματα που προσβάλουν την κροταφογναθική διάρθρωση όπως είναι η ρευματοειδής ή η ψωριασική αρθρίτιδα.
Υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο κροταφογναθικής διάρθρωσης;
Ναι. H σωστή θεραπεία ξεκινάει από την σωστή διάγνωση.
“Επειδή όπως αναφέρθηκε παραπάνω τα αίτια μπορεί να ποικίλουν έτσι και η θεραπεία δεν είναι ίδια για όλες τις περιπτώσεις” εξηγεί ο κ. Ψωμαδέρης.
-Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει:
-την φαρμακευτική αγωγή,
-την φυσικοθεραπεία
-ειδικούς ενδοστοματικούς νάρθηκες που χρησιμοποιούνται κατά την διάρκεια του ύπνου.
Τι είναι n αρθροκέντηση
Η αρθροκέντηση ανήκει στις ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους και έχει ένδειξη όταν η συντηρητική θεραπεία δεν αποδίδει τα αναμενόμενα αποτελέσματα, δίνοντας λύσεις στις περισσότερες περιπτώσεις.
“Πρόκειται για μια πολύ απλή διαδικασία ολίγων λεπτών που μπορεί να γίνει ακόμη και με τοπική αναισθησία και σκοπό έχει να απομακρύνει όλους τους βλαπτικούς παράγοντες μέσα από την προσβεβλημένη άρθρωση”, εξηγεί ο κ. Ψωμαδέρης.
Συνήθως συνοδεύεται, ανάλογα με την περίπτωση, και από την ενδοαρθρική έγχυση φαρμακευτικών ουσιών όπως τα κορτικοστερεοειδή ή το υαλουρονικό οξύ.