Το Αλτσχάιμερ είναι μια χρόνια νευροεκφυλιστική ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος, που χαρακτηρίζεται στην ήπια μορφή της, από σταδιακή απώλεια μνήμης και περιορισμό των υπόλοιπων νοητικών λειτουργιών του εγκεφάλου.
Όπως αναφέρει ο νευρολόγος Δρ. Τσάρλς Ντάφι από το Πανεπιστήμιο του Penn State, αρκετοί πιστεύουν ότι το Αλτσχάιμερ προκύπτει από γενετικές διαταραχές.
Ο ίδιος όμως έχει διαφορετική άποψη. «Οι δύο σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου είναι η ηλικία και ο τραυματισμός στο κεφάλι», επισημαίνει ο Ντάφι και συνεχίζει λέγοντας ότι αν και δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν όλοι οι παράγοντες κινδύνου, ορισμένοι μπορούν να τροποποιηθούν, ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου αργότερα.
Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η σωστή διατροφή και η συχνή άσκηση μεταξύ άλλων, μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ.
«Οι άνθρωποι πρέπει να περπατούν τουλάχιστον 60 λεπτά την ημέρα, τρείς με πέντε φορές την εβδομάδα. Η συχνή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, ξηρών καρπών, λιπαρών ψαριών και πηγές φυτικών ινών προλαμβάνουν την άνοια και την νόσο του Αλτσχάιμερ» λέει χαρακτηριστικά.
Ο ύπνος που διαρκεί περισσότερο από 6 ώρες ή ο αδιάκοπος ύπνος μέσα στη νύχτα, η ενεργή κοινωνική ζωή, το διάβασμα και οι δραστηριότητες που οξύνουν το πνεύμα, συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου.
Ο Ντάφι εξάρει τη σημασία του προσωπικού γιατρού, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και στη διαχείριση ασθενειών όπως είναι η καρδιακή νόσος, ο διαβήτης, η χοληστερίνη και η υψηλή αρτηριακή πίεση.
«Αυτές οι παθήσεις αυξάνουν την προδιάθεση Αλτσχάιμερ στα άτομα τρίτης ηλικίας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό εάν αναλογιστεί κάνεις ότι ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου διπλασιάζεται κάθε 5 χρόνια πάνω από την ηλικία των 65 ετών», επισημαίνει χαρακτηριστικά.