Τρία έως πέντε φλιτζάνια καφές την ημέρα μπορεί να αποτρέπουν την σκλήρυνση των αρτηριών που αποτελεί γενεσιουργό αιτία της καρδιοπάθειας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Επιστήμονες από το Νοσοκομείο Kangbuk Samsung της Σεούλ, στη Νότιο Κορέα, υπέβαλλαν την περίοδο 2011-2013 περισσότερους από 28.000 άνδρες και γυναίκες, μέσης ηλικίας 41 ετών, σε απεικονιστικές καρδιολογικές εξετάσεις, αναζητώντας πρώιμες ενδείξεις βλάβης στις στεφανιαίες αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα τον καρδιακό μυ.
Επιπλέον, τους ζήτησαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο διατροφής που αφορούσε 103 τρόφιμα και ροφήματα και τους χώρισαν σε πέντε κατηγορίες αναλόγως με την κατανάλωση καφέ: καθόλου, λιγότερο από ένα φλιτζάνι την ημέρα, ένα έως τρία φλιτζάνια την ημέρα, τρία έως πέντε φλιτζάνια την ημέρα και περισσότερο από πέντε φλιτζάνια την ημέρα.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Heart», περισσότεροι από ένας στους δέκα εθελοντές (το 13,4%) είχαν εμφανείς εναποθέσεις ασβεστίου στα εσωτερικά τοιχώματα των στεφανιαίων αρτηριών – σαφής ένδειξη πως είχαν αρχίσει βλάβες που αν εξελιχθούν, οδηγούν τελικά στην καρδιοπάθεια.
Οι εναποθέσεις αυτές χρησιμοποιούνται για να βγει το σκορ (ή δείκτης) ασβεστίου, που δείχνει πόσο επιβαρημένα είναι τα αγγεία ενός ανθρώπου.
Ο δείκτης αυτός ήταν 0,77 για τους εθελοντές που έπιναν λιγότερο από ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα, 0,66 για όσους έπιναν 1-3 φλιτζάνια ημερησίως, 0,59 για όσους έπιναν 3-5 φλιτζάνια την ημέρα και 0,81 για όσους έπιναν πάνω από πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα.
Αυτό σημαίνει πως οι καταναλώσεις 3-5 φλιτζανιών και ακολούθως 1-3 φλιτζανιών την ημέρα είναι οι πιο καρδιοπροστατευτικές, ενώ αντιθέτως όποιος το παρακάνει με τον καφέ μπορεί να διατρέχει υψηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας.
Τα ευρήματα αυτά συμφωνούν με εκείνα παλαιότερων μελετών, που είχαν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ (συνήθως 3-4 φλιτζάνια την ημέρα) μπορεί να ωφελεί την υγεία, λένε οι ερευνητές.
Ωστόσο προσθέτουν πως απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επαληθευτούν τα στοιχεία τους.