Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε κάτι, κανείς δεν θέλει να έχει ακμή. Εμείς σας δίνουμε απλές συμβουλές για το πως μπορεί να την νικήσετε.
Πριν από χρόνια, έλεγαν στις έφηβες με ακμή να σταματήσουν να τρώνε τσιπς και σοκολάτες και να απλώνουν λίγο Κλεραζίλ -μάταια. Σήμερα γνωρίζουμε πολύ περισσότερα πράγματα για τους λόγους που πολλές γυναίκες (ακόμη και πολλά χρόνια μετά την περίοδο της εφηβείας τους) αναπτύσσουν ακμή. Επίσης, οι γιατροί είναι σε θέση να δώσουν και τις πιο αποτελεσματικές λύσεις για να αντιμετωπιστεί (πατατάκια και γλυκά, ωστόσο, πρέπει να σταματήσετε να τρώτε αλλά όχι επειδή έχεις ακμή)
Πώς θεραπεύεται η ακμή στα πρώτα, ήπια στάδιά της: Οι περισσότερες περιπτώσεις ήπιας φαγεσωρικής ακμής (που περιλαμβάνει σπυράκια και λευκά ή μαύρα στίγματα διάσπαρτα στο μέτωπο, τη μύτη και το πιγούνι) εμφανίζονται σε εφήβους και νεαρά ενήλικα άτομα και μπορούν να θεραπευθούν με τοπικές κρέμες και τζελ, τα οποία περιέχουν ρετινοειδή ή υπεροξείδιο του βενζολίου ελευθερώνοντας τους φραγμένους πόρους στην επιδερμίδα. Οι δερματολόγοι συνδυάζουν συχνά ένα τοπικό ρετινοειδές με ένα στοματικό αντιβιοτικό (δοξυκυκλίνη, τετρακυκλίνη, μινοκυκλίνη ή ερυθρομυκίνη) με σκοπό να σκοτωθούν τα βακτηρίδια που προκαλούν φλεγμονή γύρω από τις φραγμένους πόρους.
Αυτό το είδος τηςθεραπείας έχει καλά αποτελέσματα τόσο σε νεαρές γυναίκες όσο και σε εκείνες λίγο μεγαλύτερης ηλικίας, που συνήθως εμφανίζουν ξεσπάσματα ακμής λόγω της αλλαγής των επιπέδων των ορμονών τους και της αύξησης της παραγωγής φυσικών ελαίων από τους θύλακες. Η σωστή συνεργασία με το δερματολόγο θα σας βοηθήσει να επιλέξετε το σωστό αντιβιοτικό που θα λειτουργήσει άριστα στο πρόβλημα της ακμής σας, χωρίς σημαντικές παρενέργειες.
Προσέξτε τις συνήθειές σας: Μην σας καθησυχάζει το γεγονός ότι τα σπυράκια σας δεν είναι κόκκινα, ούτε πολλά σε αριθμό. Μια ήπια ακμή μπορεί συχνά να επιδεινωθεί από εξωτερικούς παράγοντες –κυρίως από κακή ή υπερβολική χρήση καλλυντικών, όπως το τζελ για τα μαλλιά και τα προϊόντα του μακιγιάζ. Πολλά από αυτά τα καλλυντικά είναι τόσο πυκνόρρευστα και αποφρακτικά για τους πόρους, που μπορούν να μεταβάλλουν την ακμή από ήπια σε μέτρια και από εκεί σε βαριά φλεγμονώδη. Ευτυχώς, έχει διαπιστωθεί από μελέτες, πως όταν μια γυναίκα τα σταματήσει και επιλέξει ήπια προϊόντα περιποίησης, η ακμή υποχωρεί.
Να έχετε υπόψη ότι τα κατάλληλα προϊόντα μακιγιάζ για λιπαρά δέρματα είναι οι ενυδατικές με χρώμα, οι oil-free βάσεις σε υγρή μορφή και τα mineral σε μορφή πούδρας ή compact. Το ζητούμενο είναι να μετριάζετε την αντιαισθητική εικόνα που έχουν τα σπυράκια σας χωρίς να καλύπτετε τους πόρους με βαριές στρώσεις μακιγιάζ. Μπορεί -πρόσκαιρα- να μην έχετε το πλήρες καλυπτικό αποτέλεσμα που θα θέλετε, αλλά έτσι θα σώσετε την επιδερμίδα σου από τα χειρότερα.
Χρήσιμες συμβουλές για να μην επιτρέψετε στην ακμή να κάνει την εμφάνισή της: Ο καλός καθαρισμός και η ήπια απολέπιση της επιδερμίδας του προσώπου είναι ο πρώτος και βασικότερος κανόνας για ένα πρόσωπο χωρίς σπυράκια ή φλύκταινες. Δυο φορές τη μέρα, πρωί-βράδυ, η εφαρμογή μιας λοσιόν που περιέχει σαλικυλικό οξύ ή υπεροξείδιο του βενζολίου, αρκεί. Η εμμονή με τον καθαρισμό και την απολέπιση, μόνο θα επιδεινώσει την ακμή σου.
Επιπλέον:
– Μάθετε να μην ακουμπάτε το πρόσωπό σας με τα χέρια σας. Τα βακτήρια επωφελούνται από αυτή την συνήθεια.
– Δεν πειράζετε κανένα σπυράκι. Πέρα από την πιθανή φλεγμονή που θα δημιουργήσετε, κινδυνεύετε να τραυματίσετε σοβαρά την ευαίσθητη επιδερμίδα του προσώπου και να αποκτήσετε ουλές.
– Τρώτε καθαρές, υγιεινές τροφές, μειώστε το λίπος, πίνετε πολύ νερό, μην καπνίζετε, κοιμηθείτε καλά και πολύ. Οι πόροι της επιδερμίδας έχουν τις ίδιες ανάγκες με τη σιλουέτα, την ευεξία και τη ψυχολογία σας.
– Μην πέφτεις για ύπνο χωρίς να έχετε αφαιρέσει το μακιγιάζ -θεωρείται έγκλημα κατά της ακμής σας.
– Προλάβετε μερικά σπυράκια πριν μεταμορφωθούν σε γενικευμένη ακμή, κλείνοντας ένα ραντεβού με τον δερματολόγο σας.
– Μην πανικοβάλλεστε: η ακμή θεραπεύεται ακόμη και στα προχωρημένα στάδια.