Οι σπόροι Chia αποτελούν μία από τις υπερτροφές που έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια και καθημερινά αποκτά περισσότερους φανατικούς οπαδούς.
Σίγουρα όμως δεν είναι μια καινούργια ανακάλυψη, καθώς ήταν ένα αναπόσπαστο κομμάτι της βασικής διατροφής του στρατού των Αζτέκων και των Μάγια (Μιλώντας πάντα για τον 16ο αιώνα). Χαρακτηριστικά την αποκαλούσαν ως «η τροφή του τρεξίματος» και αυτό γιατί διαθέτουν υδρόφιλες ιδιότητες που βοηθούν στην ρύθμιση των ηλεκτρολυτών, σύμφωνα με την Σοφία Νικολαϊδου (Κλινικός Διαιτολόγος & Διατροφολόγος)
Διατροφική Αξιολόγηση
Ας δούμε όμως την διατροφική αξιολόγιση των σπόρων αυτών ανα 100γρ.
- Ενεργειακή απόδοση 436 kcal
- Νερό 5,8 γρ
- Λίπη 30,74 γρ
- Υδατάνθρακες 7,72γρ
- Πρωτείνες 16,54γρ
- Ασβέστιο 18 mg
- Σίδηρος 7,72 mg
- Μαγνήσιο 335 mg
- Κάλιο 407 mg
- Βιταμίνη Α 54 I.U.
- Βιταμίνη Β3 8,83 mg
Και άλλα πολλά ακόμα στοιχεία σε μικρότερες όμως ποσότητες, υπάρχουν σε αυτούς του μικροσκοπικούς οβάλ σπόρους (1mm).
Τα οφέλη των σπόρων Chia
Το Chia, καλλιεργείται κυρίως για εμπορικούς σκοπούς καθώς είναι μια τροφή πλούσια σε ω-3, ω-6 και ω-9 λιπαρά οξέα. Θεωρείται πλέον ώς λειτουργικό τρόφιμο, διότι εκτός από το να συμβάλλει στην ανθρώπινη διατροφή βοηθά:
- Στην αύξηση του δείκτη κορεσμού και στην τονώση του μεταβολισμού
- Αυξάνουν την αντοχή (ιδιαίτερα στους αθλητές)
- Βοηθά στην δημιουργία μυών και στην ενίσχυση των οστών (Λόγω υψηλού ποσοστού ασβεστίου)
- Βοηθούν στη πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων (Λόγω λιπαρών οξέων)
- Στην μείωση των φλεγμονωδών διαταραχών
- Στην μείωση των διαταραχών του νευρικού συστήματος
- Βοηθούν στην ομαλή λειτουργεία του πεπτικού συστήματος (λόγω των φυτικών ινών)
- Καθώς και στη πρόληψη απο τον Σακχαρώδη Διαβήτη.
Σε ποιες τροφές μπορώ να προσθέσω τους σπόρους?
Οι σπόροι Chia μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώς επιπρόσθετα σε διάφορα τρόφιμα ώς γαρνιτούρα (διακόσμηση) σε smoothies, σε μπάρες δημητριακών κ.α. Το 2009 η Ευρωπαϊκή ένωση έδωσε την έγκρισή της στο chia ώς νέο τρόφιμο, επιτρέποντάς το να είναι το 5% απο την συνολική ύλη των προϊόντων άρτου.
Παρενέργειες
Με τις τελευταίες ανακοινώσεις απο την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), οι σπόροι Chia δεν έχουν δηλητηριώδεις τάσεις. Τα πάντα όμως πρέπει να καταναλώνονται σε ένα φυσιολογικό επίπεδο, γιατι σίγουρα η αυξημένη κατανάλωση θα επιφέρει προβλήματα στο πεπτικό σύστημα.
Προσοχή στα άτομα με αλλεργίες σε ξηρούς καρπους (που εκεί οι σπόροι Τσία μπορεί να λειτουργήσουν ώς αλλεργιογόνα). Επιπλέον, επειδή περιέχουν υψηλά επίπεδα ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία τείνουν να αραιώνουν το αίμα, αν καποιος λαμβάνει αντιπηκτικά ή είναι σε φαρμακευτική αγωγή, καλό είναι να συμβουλευτεί τον γιατρό του. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η κατανάλωση των σπόρων αλληλεπιδρά με τα φάρμακα, παρόλα αυτά καλό είναι να προσέχουμε.