Μολονότι επικρατεί η αντίληψη ότι, όταν γίνεται μετάγγιση αίματος, είναι καλύτερο αν αυτό είναι φρέσκο, μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα δείχνει ότι τελικά δεν έχει σημασία αν το αίμα είναι παλιό ή νέο.
Οι πρόοδοι στην αποθήκευση του αίματος επιτρέπουν πλέον τη φύλαξή του έως 42 μέρες πριν από τη μετάγγισή του. Συνήθως χρησιμοποιείται πρώτα το παλαιότερο αίμα, αλλά λόγω διαφόρων αλλαγών που αυτό υφίσταται (βιοχημικών, δομικών, λειτουργικών), έχουν εκφρασθεί αμφιβολίες αν είναι το ίδιο καλό με το φρέσκο αίμα.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του καναδικού Πανεπιστημίου Μακμάστερ, με επικεφαλής την καθηγήτρια Νάνσι Χεντλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 31.500 ασθενείς σε έξι νοσοκομεία τεσσάρων χωρών (Αυστραλία, Καναδάς, Ισραήλ και ΗΠΑ).
Διαπιστώθηκε ότι η μετάγγιση του πιο φρέσκου διαθέσιμου αίματος -που είχε δηλαδή ληφθεί πιο πρόσφατα από αιμοδότη- δεν μειώνει τον αριθμό των ασθενών που πεθαίνουν σε ένα νοσοκομείο. Μάλιστα το ποσοστό θνησιμότητας ήταν ελαφρά μεγαλύτερο με το νέο αίμα (9,1%) σε σχέση με το παλαιότερο αίμα (8,7%). Δεν υπήρξε κάποια διαφοροποίηση ανάλογα με τον τύπο του αίματος, την ασθένεια ή τη χώρα.
«Ήταν πάντα ένα επίμαχο θέμα, αλλά η μελέτη μας δίνει ένα τέλος στο ερώτημα κατά πόσο το αποθηκευμένο αίμα μπορεί να αποβεί επικίνδυνο και το πιο φρέσκο αίμα είναι καλύτερο. Η μετάγγιση φρέσκου αίματος δεν βελτιώνει την έκβαση για τον ασθενή και οι γιατροί πρέπει να καθησυχασθούν ότι το πιο φρέσκο αίμα δεν είναι και καλύτερο», δήλωσε η κυρία Χεντλ.