Όπως ήδη γνωρίζουμε, οι τρίχες που γυρίζουν προς τα μέσα είναι «πονοκέφαλος» και για τις γυναίκες και για τους άνδρες, με αποτέλεσμα, να ψάχνουμε απεγνωσμένα τρόπους αντιμετώπισης.
Μια τρίχα που μεγαλώνει προς τα μέσα ερεθίζει το δέρμα. Δημιουργεί ένα σπυράκι ή εξόγκωμα. Μερικές φορές μία τρίχα που γυρνάει προς τα μέσα μπορεί να σχηματίσει μια επώδυνη πληγή.
Οι τρίχες που μεγαλώνουν εσωτερικά προκαλούν επίσης φαγούρα και πόνο, ειδικά αν είναι πολλές μαζεμένες σε ένα σημείο. Μερικές από αυτές δημιουργούν και πύον στα σπυράκια που προκαλούν.
Τρίχες που μεγαλώνουν εσωτερικά: Αντιμετώπιση
Συχνά, μια τρίχα που γυρίζει προς τα μέσα θα υποχωρήσει από μόνη της. Αν δεν γίνει αυτό, τότε θα αρχίσει να μεγαλώνει πολύ και μπορεί να μολυνθεί και να αφήσει ουλή, ειδικά αν την ξύνετε ή την τραβάτε.
Εάν υπάρξει μόλυνση, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει μια μικρή τομή στο δέρμα σας με μια αποστειρωμένη βελόνα ή νυστέρι για να απελευθερώσει την τρίχα. Μπορεί επίσης να σας συνταγογραφήσει φάρμακα, όπως:
- Στεροειδές φάρμακο για επάλειψη στο δέρμα σας, ώστε να μειωθεί το πρήξιμο και ο ερεθισμός
- Ρετινοειδή (Retin Α) αλοιφή για να αφαιρέσετε τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και να μειώσετε τις αλλαγές στην χρωστική του δέρματος που μπορεί να προκύψουν από την ανώμαλη ανάπτυξη τριχών
- Αντιβιοτικό από το στόμα ή και επάλειψης στο δέρμα για τη θεραπεία της λοίμωξης από την τρίχα που μεγαλώνει εσωτερικά
Σε γενικές γραμμές, η καλύτερη πρόληψη είναι να αφήνετε τα γένια σας λίγο μεγαλύτερα και να μην ξυρίζεστε πολύ συχνά. Οι μεγαλύτερες τρίχες δεν είναι τόσο “κοφτερές” στις άκρες τους και δεν είναι πολύ πιθανό να γυρίσουν και να μπουν στο δέρμα.
Αλλά για τους άνδρες που προτιμούν ένα καθαρό πρόσωπο με πλήρες ξύρισμα (το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες και τα μέρη του σώματος τα οποία εκείνες ξυρίζουν πιο συχνά) είναι καλύτερα να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε συνέχεια ξυράφι, αλλά να επιλέξετε και κάποια καλή μηχανή.