Γνωρίζατε πως ο καρκίνος των ωοθηκών αποτελεί στη χώρα μας τη δεύτερη σε σειρά συχνότητας κακοήθεια των γεννητικών οργάνων, μετά τον καρκίνο του ενδομητρίου;
Η μεγαλύτερη συχνότητα παρατηρείται σε γυναίκες ηλικίας 55-65 ετών, ενώ η συχνότητα της νόσου αυξάνεται διαρκώς έως την ηλικία των 80 ετών.
Η κυριότερη αιτία για την υψηλή θνητότητα της νόσου είναι η καθυστερημένη διάγνωσή της. Βασικός λόγος είναι ότι η νόσος παρουσιάζεται με μεγάλη ποικιλία ασαφών συμπτωμάτων.
Υπάρχουν ωστόσο κάποια πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια που μπορείτε να αναγνωρίσετε.
Δείτε τα 8 πιο κοινά πρώιμα σημάδια του καρκίνου των ωοθηκών:
Φούσκωμα / πρήξιμο στην κοιλιά: Το μέγεθος της κοιλιάς σας αυξάνεται, αισθάνεστε πρησμένες και με πολλά αέρια. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι μερικά ρούχα είναι πιο στενά γύρω από τη μέση και τους γοφούς σας, χωρίς να έχετε πάρει κιλά.
Δυσκοιλιότητα και αλλαγές στις κινήσεις του εντέρου: Μπορεί να παρατηρήσετε ότι έχει αλλάξει η συχνότητα που πάτε στην τουαλέτα καθώς και οι κενώσεις.
Πυελικός πόνος: Θα νιώσετε δυσφορία ή πόνο στην περιοχή της πυέλου και μερικές φορές και στην κοιλιά. Εάν ο πόνος επιμείνει, δεν πρέπει απλά να τον «καλύψετε» με παυσίπονα. Ο πόνος αυτός συνήθως είναι ένα σημαντικό σημάδι.
Πόνος χαμηλά στην πλάτη: Αν ο πόνος επηρεάζει και την περιοχή της πυέλου, μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου στις ωοθήκες.
Επείγουσα ή συχνή ούρηση: Αν αισθάνεστε επείγουσα ανάγκη να ουρήσετε, αλλά όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα έχετε δυσκολία στην ούρηση, ή/και ουρείτε πολλές φορές σε σύντομα χρονικά διαστήματα, μπορεί να είναι πρώιμο σημάδι καρκίνου των ωοθηκών. Είναι βέβαια κάτι που πολλές γυναίκες το βιώνουν και συχνά πρόκειται απλά για σημάδι αδυναμίας των πυελικών μυών ή μια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Πρέπει όμως να το παρακολουθείτε, ειδικά αν διαρκεί για αρκετές εβδομάδες.
Απώλεια όρεξης ή αίσθημα κορεσμού: Αν χάνετε βάρος χωρίς να κάνετε δίαιτα, μην το αμελήσετε.
Πόνος στο σεξ: Αν αισθάνεστε πόνο κατά το σεξ, που δεν τον είχατε στο παρελθόν, ενημερώστε τον γιατρό σας.
Κόπωση: Το αίσθημα υπερβολικής κούρασης και χαμηλής ενέργειας μπορεί να είναι σημάδι μιας σοβαρής υποκείμενης κατάστασης.