Οι φακές μπορεί να μην είναι από τα δημοφιλή τρόφιμα στον κόσμο, ωστόσο στην Ελλάδα καταναλώνονται ευρέως.
Είναι από τις πλουσιότερες πηγές φυτικών ινών και περιέχουν μέταλλα και ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για τη σωματική ευεξία. Μεταξύ άλλων, μειώνουν τη χοληστερίνη, ενισχύουν το μεταβολισμό και την πέψη, αυξάνουν την ενέργεια και μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Παράλληλα, αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεϊνών, βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου και συμβάλλουν στην απώλεια βάρους, ενώ εμποδίζουν την εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου, εμποδίζουν τις γενετικές ανωμαλίες και βοηθούν στη μεταφορά περισσότερου οξυγόνου από τους πνεύμονες στο υπόλοιπο σώμα. Έχει αποδειχθεί, επίσης, ότι η κατανάλωσή τους μειώνει τις πιθανότητες πρόωρης γέννας κατά 50% ή περισσότερο εάν καταναλώνονται για τουλάχιστον ένα χρόνο πριν από την εγκυμοσύνη.
Ωστόσο, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φυτικών ινών, που περιέχουν οι φακές, μπορεί να προκαλέσει μετεωρισμό και δυσκοιλιότητα. Για αυτό όταν αυξάνετε την πρόσληψη ινών θα να πίνετε άφθονα υγρά.