Η CPK (κρεατινική κινάση) βρίσκεται κυρίως στους μυς και ιστούς σπλάγχνων (π.χ. καρδιά εγκέφαλος) και αποτελεί ένζυμο που συντελεί στην παροχή ενέργειας. Η τιμή της CPK εξαρτάται από παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, τη φυλή και η σωματική δραστηριότητα.
Όταν καταστραφούν τμήματα ιστών που περιέχουν CPK από υποκείμενο νόσημα ή παράγοντα, το ένζυμο CPK «διαχέεται» στο αίμα και τα μετρούμενα επίπεδα εμφανίζονται υψηλά.
Αύξηση στην CPK προκαλούν συνήθως και άλλες παθήσεις όπως το εγκεφαλικό, τα κτυπήματα, οι λοιμώξεις, τα καρκινώματα κλπ.
Η CPK αποτελεί τον κύριο δείκτη σωματικής υπερκόπωσης
Η σωματική υπερκόπωση είναι το πιο κοινό αίτιο αυξημένης CPK. H σωματική υπερκόπωση είναι μία κατάσταση που χαρακτηρίζεται από συνεχόμενη εξάντληση των σωματικών μυών. Το πιο σύνηθες είναι ότι αυτή η εξάντληση και η κόπωση προκαλείται από παρατεταμένη άσκηση είτε χρόνων είτε ξαφνική. Η καταπόνηση των μυών οδηγεί σε λύση μυϊκών κυττάρων και διαρροή ενδοκυτταρικών ουσιών στα αγγεία, με αποτέλεσμα την αύξηση της CPK.
Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις προκύπτει μια σοβαρή πάθηση που ονομάζεται ραβδομυόλυση. Η μυοσφαιρίνη, βασικό συστατικό των μυϊκών κυττάρων απελευθερώνεται σε μεγάλες ποσότητες στο πλάσμα και στη συνέχεια απεκκρινόμενη από τα νεφρά, αφού από εκεί φιλτράρονται σχεδόν όλες οι ουσίες στο σώμα μας, μπορεί να προκαλέσει απόφραξη νεφρικών σωληναρίων, και οξεία νεφρική ανεπάρκεια.
Τα συμπτώματα συνήθως είναι κοινά: ατονία, κούραση και μυϊκοί πόνοι. Ορισμένοι παράγοντες, καταστάσεις της καθημερινότητας και νοσήματα (π.χ. κύηση, κατάχρηση ουσιών (π.χ. αλκοόλ), κακή διατροφή, φάρμακα, στρες, γενετικοί παράγοντες, ακραίες περιβαλλοντικές θερμοκρασίες, αναιμία, τραύματα, ορμονικές διαταραχές, λοιμώξεις, καρδιοαναπνευστικά νοσήματα) καθιστούν το άτομο πιο επιρρεπές στη σωματική υπερκόπωση.
Πώς να προστατεύσετε τον οργανισμό σας;
• Η γυμναστική σας πρέπει να περιλαμβάνει προθέρμανση και αποθεραπεία με ασκήσεις χαλάρωσης (διατάσεις).
• Αν δεν ασκείστε για καιρό, να ξαναρχίσετε σταδιακά.
• Μην ασκείστε αμέσως μετά φαγητό.
• Πιείτε ένα ποτήρι νερό πριν την άσκηση.
• Η επίπονη καθημερινή άσκηση που διαρκεί άνω των 45 λεπτών πρέπει να γίνεται υπό ιατρική παρακολούθηση.
• Αποφύγετε την άσκηση κατά την διάρκεια οξέων λοιμώξεων.
• Να κοιμάστε τουλάχιστον 8 ώρες τη μέρα.
• Μην κάνετε κατάχρηση αλκοόλ, τοξικών ουσιών και αποφεύγετε το κάπνισμα
• Να προσέχετε τη διατροφή σας. Και με αυτό εννοούμε ΟΧΙ στις σκληρές διάιτες αλλά ακριβώς το αντίθετο. Οι πολλές ώρες νηστείας μπορούν να προκαλέσουν έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται ο οργανισμός, ειδικά αν ασκείστε.