Υγεία

Τροφική αλλεργία ή τροφική δυσανεξία; – Τα συμπτώματα για να τα ξεχωρίσεις

Τροφική αλλεργία ή τροφική δυσανεξία; – Τα συμπτώματα για να τα ξεχωρίσεις

Τροφική αλλεργία είναι μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Προκαλείται όταν το σώμα λανθασμένα θεωρεί ότι κάποιο συστατικό στα τρόφιμα (συνήθως μια πρωτεΐνη) είναι επιβλαβές και δημιουργεί ένα αμυντικό σύστημα (αντισώματα) για να το καταπολεμήσει.

Τότε δημιουργείται μια αλλεργική αντίδραση επειδή αυτά τα αντισώματα καταπολεμούν μια “εισβάλλουσα” τροφική πρωτεΐνη. Οι πιο συνηθισμένες τροφικές αλλεργίες είναι σε οστρακοειδή, ξηρούς καρπούς, ψάρια, αυγά, φιστίκια και γάλα.

Η τροφική δυσανεξία είναι μια αντίδραση του πεπτικού συστήματος και όχι του ανοσοποιητικού συστήματος. Εμφανίζεται όταν κάτι στα τρόφιμα ερεθίζει το πεπτικό σύστημα ενός ατόμου ή όταν ένα άτομο δεν είναι σε θέση να αφομοιώσει σωστά ή να διασπάσει την τροφή στο στομάχι και το έντερο. Η δυσανεξία στην λακτόζη, η οποία βρίσκεται στο γάλα και σε άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι η πιο κοινή τροφική δυσανεξία.

Πώς φαίνονται οι διαφορές μεταξύ αλλεργίας και δυσανεξίας

Οι τροφικές αλλεργίες μπορεί να προκληθούν ακόμη και από μια μικρή ποσότητα τροφής και να εμφανίζονται κάθε φορά που καταναλώνεται αυτή η τροφή. Συνιστάται στα άτομα με τροφικές αλλεργίες να αποφεύγουν εντελώς τις τροφές που τους ερεθίζουν.

Από την άλλη πλευρά, οι δυσανεξίες στα τρόφιμα συχνά σχετίζονται με τη δόση: άτομα με τροφική δυσανεξία σε κάποια τροφή μπορεί να μην εκδηλώσουν συμπτώματα, εκτός εάν καταναλώσουν μεγάλη ποσότητα της τροφής ή αν την τρώει πολύ συχνά. Για παράδειγμα, ένα άτομο με δυσανεξία στην λακτόζη μπορεί να είναι σε θέση να πίνει γάλα στον καφέ του, ή ένα μόνο ποτήρι γάλα, αλλά να αρρωσταίνει όταν πίνει πολλά ποτήρια γάλα.

Οι τροφικές αλλεργίες και δυσανεξίες διαφέρουν επίσης από την τροφική δηλητηρίαση, η οποία γενικά προκύπτει από χαλασμένα ή μολυσμένα τρόφιμα και επηρεάζει περισσότερα από ένα άτομα που καταναλώνουν την τροφή.

Τροφική αλλεργία: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα μιας τροφικής αλλεργίας μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά ενώ και η ποσότητα τροφής που απαιτείται για να προκαλέσει αντίδραση ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Τα συμπτώματα μιας τροφικής αλλεργίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Εξάνθημα ή κνίδωση
  • Ναυτία
  • Κράμπες στο στομάχι
  • Διάρροια
  • Φαγούρα στο δέρμα
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Πόνος στο στήθος
  • Οίδημα των αεραγωγών στους πνεύμονες

Η αναφυλαξία είναι μια πολύ σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρα αλλεργική αντίδραση που περιλαμβάνει ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης και απώλεια συνείδησης.

Τροφική δυσανεξία: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της δυσανεξίας στα τρόφιμα μπορεί να είναι:

  • Ναυτία
  • Πόνος στο στομάχι
  • Αέρια, κράμπες ή φούσκωμα στο στομάχι
  • Έμετος
  • Καούρα
  • Διάρροια
  • Πονοκέφαλος
  • Ευερεθιστότητα ή νευρικότητα

Τροφική αλλεργία και τροφική δυσανεξία: Αίτια

Η τροφική αλλεργία προκύπτει από την ευαισθησία σε χημικές ενώσεις (πρωτεΐνες) στα τρόφιμα, ακόμη και σε ενώσεις που βρίσκονται φυσικά στα τρόφιμα.
Η τροφική αλλεργία είναι πιο συχνή σε άτομα των οποίων τα μέλη της οικογένειας έχουν αλλεργίες, γεγονός που υποδηλώνει ότι ένας γενετικός (κληρονομικός) παράγοντας μπορεί να εμπλέκεται στην ανάπτυξη τροφικών αλλεργιών.

Η τροφική αλλεργία αναπτύσσεται μετά την έκθεσή σας σε μια πρωτεΐνη τροφίμων την οποία το σώμα σας θεωρεί επιβλαβές. Την πρώτη φορά που θα φάτε τρόφιμα που περιέχουν την εν λόγω πρωτεΐνη, το ανοσοποιητικό σας σύστημα θα αντιδράσει δημιουργώντας ειδικά αντισώματα κατά της “νόσου” (που ονομάζονται ανοσοσφαιρίνη Ε ή IgE). Όταν ξαναφάτε την τροφή αυτή, ο οργανισμός ενεργοποιεί την απελευθέρωση IgE αντισωμάτων και άλλων χημικών ουσιών (όπως η ισταμίνη) σε μια προσπάθεια να αποβάλει την πρωτεΐνη που έχει “εισβάλλει” ξανά στο σώμα σας. Η ισταμίνη είναι μια ισχυρή χημική ουσία που μπορεί να επηρεάσει το αναπνευστικό σύστημα, το γαστρεντερικό σωλήνα, το δέρμα και το καρδιαγγειακό σύστημα.

Τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας εξαρτώνται από το πού απελευθερώνεται η ισταμίνη στο σώμα. Εάν απελευθερωθεί στα αυτιά, την μύτη και τον λαιμό, μπορεί να έχετε φαγούρα στη μύτη και το στόμα, ή δυσκολία στην αναπνοή και στην κατάποση. Εάν η ισταμίνη απελευθερωθεί στο δέρμα, μπορεί να εμφανίσετε κνίδωση, ή εξάνθημα. Εάν η ισταμίνη απελευθερωθεί στον γαστρεντερικό σωλήνα, πιθανότατα θα εμφανίσετε πόνους στο στομάχι, κράμπες, ή διάρροια. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν ένα συνδυασμό συμπτωμάτων καθώς η τροφή χωνεύεται.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να συμβάλλουν στην τροφική δυσανεξία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις (όπως στη δυσανεξία στην λακτόζη) το άτομο δεν έχει τις χημικές ουσίες (ένζυμα) που απαιτούνται για την σωστή πέψη ορισμένων πρωτεϊνών. Επίσης συχνές είναι οι δυσανεξίες σε ορισμένα χημικά συστατικά που προστίθενται τεχνητώς στα τρόφιμα για να παρέχουν χρώμα, να ενισχύουν τη γεύση και να προστατεύσουν από την ανάπτυξη βακτηρίων. Αυτά τα συστατικά περιλαμβάνουν διάφορες βαφές και γλουταμινικό νάτριο (MSG), ένα ενισχυτικό γεύσης.

Ουσίες που ονομάζονται θειώδη άλατα, οι οποίες μπορεί να εμφανιστούν φυσικά (όπως στα κόκκινα κρασιά) ή μπορεί να προστεθούν τεχνητώς για να αποτρέψουν την ανάπτυξη μούχλας, αποτελούν επίσης πηγή δυσανεξίας για ορισμένα άτομα. Τα σαλικυλικά είναι μια ομάδα φυτικών χημικών, που βρίσκονται φυσικά σε πολλά φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, κόκκους καφέ, χυμούς, μπύρα και κρασί. Η ασπιρίνη είναι επίσης μια ένωση της οικογένειας σαλικυλικών. Τα τρόφιμα που περιέχουν σαλικυλικά μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα σε άτομα που είναι ευαίσθητα στην ασπιρίνη. Φυσικά, κάθε τροφή που καταναλώνεται σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί να προκαλέσει πεπτικά συμπτώματα.

Υγεία

17.10.2024

Σε ιό και όχι στο νερό οφείλεται η εξάπλωση γαστρεντερίτιδας στην Κρήτη – Τα δύο χαρακτηριστικά που έχει ο νοροϊός

Η πλειονότητα των κρουσμάτων αφορά νέους από 18 έως 23 ετών

17.10.2024

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα ρόδια

Το κόκκινο χρώμα του φρούτου προέρχεται από τις φυτικές χρωστικές ουσίες που ονομάζονται πολυφαινόλες

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί επικίνδυνα αποξηραμένα βερίκοκα σε συσκευασία
17.10.2024

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί επικίνδυνα αποξηραμένα βερίκοκα σε συσκευασία

Εγκέφαλος ποπ κορν: Τι είναι και πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε
16.10.2024

Εγκέφαλος ποπ κορν: Τι είναι και πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε

Ισπανία: Επιστήμονες ανέπτυξαν μαρούλι που έχει 30 φορές περισσότερη βιταμίνη Α
16.10.2024

Ισπανία: Επιστήμονες ανέπτυξαν μαρούλι που έχει 30 φορές περισσότερη βιταμίνη Α

Δείτε ποια φάρμακα δεν πρέπει να πίνετε μαζί με τον καφέ σας
16.10.2024

Δείτε ποια φάρμακα δεν πρέπει να πίνετε μαζί με τον καφέ σας

Εθισμός στη σεξουαλική επαφή: Δείτε ποια είναι τα σημάδια και οι επιπτώσεις
15.10.2024

Εθισμός στη σεξουαλική επαφή: Δείτε ποια είναι τα σημάδια και οι επιπτώσεις

Παρακεταμόλη: Όσα πρέπει να ξέρετε για το γνωστό παυσίπονο – Με τι να μην τη συνδυάζετε
15.10.2024

Παρακεταμόλη: Όσα πρέπει να ξέρετε για το γνωστό παυσίπονο – Με τι να μην τη συνδυάζετε

Καρδιά: Ποιες μέρες του χρόνου καταγράφονται τα περισσότερα εμφράγματα και άλλα άγνωστα δεδομένα
14.10.2024

Καρδιά: Ποιες μέρες του χρόνου καταγράφονται τα περισσότερα εμφράγματα και άλλα άγνωστα δεδομένα

Συμβάλλουν στη διατήρηση της νεότητας τα συχνά ταξίδια; – Tι αποκαλύπτει νέα έρευνα
14.10.2024

Συμβάλλουν στη διατήρηση της νεότητας τα συχνά ταξίδια; – Tι αποκαλύπτει νέα έρευνα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

17.10.2024

Σε ιό και όχι στο νερό οφείλεται η εξάπλωση γαστρεντερίτιδας στην Κρήτη – Τα δύο χαρακτηριστικά που έχει ο νοροϊός

Η πλειονότητα των κρουσμάτων αφορά νέους από 18 έως 23 ετών

17.10.2024

Αυτά είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα ρόδια

Το κόκκινο χρώμα του φρούτου προέρχεται από τις φυτικές χρωστικές ουσίες που ονομάζονται πολυφαινόλες

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί επικίνδυνα αποξηραμένα βερίκοκα σε συσκευασία
17.10.2024

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί επικίνδυνα αποξηραμένα βερίκοκα σε συσκευασία

Εγκέφαλος ποπ κορν: Τι είναι και πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε
16.10.2024

Εγκέφαλος ποπ κορν: Τι είναι και πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε

Ισπανία: Επιστήμονες ανέπτυξαν μαρούλι που έχει 30 φορές περισσότερη βιταμίνη Α
16.10.2024

Ισπανία: Επιστήμονες ανέπτυξαν μαρούλι που έχει 30 φορές περισσότερη βιταμίνη Α

Δείτε ποια φάρμακα δεν πρέπει να πίνετε μαζί με τον καφέ σας
16.10.2024

Δείτε ποια φάρμακα δεν πρέπει να πίνετε μαζί με τον καφέ σας

Εθισμός στη σεξουαλική επαφή: Δείτε ποια είναι τα σημάδια και οι επιπτώσεις
15.10.2024

Εθισμός στη σεξουαλική επαφή: Δείτε ποια είναι τα σημάδια και οι επιπτώσεις

Παρακεταμόλη: Όσα πρέπει να ξέρετε για το γνωστό παυσίπονο – Με τι να μην τη συνδυάζετε
15.10.2024

Παρακεταμόλη: Όσα πρέπει να ξέρετε για το γνωστό παυσίπονο – Με τι να μην τη συνδυάζετε

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που ανυψώνει τους γλουτούς σας χωρίς επεμβάσεις!
14.10.2024

S-CURVE: Η «μαγική» κρέμα που ανυψώνει τους γλουτούς σας χωρίς επεμβάσεις!

Καρδιά: Ποιες μέρες του χρόνου καταγράφονται τα περισσότερα εμφράγματα και άλλα άγνωστα δεδομένα
14.10.2024

Καρδιά: Ποιες μέρες του χρόνου καταγράφονται τα περισσότερα εμφράγματα και άλλα άγνωστα δεδομένα