Αγαπάτε τα καυτερά φαγητά; Τότε θα σας γεμίσουν με ικανοποίηση τα αποτελέσματα της μελέτης του πανεπιστημίου του Βερμόντ, σύμφωνα με τα οποία η κατανάλωση κόκκινων, καυτερών πιπεριών χαρίζει μακροζωία.
Συγκεκριμένα, η κατανάλωση πιπεριών τσίλι συνδέθηκε με μείωση 13% στη συνολική θνησιμότητα, κυρίως σε θανάτους που οφείλονταν σε καρδιαγγειακά συμβάντα και εγκεφαλικά.
Εδώ και αιώνες οι πιπεριές και τα μπαχαρικά θεωρούνται ευεργετικά στη θεραπεία διάφορων ασθενειών, αλλά η έρευνα ήρθε να αποδείξει πως το προσδόκιμο ζωής σας μπορεί να αυξηθεί εφόσον καταναλώνεται συχνά πιπεριές τσίλι.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 16.000 Αμερικανούς χρησιμοποιώντας δεδομένα από το ΝHANES, που είναι μια ετήσια έρευνα που διεξάγεται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων με στόχο να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με την υγεία και τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της χώρας.
Κατά τη διάρκεια των 23 χρόνων της έρευνας σημειώθηκαν 4.946 θάνατοι. Αφού εξέτασαν τα στοιχεία για την ηλικία, το φύλο, το κάπνισμα, την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη, το διαβήτη και άλλα χαρακτηριστικά, διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έτρωγαν καυτερή πιπεριά είχαν 13% μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν νωρίς.
Αν και δεν κατάφεραν να βρουν αιτιώδη σύνδεση, που να μπορεί να αποδειχθεί, εκτίμησαν πως η καψαϊκίνη, η κύρια ουσία στις πιπεριές, έχει αντιμικροβιακές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις, ενώ καταπολεμά και την παχυσαρκία, και μπορεί να συνδέεται με την πρόληψη των ασθενειών και τη μακροβιότητα.
Ωστόσο, οι ειδικοί συμβουλεύουν τα άτομα με γαστρεντερικά προβλήματα να αποφεύγουν την κατανάλωση καυτερών φαγητών και ειδικά των πιπεριών τσίλι, αφού σε αυτήν την περίπτωση θα τους γυρίσει «μπούμερανκ».