Αν μπορούσαμε να ξέρουμε ακριβώς τι περνάει από το συκώτι μας, αλλά και τις επιπτώσεις που επιφέρουν αυτά, θα προσπαθούσαμε περισσότερο να το διατηρήσουμε υγιές Το συκώτι όπως ήδη μπορεί να έχετε διαβάσει, είναι το όργανο που φιλτράρει κάθε ουσία που μπαίνει στο σώμα μας με σκοπό να καθαρίζει το αίμα μας. Αυτό φτάνει για να καταλάβουμε πόση προσοχή θέλει. Επίσης όμως, την ίδια προσοχή θέλει και το έντερό μας, αφού μέσω του πεπτικού συστήματος αποβάλλονται όλα τα «αχρείαστα» για τον οργανισμό μας.
Τροφή vs Διατροφή
Ο άνθρωπος τρέφεται όχι από τις τροφές που καταναλώνει, αλλά από τα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να χωνέψει και να αφομοιώσει.
Συκώτι και έντερο, ένας δεσμός πολύ ισχυρός, ένα μαγικό σύστημα που δουλεύει ήσυχα και αποτελεσματικά.
Για όσο διάστημα αυτά τα δυο είναι γερά, όλες οι λειτουργίες εκτελούνται ομαλά και το αίμα διατηρείται καθαρό.
Υγεία ήπατος
Ξέρουμε ότι το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει τεράστιο κακό στο συκώτι μας, αλλά μήπως υπάρχουν και πληροφορίες που δεν γνωρίζουμε;
Τα φάρμακα με ακεταμινοφαίνη και τα φάρμακα της χοληστερόλης μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στο συκώτι αν τα λαμβάνουμε σε υπερβολικό βαθμό.
Αν πάσχετε από ηπατική νόσο, ίσως είναι αναγκαίο να κάνετε ορισμένες αλλαγές στην διατροφή σας. Οι πρωτεΐνες μπορεί να μην απορροφώνται σωστά, που σημαίνει ότι τα κατάλοιπά τους μπορεί να μένουν στον οργανισμό. Ίσως χρειαστεί να λάβετε ορισμένα συμπληρώματα, μετά από παραίνεση του γιατρού σας, όπως βιταμίνες.
Ίσως χρειαστεί να ελαττώσετε το αλάτι, και να αυξήσετε την κατανάλωσή σας σε υδατάνθρακες. Μπορεί να χρειαστεί να καταναλώνετε λιγότερες τροφές που περιέχουν λίπος. Υπολογίζεται ότι η καθημερινή μας ανάγκη σε πρωτεΐνη είναι ένα γραμμάριο ανά ένα κιλό στο σώμα μας.
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη δίαιτα που να επιδρά στο συκώτι, ή που να ενδείκνυται για την ηπατίτιδα. Αυτό που έχει σημασία είναι να ακολουθούμε μία υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, με πολλά φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, άλιπη πρωτεΐνη και μερικά υγιεινά λιπαρά. Πίνουμε πολύ νερό, και αποφεύγουμε τα αναψυκτικά.
Αν τρώμε πολλά λιπαρά και πολλή ζάχαρη, φυσικό επακόλουθο είναι η αύξηση βάρους. Το περιττό λίπος μπορεί να συσσωρευθεί στο ήπαρ, βάζοντάς μας σε κίνδυνο για πολλές παθήσεις, όπως η κίρρωση.
Yγεία πεπτικού συστήματος
Το στρες, η κακή, πρόχειρη διατροφή, αλλά και ο έντονος τρόπος ζωής μπορούν να καταστρέψουν την υγεία του πεπτικού μας συστήματος, προκαλώντας πρήξιμο, δυσκοιλιότητα, αλλά και πόνο στην περιοχή της κοιλιάς.
Τα προβιοτικά είναι μικροοργανισμοί που βρίσκονται στο έντερο, και βοηθούν τη διαδικασία της πέψης. Βοηθούν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα προβλημάτων όπως η δυσκοιλιότητα και το πρήξιμο, και ενισχύουν τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Οι καλύτερες πηγές προβιοτικών είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα και το γιαούρτι, συνεπώς είναι πολύ καλη επιλογή για την υγεία του πεπτικού μας συστήματος να τα καταναλώνουμε τακτικά, ειδικά αν έχουμε ευαίσθητο στομάχι.
Αν, πάλι, έχετε δυσανεξία στη λακτόζη, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, καθώς υπάρχουν και μη γαλακτοκομικές πηγές προβιοτικών, αλλά και συμπληρώματα. Μπορούμε, επίσης, να τα βρούμε σε φυτικές τροφές, όπως η σόγια, το σκόρδο, τα φρέσκα πράσινα λαχανικά, τα κρεμμύδια, το πράσο, το σέλερι, οι μπανάνες, αλλά και η βρώμη και η σίκαλη, που περιέχουν και σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών.